Revoltă în Rusia. Prigojin a confirmat că trupele sale se întorc la bază. Șeful Wagner vrea să evite „vărsarea de sânge”

×
Codul embed a fost copiat

La un an și jumătate de la invazia în Ucraina, Rusia a fost la un pas de un război civil. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, și-a trimis trupele în Rusia cu scopul declarat de a schimba conducerea Ministerului Apărării, dar le-a întors în ultima clipă.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 8:26

Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, l-a "umilit pe Putin" conducând o rebeliune cu oamenii săi, a afirmat sâmbătă un consilier al preşedinţiei ucrainene.

„Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai există un monopol legitim al violenţei" în Rusia, a scris ironic pe Twitter Mihailo Podoliak, după un acord între Kremlin şi Wagner, la finalul unei zile de insurecţie armată care a zguduit puterea rusă, notează AFP, citat de Agerpres.

Citește și
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

UPDATE 00.30

Luptătorii grupării paramilitare Wagner, care au preluat sâmbătă controlul asupra cartierului general al armatei ruse din Rostov pe Don (sud-vest), cu şeful lor Evgheni Prigojin în fruntea convoiului, au părăsit oraşul, a anunţat duminică guvernatorul regional, transmite AFP.

"Coloana grupului Wagner a părăsit Rostov şi s-a îndreptat spre taberele sale", a indicat Vasili Golubev pe Telegram, fără a oferi mai multe detalii.

UPDATE 22:58

Întrebat dacă Putin încă mai are încredere în ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu a fost informat cum că ar exista schimbări în acest sens.

Acesta a mai spus că luptătorii Wagner care nu au luat parte la acest „marș” vor semna contracte cu Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 22:54

Prigojin se mută în Belarus

Evgheni Prigojin, care a condus o tentativă de rebeliune armată în Rusia, va pleca în Belarus, a anunţat Kremlinul sâmbătă seară, dând asigurări că justiţia ţării nu-l va urmări penal pe şeful grupării paramilitare Wagner şi nici pe luptătorii care l-au urmat, notează AFP.

"Dosarul penal va fi abandonat împotriva lui. El va merge în Belarus", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre omul de afaceri.

"Nimeni nu îi va persecuta pe luptătorii având în vedere meritele lor pe frontul ucrainean", a adăugat el.

În acelaşi timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, este "recunoscător" aliatului său belarus, Alexandr Lukaşenko, pentru rolul său de mediator cu Evgheni Prigojin în soluţionarea rebeliunii armate eşuate a şefului grupării Wagner.

"Suntem recunoscători preşedintelui Belarus pentru aceste eforturi", a afirmat Dmitri Peskov, salutând "o rezoluţie fără noi pierderi".

"Conversaţia din cursul serii dintre cei doi preşedinţi a fost foarte lungă şi sincer caldă", a adăugat el.

Rebeliunea eşuată a grupului Wagner nu va afecta "în niciun caz" intervenţia militară rusă în Ucraina, a subliniat Kremlinul, în contextul în care trupele Kievului sunt în ofensivă de câteva săptămâni.

"În niciun caz", a respins Dmitri Peskov, întrebat de presă cu privire la eventualele consecinţe ale rebeliunii eşuate asupra planurilor Kremlinului în Ucraina.

"Operaţiunea militară specială continuă. Militarii noştri au reuşit să respingă contraofensiva Ucrainei", a insistat el.

UPDATE 22:49

Profitând de ce s-a întâmplat la Moscova, forțele ucrainene au lansat contraofensive simultane în mai multe direcții, potrivit ministrului adjunct al Apărării din Ucraina, care a numit și câteva orașe precum Bahmut și Yahidne.

UPDATE 22:46

Trupele Wagner pleacă din Rostov

Trupele Wagner au început să plece din Rostov, potrivit agenției de presă rusă TASS. Potrivit unor imagini apărute pe Telegram, mercenarii au fost filmați în timp ce strângeau mâinile cu localnicii din Rostov.

UPDATE 22:14 

„1-0 pentru Putin”

Frank Gardner, corespondent BBC pe probleme de securitate, a spus că acordul lui Lukașenko înseamnă „1-0 pentru președintele Putin”.

El a explicat că Prigojin se aștepta să existe oameni care „să sară și să i se alăture”, ceea ce nu s-a întâmplat.

„Putin nu este o persoană care să ierte asta. Cred că viitorul politic și militar al lui Prigojin este sfârșit acum”.

UPDATE 21:58

Se ridică restricțiile în orașul Lipețk

Restricțiile din orașul Lipețk au început să fie ridicate, a transmis guvernatorul regiunii.

„Astăzi nu a fost o zi ușoară. Echipa noastră a făcut o treabă bună, dar dificilă. Începem să ridicăm restricțiile impuse astăzi. În viitorul apropiat vom deschide traficul pe străzile regiunii”, a spus acesta.

UPDATE 20:33

Trupele Wagner se întorc la bază

Evgheni Prigojin a fost de acord să detensioneze situația din Rusia, a declarat biroul președintelui belarus.

Ulterior, șeful Wagner a confirmat că trupele se întorc la bază.

El a spus, într-un mesaj audio pe contul său de Telegram, că „a dat ordin ca trupele să se întoarcă din cauza riscului de vărsare de sânge”.

UPDATE 20:16 

Biden a vorbit cu mai mulţi lideri occidentali despre situaţia din Rusia

Preşedintele american, Joe Biden, a discutat sâmbătă la telefon cu liderii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii, în timp ce mercenari ruşi răzvrătiţi se îndreptau spre Moscova după ce au cucerit peste noapte un oraş din sudul ţării, a anunţat Casa Albă.

''Liderii au discutat despre situaţia din Rusia. De asemenea, ei şi-au afirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina'', se arată într-un comunicat de presă citat de Reuters şi AFP.

Biden, ca şi vicepreşedinta Kamala Harris şi alţi înalţi oficiali americani, a fost informaţi de echipa de securitate naţională despre evoluţia situaţiei din Rusia, a precizat Casa Albă, adăugând că oficialii vor continua să fie informaţi pe parcursul zilei.

UPDATE 19:24

Mercenarii Wagner au ajuns în regiunea Moscovei

Unități avansate ale grupării Wagner au ajuns în regiunea Moscovei. Dacă nu se întâmplă ceva ieșit din comun ori dacă armata rusă nu intervine nimicitor, oamenii lui Prigojin vor ajunge în capitală în cursul serii.

Autoritățile din regiunile străbătute de convoaiele Wagner au încercat să pună opreliști mercenarilor: au instalat baricade în drumul lor, au spart chiar asfaltul pe autostrada care duce la Moscova, dar blindatele lui Prigojin au ocolit gropile şi au trecut mai departe.

Analiștii occidentali speculează că trupele care protejează Moscova sunt slab pregătite și nu au echipamente suficiente. Majoritatea sunt membri ai poliției. Sunt totuși și unități speciale considerate loiale lui Putin și ministerului rus al Apărării.

UPDATE 18:36

Luni, zi fără muncă în Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a publicat o declarație pe contul său de Telegram în care anunță că „o operațiune contra-teroristă a fost declarată în Moscova” și că luni va fi o zi în care nu se va munci pentru a „reduce la minimum riscurile”.

El a sfătuit locuitorii Moscovei să reducă pe cât posibil călătoriile prin oraș, spunând că „situația este dificilă”. Primarul a adăugat că este posibil ca unele străzi sau cartiere să fie închise traficului.

UPDATE 18:22

Gara din Rostov-pe-Don, înţesată de oameni care sau la cozi

Peroanele Gării din Rostov-pe-Don erau înţesate, sâmbătă, potrivit unor imagini postate de ziarul Kommersant pe Telegram.

Potrivit unui corespondent al ziarului de la faţa locului, ”cozi mari de aşteptare s-au format în gara de la periferie”.

UPDATE 18:21

Moscova avertizează Occidentul împotriva oricărei încercări de a „profita” de situaţie

Rusia a avertizat sâmbătă ţările occidentale împotriva oricărei încercări de a ''profita'' de rebeliunea grupului paramilitar Wagner pentru a-şi promova scopurile ''rusofobe'', asigurându-le că revolta nu va împiedica Moscova să îşi ''atingă obiectivele'' în Ucraina, scrie Agerpres.

"Avertizăm ţările occidentale împotriva oricărei (încercări) de a profita de situaţia internă din Rusia pentru a-şi atinge obiectivele rusofobe. Astfel de încercări ar fi zadarnice'', a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. ''Toate obiectivele operaţiunii militare speciale (în Ucraina) vor fi atinse'', a adăugat acesta.

UPDATE 18:06

Regiunea rusă Kaluga impune restricţii de circulaţie

Regiunea rusă Kaluga, care se află la sud de Moscova, ”a decis să impună temporar restricţii de transport cu automobilul pe drumurile din regiune situate în teritorii limitrofe regiunilor frontaliere”, anunţă guvernatorul Vladislav Şapşa.

Capitala regiunii, cu acelaşi nume, se află la 160 de kilometri de Moscova.

Restricţiile de circulaţie vizează drumuri de la frontiera cu regiunile ruse vecine Tula, Briansk, Oriol şi Smolensk, relatează BBC.

”Vă rugăm să vă abţineţi să circulaţi pe aceste drumuri cu vehicule private, dacă nu este absolut necesar”, cere într-o postare pe Telegram Vladislav şapşa.

Nimic nu sugerează că mercenari Wagner, reperaţi la sud de Moscova, se află în Kaluga.

Trupe Wagner se deplasează către nord, spre Moscova.

UPDATE 17:10

Luptătorii Wagner au intrat în regiunea Lipețk și avansează spre Moscova

Luptători ai grupării paramilitare Wagner au intrat în regiunea Lipeţk, la aproximativ 400 kilometri sud de Moscova, au anunţat sâmbătă autorităţile locale, confirmând avansarea lor spre capitala rusă.

Elemente ale Wagner ''se deplasează pe teritoriul regiunii Lipeţk'', a declarat guvernatorul regional, Igor Artamonov, pe Telegram.

''Forţele de ordine şi autorităţile (...) iau toate măsurile necesare pentru a asigura siguranţa populaţiei. Situaţia este sub control", a precizat el.

UPDATE 16:30

Erdogan îl ”susţine deplin” pe Putin

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a transmis omologului său rus Vladimir Putin ”susţinerea (sa) deplină” împotriva rebeliunii Wagner, într-o convorbire la telefon, anunţă Kremlinul.

Erdogan a supravieţuit, în 2016, unei lovituri militare de stat eşuate.

Putin i-a ”dat informaţii despre situaţia din ţară în legătură cu o tentativă de rebeliune armată”, anunţă într-un comunicat preşedinţia rusă.

Şeful statului turc ”şi-a exprimat susţinerea deplină faţă de măsurile luate” de către Putin, anunţă Kremlinul.

UPDATE 15:57 

Prigojin dă asigurări că a cucerit cartierul general al armatei ruse din Rostov

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin dă asigurări sâmbătă, într-un mesaj audio postat pe Telegram, că a cucerit cartierul general al armatei ruse la Rostov-pe-Don ”fără să tragă un foc de armă” şi că are susţinerea populaţiei.

”De ce ne susţine ţara? Pentru că facem un marş al dreptărţii”, subliniază el.

Prigojin a fost acuzat sâmbătă de către preşedintele rus Vladimir Putin de ”trădare”.

”Noi am intrat în Rostov şi, fără să tragem un singur foc, am preluat sediul cartierului general”, subliniază Prigojin.

UPDATE 15:37 

Kadîrov a anunţat desfăşurarea de trupe pentru a sprijini Kremlinul

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat desfăşurarea de trupe pentru a sprijini Kremlinul împotriva revoltei armate a grupului de mercenari Wagner.

„Luptători din cadrul Ministerului Apărării şi al Gărzii Naţionale din Republica Cecenă au plecat deja spre zonele tensionate. Vom face totul pentru a păstra unitatea Rusiei şi pentru a-i proteja statalitatea”, a scris Kadîrov sâmbătă pe Telegram.

Preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit anterior despre o revoltă armată la televiziunea de stat şi a anunţat că îi va pedepsi pe organizatori.

„Susţin fiecare cuvânt al lui Vladimir Vladimirovici Putin”, a reacţionat Kadîrov. Disputele personale nu ar trebui să fie rezolvate în timp de război, a justificat şeful republicii din Caucazul de Nord, cunoscut pentru stilul său brutal de conducere.

La fel ca mercenarii Wagner până de curând, luptătorii ceceni sunt desfăşuraţi alături de armata regulată rusă în războiul împotriva Ucrainei.

UPDATE 15:30

Cehia, reacție ironică după revolta Wagner

Republica Cehă a reacţionat sâmbătă cu ironie la criza provocată în Rusia de revolta grupului de mercenari Wagner, prin intermediul a doi dintre miniştrii săi.

"Iată, ştim în sfârşit ce înţelegeau ruşii prin Operaţiune specială. După 16 luni de război în Ucraina, Rusia este în război cu Rusia", a postat pe Twitter ministrul ceh al apărării, Jana Cernochova.

UPDATE 15:24

Peskov: Putin nu a fugit, este la Kremlin și lucrează

Preşedintele rus Vladimir Putin se află la Kremlin şi lucrează, anunţă sâmbătă un purtător de cuvînt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Peskov dezminte astfel zvonuri, care circulă pe reţele de socializare, potrivit cărora Putin a fugit din Moscova, din calea rebeliunii militare Wagner.

UPDATE 15:15 

Medvedev și patriarhul Kiril îl susțin pe Putin

Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, și patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe ruse, ambii aliați ai președintelui Vladimir Putin, au făcut apel, sâmbătă, la unitate împotriva rebeliunii Wagner.

Citește știrea integrală AICI.

UPDATE 14:53

Autorităţile din regiunea Lipeţk le cer locuitorilor să rămână acasă

Autorităţile din regiunea rusă Lipeţk, aflată la 420 km sud de Moscova, au făcut apel sâmbătă la populaţie să rămână acasă în contextul revoltei armate declanşate de grupul de mercenari Wagner.

"Pentru a asigura ordinea şi securitatea cetăţenilor din regiunea Lipeţk, cartierul operaţional (regional) face apel la locuitori să nu iasă din case cu excepţia situaţiilor de necesitate şi să renunţe la orice deplasare într-un vehicul privat", se menţionează pe contul de Telegram al autorităţilor din regiune.

Acest anunţ intervine în contextul în care guvernatorul din regiunea vecină Voronej, şi ea frontalieră cu Ucraina ocupată de unde vin combatanţii Wagner, a vorbit şi el despre lupte, notează AFP.

UPDATE 14:49

Elicoptere ale armatei ruse au tras asupra unui convoi al Wagner

Un jurnalist Reuters a văzut elicoptere ale armatei ruse deschizând focul asupra unei coloane de vehicule militare a Wagner care a trecut de oraşul Voronej cu transportoare blindate de trupe şi camioane cu platforme pentru tancuri.

Autorităţile ruse din oraşul Voronej au anunţat anterior că sunt angajate într-o operaţiune de stingere a unui incendiu important care s-a declanşat într-un depozit de carburant, capitala regiunii cu acelaşi nume, potrivit AFP.

"Peste 100 de pompieri şi 30 de autovehicule sunt la faţa locului. Potrivit primelor informaţii, nu există victime", a declarat guvernatorul local Aleksandr Gusev.

El nu a precizat cauzele incendiului, dar media au dat publicităţii o înregistrare video în care poate fi văzut un elicopter militar în zonă înainte de explozie. Oraşul Voronej se află la circa 550 km sud de Moscova.

Anterior, o sursă rusă din domeniul securităţii a declarat pentru Reuters că luptătorii Wagner au preluat controlul instalţiilor militare din oraşul Voronej.

Un martor citat de Reuters a declarat apoi că a văzut o coloană de vehicule militare ale grupului Wagner trecând pe lângă Voronej sâmbătă după-amiază.

UPDATE 14:41

Dmitro Kuleba: „A venit timpul să renunţaţi la falsa neutralitate” privind Rusia

Ministrul de externe ucrainean a îndemnat comunitatea internaţională "să renunţe la falsa neutralitate" privind Rusia şi să furnizeze Kievului toate armele de care are nevoie pentru a îndepărta forţele Moscovei de pe teritoriul ucrainean, potrivit Reuters.

"Cei care spun că Rusia este prea puternică pentru a eşua: uitaţi-vă acum", a postat Kuleba pe Twitter.

"A venit timpul să renunţaţi la falsa neutralitate şi la teama de escaladare: daţi-i Ucrainei toate armele de care are nevoie, uitaţi de prietenie sau de afaceri cu Rusia", a adăugat şeful diplomaţiei de la Kiev.

"A venit timpul să punem capăt răului pe care toată lumea îl dispreţuieşte dar îi este prea teamă pentru a-l distruge", a mai menţionat Kuleba în postare.

UPDATE 13:40

UE "monitoriează situaţia îndeaproape", este în contact cu partenerii G7

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat sâmbătă că "monitorizează îndeaproape" situaţia din Rusia şi că este în legătură cu liderii europeni şi partenerii G7, în contextul în care liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă armată împotriva armatei ruse, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

„Este în mod clar vorba despre o problemă internă a Rusiei. Susţinerea noastră pentru Ucraina şi (preşedintele său) este de neclintit", a postat responsabilul european pe Twitter.

UPDATE 13:20

Prigojin: "Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui"

Vladimir Putin "se înşală profund" atunci când îi acuză pe combatanţii grupului Wagner de "trădare", a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin, adăugând că trupele sale nu intenţionează să se predea, relatează agenţiile internaţionale de presă.

"În ceea ce priveşte 'trădarea de ţară', preşedintele s-a înşelat profund. Suntem patrioţi", a afirmat Prigojin într-o înregistrare audio dată publicităţii după discursul televizat al lui Putin de sâmbătă dimineaţă.

"Nimeni nu se va preda la cererea preşedintelui, a serviciilor de securitate sau a oricui altcineva", a adăugat el. Este pentru prima dată când Evgheni Prigojin în vizează direct într-o declaraţie publică pe liderul de la Kremlin, potrivit AFP.

UPDATE 13:01

NATO "monitorizează situaţia" din Rusia

NATO "monitorizează situaţia" din Rusia, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţiei Nord-Atlantice, Oana Lungescu, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit Reuters, care a obţinut această declaraţie prin e-mail, Oana Lungescu nu a făcut precizări suplimentare.

La rândul ei, premierul estonian Kaja Kallas a anunţat sâmbătă că Estonia a întărit securitatea la frontiere şi i-a îndemnat pe cetăţeni să nu călătorească în nicio regiune a Rusiei vecine, relatează Reuters.

„Pot să asigur că nu există o ameninţare directă pentru ţara noastră", a postat Kallas pe Twitter.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe din Germania le-a recomandat cetăţenilor săi să evite oraşul Rostov-pe-Don şi zona înconjurătoare, precum şi centrul oraşului Moscova, până la noi informaţii, din cauza evenimentelor în desfăşurare în Rusia.

„La Moscova, facilităţile statului, în special militare, trebuie evitate. Centrul oraşului trebuie de asemenea evitat până la noi informaţii. Instrucţiunile autorităţilor ruse de securitate trebuie urmate cu orice cost", mai precizează sursa citată.

UPDATE 12:35 

Armata desfăşoară acţiuni de "luptă" în regiunea Voronej

Armata rusă desfăşoară sâmbătă operaţiuni de "luptă" în regiunea Voronej, frontalieră cu Ucraina şi situată la circa 600 km sud de Moscova, au anunţat autorităţile locale, în plină revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP, citat de Agerpres.

„În cadrul operaţiunii antiteroriste pe teritoriul regiunii Voronej, forţele armate ale Federaţiei Ruse întreprind acţiuni operaţionale şi de luptă necesare", a postat pe Twitter guvernatorul regional, Aleksandr Gussev.

Voronej se află aproximativ la jumătatea drumului între Moscova şi oraşul Rostov-pe-Don, unde Wagner a revendicat ocuparea instalaţiilor militare sâmbătă dimineaţă.

UPDATE 12:20

Responsabilii ocupaţiei ruse în Ucraina îşi exprimă susţinerea faţă de Putin

Responsabilii ocupaţiei ruse în regiunile ucrainene a cărei anexare este revendicată de Moscova şi-au exprimat sâmbătă susţinerea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă armată a grupului de mercenari Wagner, relatează AFP, citat de Agerpres.

Liderii instalaţi de Rusia în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson au declarat, în comunicate separate publicate pe Telegram, că regiunile respective sunt "cu preşedintele".

UPDATE 12:05

Wagner se află în drum către Moscova, afirmă spionajul militar britanic

Trupe Wagner se îndreaptă către nord, în regiunea Voronej, probabil către Moscova, potrivit serviciilor militare britanice de informaţii, relatează AFP şi BBC News.

O sursă din cadrul serviciilor ruse de securitate (FSB) declara anterior Reuters că gruparea paramilitară rusă Wagner a preluat controlul unor instalaţii militare din Voronej - care se află la jumătatea drumului dintre Rostov-pe-Don şi Moscova.

Ministerul britanic al Apărării susţine că Wagner ”aproape sigur” a ocupat instalaţii militare în Rostov-pe-Don, relatează BBC News.

În această notă, ministerul cataloghează această rebeliune drept ”cea mai semnificativă provocare a statului rus din ultima vreme”.

Londra apreciază că acest conflict escaladează într-o ”confruntare militară totală”.

Forţe ale grupării Wagner au ”traversat din Ucraina ocupată în Rusia prin cel puţin două locuri”, potrivit spionajului militar britanic.

Unele servicii ruse de securitate ”probabil au rămas pasive” faţă de rebeliunea Wagner, potrivit Guvernului britanic.

”În următoarele ore, loialitatea forţelor ruse de securitate şi mai ales a Gărzii Naţionale ruse va fi cheia modului în care se desfăşoară criza”, mai estimează spionajul militar britanic.

UPDATE 11:55

Putin a discutat la telefon cu Lukaşenko despre situaţia din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului paramilitar Wagner, a discutat la telefon cu omologul său belarus care este şi principalul său aliat Aleksandr Lukaşenko, a relatat sâmbătă agenţia de presă belarusă Belta, relatează AFP şi Reuters.

Este primul contact internaţional pe care îl are Vladimir Putin de la declanşarea acestei revolte, vineri seară, de către liderul Wagner, Evgheni Prigojin.

„Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus" pentru a-l informa "despre situaţia din Rusia", a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.

UPDATE 11:49

Franţa şi Germania monitorizează situaţia îndeaproape

Franţa şi Germania urmăresc îndeaproape situaţia din Rusia, unde liderul grupului de mercenari Wagner a declanşat o revoltă împotriva armatei, au anunţat sâmbătă Palatul Elysee şi guvernul de la Berlin, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Preşedintele urmăreşte situaţia îndeaproape. Rămânem concentraţi pe susţinerea Ucrainei", a precizat preşedinţia franceză.

„Guvernul urmăreşte cu atenţie evenimentele din Rusia", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru AFP.

UPDATE 11:22

Reacția Comisiei Europene la evenimentele din Rusia

„Aceasta este o afacere internă a Rusiei. Monitorizăm situația”, au transmis reprezentanții Comisiei Europene.
 

UPDATE 11:00

Autorităţile ruse percheziţionează sediul Wagner din Sankt Petersburg

Autorităţile ruse au efectuat o percheziţie la sediul grupării paramilitare ruse Wagner din Sankt Petersburg, potrivit publicaţiei ruse Fontanka, relatează BBC Monitoring, un serviciu BBC.

”Forţele de ordine au intrat în Centrul Wagner PMV de la Sankt Petersburg, pe strada Zolnaia”, potrivit Fontanka.

Două autobuze cu poliţişti antirevoltă şi membri ai Gărzii Naţionale ruse au sosit la sediu şi au intrat împreună cu persoane în civil, conform News.ro.

Fontanka anunţă această percheziţie pe Telegram.

Potrivit publicaţiei, ”persoane mascate şi (înarmate) cu puşti automate” au fost desfăşurate în apropiere de Podul Bloagoveşcenski, unde se află un hotel şi un restaurant cu legături cu şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin.

UPDATE 10:21

Prima reacție a lui Putin la revolta pornită de Prigojin

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă, în cadrul unui discurs televizat, că ţara se confruntă cu o trădare şi a spus că "suntem înjunghiaţi în spate". Şeful statului rus a spus că oricine ridică arma împotriva armatei ţării este un trădător.

El a făcut apel la combatanţii Wagner să înceteze participarea la acţiunile criminale ale liderului lor Evgheni Prigojin şi a spus că toţi cei care participă la revoltă vor fi pedepsiţi, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a mai spus că va face tot ce e este necesar pentru a apăra Rusia.

UPDATE 10:08

Grupul Wagner controlează instalaţiile militare de la Voronej (sursă rusă)

O sursă rusă din domeniul securităţii a declarat sâmbătă că grupul de mercenari Wagner a preluat controlul tuturor instalaţiilor militare din oraşul Voronej, aflat la circa 500 km sud de Moscova, relatează Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 9:44

„Totul este abia la început în Rusia”, afirmă un consilier al lui Zelenski

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a descris sâmbătă acţiunile liderului grupului de mercenari Wagner drept o "operaţiune antiteroristă" şi a spus că "totul este abia la început în Rusia", relatează Reuters, citat de Agerpres.

„Scindarea dintre elite este prea evidentă. Să se pună de acord şi să pretindă că totul s-a rezolvat nu va merge", a postat pe Twitter Mihailo Podoliak.

„Cineva trebuie neapărat să piardă: ori Prigojin... ori colectivul 'anti-Prigojin' ", a adăugat el, încheind mesajul cu cuvintele: "Totul este abia la început în Rusia".

UPDATE 9:35 

Ministerul rus al Apărării îi îndeamnă pe combatanţii Wagner să-l abandoneze pe Prigojin

Ministerul rus al Apărării a afirmat într-o declaraţie adresată sâmbătă combatanţilor grupului Wagner că au fost "înşelaţi şi atraşi într-o aventură criminală" de către liderul lor Evgheni Prigojin, relatează Agerpres.

În declaraţia postată pe Telegram, ministerul îi îndeamnă pe combatanţii Wagner să-i contacteze pe reprezentanţii săi şi pe cei ai autorităţilor de impunere a legii şi a promis să le garanteze securitatea.

Kremlinul a transmis anterior că președintele Vladimir Putin primește actualizări regulate cu privire la tensiunile care se desfășoară între grupul de mercenari Wagner și Ministerul Apărării.

„Serviciile de securitate, agențiile de aplicare a legii, și anume ministerul apărării, FSB, Ministerul de Interne, și Garda Națională. raportează constant președintelui, non-stop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în comentariile transmise de agențiile de presă ruse.
 

UPDATE 9:20

Prigojin le cere șefilor militari să vină la Rostov

Evgheni Prigojin a cerut într-o înregistrare video ca ministrul apărării Serghei Şoigu şi şeful statului major Valeri Gherasimov să vină la el, în oraşul Rostov-pe-Don.

„Am ajuns aici, vrem să-l primim pe șeful statului major și pe Shoigu”, a spus Prigojin.

„Dacă nu vin, vom fi aici, vom bloca orașul Rostov și ne vom îndrepta spre Moscova”, a mai spus el.
 

UPDATE 9:15

Comitetul antiterorist rus declară o operaţiune antiteroristă la Moscova şi regiunea capitalei

Comitetul antiterorist rus a anunţat că instituie alertă antiteroristă în Moscova şi în regiunea înconjurătoare după revolta grupului de mercenari Wagner, a anunţat agenţia de ştiri rusă Ria, preluată de Reuters.

UPDATE 8:56

Putin va avea în curând o apariţie la televiziunea rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin va susţine în curând un discurs televizat, informează agenţia rusă TASS, preluată de Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

UPDATE 8:11

Prigojin spune că se află la cartierul general al armatei din Rostov şi controlează site-urile militare

Liderul grupării paramilitare Wagner a afirmat că se afla sâmbătă dimineaţa în cartierul general al armatei ruse din oraşul Rostov, un centru-cheie pentru asaltul Rusiei asupra Ucrainei, şi că a preluat controlul asupra unor situri militare, inclusiv asupra unui aerodrom, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Suntem în cartierul general, este 07:30 dimineaţa” (04:30 GMT), a declarat Evgheni Prigojin într-o înregistrare video postată pe Telegram. ”Siturile militare din Rostov sunt sub control, inclusiv aerodromul”, a adăugat el, în timp ce bărbaţi în uniformă mergeau în spatele său.

UPDATE 7:28

Prigojin afirmă că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat, sâmbătă, că unităţile sale au fost atacate de un elicopter, pe o autostradă, şi a ameninţat că ”va distruge totul” în drum, scrie CNN, citat de news.ro

Nu se ştie cu exactitate unde se aflau trupele lui Prigojin.

„Una dintre trupele de asalt a fost atacată de elicoptere. Unităţile Wagner sunt intacte, elicopterul este distrus şi arde în pădure”, a afirmat Prigojin, într-un mesaj audio postat pe canalul său de Telegram, adăugând: ”O vom lua ca o ameninţare şi vom distruge totul în jurul nostru”.

CNN a precizat că nu poate verifica aceste afirmaţii şi imaginile video.

Prigojin a mai spus că unităţile sale sunt ”gata să moară”.

„Pentru că murim pentru poporul rus, care trebuie eliberat de aceşti oameni care atacă populaţia civilă, pe care tocmai au atacat-o din elicoptere, la Rostov”, a susţinut el.

UPDATE 7:20

Autostrada M-4 a fost închisă circulaţiei la 400 km sud de Moscova

Guvernatorul regiunii Lipeţk din centrul Rusiei a anunţat sâmbătă că autostrada M-4, care leagă Moscova de regiunile sudice, a fost închisă circulaţiei la graniţa cu regiunea Voronej, la aproximativ 400 km sud de Moscova, transmite Reuters, citat de Agerpres.

UPDATE 7:17

FSB face apel la grupul Wagner să nu facă ”o greşeală ireparabilă” şi să-l aresteze pe Prigojin

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB) a cerut sâmbătă mercenarilor din grupul Wagner ”să nu facă o greşeală ireparabilă” şi să nu execute ordinele lui Evgheni Prigojin, şeful grupului, după ce acesta a făcut apel la o revoltă armată împotriva Ministerului rus al Apărării, relatează EFE, citat de Agerpres.

„Facem apel la luptătorii armatei private să nu facă o greşeală ireparabilă, să înceteze orice acţiune armată împotriva poporului rus, să nu execute ordinele criminale şi trădătoare ale lui Prigojin, să ia măsuri pentru arestarea acestuia”, se arată într-un comentariu al FSB, citat de Interfax.

Potrivit comunicatului, ”declaraţiile şi acţiunile lui Prigojin sunt de fapt un apel la declanşarea unui conflict civil armat pe teritoriul Rusiei şi reprezintă o lovitură în spate pentru militarii ruşi care luptă împotriva forţelor pro-fasciste ucrainene”.

„Toate informaţiile răspândite pe reţelele de socializare în numele lui Evgheni Prigojin despre presupusul bombardament asupra unităţilor din spatele Wagner nu corespund realităţii şi reprezintă o provocare informative”, adaugă FSB.

Serviciul a precizat că ”direcţia de investigaţii (...) a deschis un dosar penal legitim şi bine fundamentat împotriva lui Prigojin” pentru ”organizarea unei rebeliuni armate”, o infracţiune ce se pedepseşte de la 12 la 20 de ani de închisoare.

UPDATE 7:09

Mesajul primarului din Moscova

Serghei Sobyanin, primarul din Moscova, a scris pe Telegram: ”În legătură cu informaţii care apar, la Moscova sunt luate măsuri anti-teroriste care au scopul de a întări măsurile de securitate”, potrivit BBC.

„Au fost introduse controale rutiere suplimentare. Este posibil să fie limitate evenimentele publice. Vă rog să luaţi în considerare aceste măsuri, luate cu înţelegere”, a afirmat el.

UPDATE 6:25

Guvernatorul regional din Rostov le cere locuitorilor să rămână în case.

Guvernatorul regiunii Rostov din Rusia – care se învecinează cu Ucraina – le-a cerut locuitorilor să rămână în case. Vehicule militare ruseşti au fost văzute pe străzile din Rostov pe Don, dar şi la Moscova, unde măsurile de securitate au fost sporite, după ce şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a susţinut că trupele sale au intrat în Rusia, potrivit BBC.

Vasili Golubev a scris pe Telegram: ”Situaţia actuală necesită concentrare maximă a forţelor pentru a menţine ordinea”.

”Agenţiile de aplicare a legii fac tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa locuitorilor din zonă. Cer tuturor să rămână calmi şi să nu iasă din casă dacă nu este nevoie”, a afirmat el.

Mercenarii Wagner însoțiți de tancuri și blindate ușoare au ocupat sediul minsterului Apărării din orașul Rostov, dar și sediul poliției și primăria, printre altele.

În acest timp la Moscova, Prigojin a fost declarat agent străin și pus sub acuzare pentru "rebeliune armată".

Kremlinul a anunțat că președintele Vladimir Putin a fost informat despre situația care se desfășoară în sud-estul Rusiei și mai multe unități speciale au fost puse în alertă. Până acum, nu au avut loc ciocniri masive între militanții Wagner și armata rusă, dar s-au înregistrat schimburi de focuri de armă. În acest timp, Kievul și aliații săi urmăresc îndeaproape desfășurarea de forțe din Rusia.

Aceste imagini au fost filmate pe străzile din orașul rusesc Rostov, acolo unde sunt informații că mercenarii Wagner s-ar fi ciocnit cu unități ale Ministerului rus de Interne. Mai multe coloane de blindate au fost filmate în drum spre Rostov și de acolo către Moscova. În zonă au ajuns și unități ale armatei ruse, iar cerul e survolat de elicoptere rusești de atac.

Așa-zisul conflict dintre unitățile Wagner și ministerul rus al Apărării a izbucnit după ce armată ar fi bombardat, la ordinele ministrului Șoigu, o bază Wagner aflată în spatele frontului, în Ucraina.

Potrivit mercenarilor lui Prigojin, atacul ar fi fost lansat de unități ale armatei ruse. La scurt timp de la apariția imaginilor, liderul Wagner - Evgheni Prigojin - a anunțat că în spatele atacului ar fi ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful statului major al armatei ruse, Gherasimov.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Ministrul Apărării a venit în Rostov special ca să conducă o operațiune împotriva grupării Wagner. A folosit artileria și piloți de elicoptere într-un mod stupid, ca să ne distrugă."

Prigojin a anunțat apoi că va lua, de la sine putere, măsuri împotriva lor.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Consiliul Comandanților grupării Wagner a decis: răul adus de conducerea militară asupra țării trebuie oprit. (Ei) nu țin cont de viețile soldaților. Au uitat ce înseamnă "justiție", o vom aduce înapoi. Cei care i-au distrus azi pe oamenii noștri, care au distrus zeci de mii de vieți ale unor soldați ruși, vor fi pedepsiți".

Prigojin a punctat apoi că toți cei care se vor pune în calea mercenarilor săi vor fi considerați inamici. Inclusiv membrii armatei ruse.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Cer ca nimeni să nu opună rezistență. Pe toți cei care vor încerca să reziste, îi vom considera un pericol și îi vom distruge imediat, inclusiv orice punct de control din drumul nostru. Și orice aviație pe care o vom vedea deasupra noastră."

Peste noapte, Prigojin a lansat noi acuzații la adresa conducătorilor militari ruși, pe care îi consideră vinovați de eșecul invaziei din Ucraina. I-a numit "criminali" și "trădători" pe Gherasimov și pe Șoigu, a amenințat că-l va executa pe ministrul Apărării în Piața Roșie și a făcut apel la patrioții ruși să iasă înarmați în stradă.

În replică, serviciul rus de informații, FSB, a anunțat că l-a pus pe Prigojin pe lista agenților străini și a cerut unităților Wagner să nu ia în serios mesajele acestuia și să-l aresteze cu prima ocazie. Iar câțiva generali ruși au înregistrat în miez de noapte mesaje în care făceau apel la militanții Wagner să nu dea curs ordinelor lui Prigojin.

Cu câteva ore înainte ca situația să explodeze, Evgheni Prigojin declara într-un interviu că invazia Ucrainei nu a fost justificată și că războiul a fost dorit de o mână de oameni - generali și oligarhi -, pentru propriile interese.

Evgheni Prigojin, șeful grupării Wagner: "Războiul era necesar pentru ca o mână de ticăloși să triumfe și să se auto-promoveze, să arate ce armată puternică avem și pentru ca Șoigu să primească gradul de mareșal. Oligarhii aveau nevoie de război. Era cerut de clanul care conduce, cu adevărat, Rusia. Acest clan de oligarhi care obține tot ce dorește."

Pe de altă parte, Prigojin s-a ferit să rostească numele președintelui Vladimir Putin, laolaltă cu cei pe care îi acuză de trădare.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Citește și...
Ambasade ale Coreeii de Sud își ridică brusc nivelul de alertă, cu o ”probabilitate mare” de atac terorist. Ce se întâmplă
Ambasade ale Coreeii de Sud își ridică brusc nivelul de alertă, cu o ”probabilitate mare” de atac terorist. Ce se întâmplă

Mai multe ambasade ale Coreeii de Sud și-au ridicat brusc cu două unități nivelul de alertă teroristă, de la 1 la 3, pe o scară de maxim 4. Asta înseamnă că un atac terorist are o ”probabilitate mare”, iar principala amenințare vine din Coreea de Nord.

 

China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video
China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video

China a lansat vineri o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială, care ar reprezenta o mare reuşită pentru ambiţiosul program spaţial al acestei ţări, informează AFP.

„Noroc chior”. Un bărbat a comandat cercei de lux de la Cartier care costau 13.000 de dolari pentru doar 13 dolari
„Noroc chior”. Un bărbat a comandat cercei de lux de la Cartier care costau 13.000 de dolari pentru doar 13 dolari

Rogelio Villarreal Jasso a fost extrem de norocos când a găsit online cercei Cartier la preț redus.

Recomandări
Kremlinul califică drept
Kremlinul califică drept "foarte periculoase" declaraţiile lui Macron despre posibila trimitere de trupe în Ucraina

Dmitri Peskov a descris vineri comentariile recente ale preşedintelui francez Emmanuel Macron despre o posibilă intervenţie a Franţei în Ucraina ca făcând parte dintr-o "tendinţă foarte periculoasă", relatează Reuters.  

Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților
Încă 16 oameni au fost evacuați la Slănic Prahova, după ce craterul a crescut din nou. Anunțul autorităților

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, vineri, realizarea unei intervenţii de urgenţă pentru stabilizarea provizorie a străzii 23 August din Slănic, surpată în urmă cu o săptămână.

China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video
China anunță ”o mare reușită” după ce a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii | Video

China a lansat vineri o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii, o premieră mondială, care ar reprezenta o mare reuşită pentru ambiţiosul program spaţial al acestei ţări, informează AFP.