S-au trezit dupa 66 de ani. Orasul natal al lui Hitler i-a retras titlul de cetatean de onoare

Dată publicare: 08-07-2011 21:15
Dată actualizare: 30-10-2012 19:20


Hitler cu un caine

Consiliul Municipal din Braunau, orasul natal al lui Adolf Hitler, a votat in unanimitate retragerea titlului de cetatean de onoare acordat liderului nazist, care, in urma cu cateva saptamani, facea obiectul unei polemici.

Decizia a fost anuntata de primaria orasului austriac, citata de AFP.

Imediat dupa unirea Austriei cu Germania nazista, orasul Ranshofen, mai tarziu integrat comunitatii din Braunau, i-a decernat Fuhrer-ului titlul de cetatean de onoare, la 4 aprilie 1938.

Cu doar cateva zile mai devreme, la 30 martie, Braunau i-a conferit lui Hitler, in semn de stima, aceleasi drepturi sociale de care se bucurau locuitorii sai.

"Prin aceasta hotarare, Consiliul Municipal Braunau a transmis un semnal clar si si-a asumat responsabilitatea politico-istorica", a apreciat primarul Johannes Waidbacher, citat in comunicat.

Consiliile municipale s-au distantat, de asemenea, de toate hotararile adoptate in comuna sub administratia nazista. Disctinctiile acordate de mai multe orase austriece lui Hitler au provocat o polemica, dupa refuzul partidului de extrema dreapta, FPOe, de a sustine retragerea lor simbolica. Criticii formatiunii au acuzat FPOe, care sustinea ca aceste distinctii nu pot fi retrase, deoarece Hitler este mort, de adoptarea unei pozitii ambigue, cu scopul de trimite semnale factiunii radicale a electoratului sau.

Dar, dupa ce au lasat sa planeze indoiala, alesii FPOe din Branau au sustinut motiunea.

Sursa: AFP, Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO