Rusia ar fi incercat sa se decupleze de la WWW. Experti: Sunt pregatiri pentru un blocaj in cazul unei crize politice interne

Ultima actualizare: 19-10-2015 07:01
World Wide Web - shutterstock

Un experiment esuat al Rusiei de a deconecta tara de la World Wide Web a starnit ingrijorari ca puterea incearca sa instaureze o cenzura online in stil chinezesc.

Expertii sunt de parere ca testele nu sunt altceva decat niste pregatiri pentru un blocaj informatic in cazul unei crize politice interne, relateaza The Telegraph.

Andrei Semerikov, director general al furnizorului de internet Er Telecom, a declarat ca ministerul Comunicatiilor si autoritatea nationala de reglementare, Roskomnadzor, au ordonat hub-urilor controlate de principalii furnizori rusi de internet sa blocheze traficul pe canalele externe de comunicatii folosind un sistem de control al traficului denumit DPI.

Obiectul era de a vedea daca Runet, numele informal pentru internetul rusesc, poate continua sa functioneze izolat de internetul global.

Experimentul, care a avut loc in primavara acestui an, a esuat deoarece mii de provideri mici, asupra carora Roskomnadzor nu are un foarte mare control, au continuat sa ofere acces, a precizat Semerikov.

Furnizorii mici de internet detin peste 50% din piata in unele regiuni ale Rusiei, nu dispun in general de tehnologia DPI folosita de marile companii pentru a implementa ordinele de blocare si adeseori folosesc conexiuni prin satelit ce nu pot fi blocate cu usurinta.

Oficialii rusi au negat ca un astfel de experiment ar fi avut loc.

Aceste informatii vin dupa unele similare legate de un test din iulie 2014, cand agentii de securitate, printre care FSB, ministerul Apararii si cel de Interne, au colaborat cu operatorul national de telefonie pentru a vedea daca intranetul national format din domenii cu terminatii .ru sau .рф poate opera daca este deconectat de restul internetului.

Acest test ar fi fost ordonat personal de presedintele Vladimir Putin, care dorea sa vada daca netul rusesc poate opera in cazul in care sanctiunile internationale ar fi deconectat tara de la WWW.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO