Presedintele Donald Trump, urmarit in justitie in 2 state americane. Ce prevedere din Constitutia SUA ar fi incalcat

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00
Donald Trump
Getty

Liderul de la Casa Alba are probleme cu procurorii, care il acuza de incalcari extrem de grave ale Constitutiei.

Procurorii din Maryland si din Washington DC il vor urmari in justitie pe presedintele american Donald Trump, pentru ca ar fi acceptat plati de la guverne straine, prin imperiul sau imobiliar, ceea ce incalca legea fundamentala a SUA, scrie Washington Post.

Plangerea urmeaza sa fie depusa luni si se bazeaza pe “clauza de retribuire”, o prevedere din Constitutia americana care le interzice tuturor persoanelor care ocupa o functie publica sa “accepte cadouri, bani, functii sau titluri de orice fel din partea unui monarh, print sau stat strain”, fara acordul Congresului.

Procurorul din Maryland, Brian Frosh, a explicat pentru Washington Post ca plangerea vizeaza faptul ca Trump nu a separat complet interesele personale de indatoririle prezidentiale.

« Clauza de retribuire” stipuleaza ca “presedintele sa plaseze tara pe primul plan si nu interesele sale pe primul plan”, a subliniat Frosh.

Plangerea ce va fi depusa in instanta evoca “incalcari fara precedent ale Constitutiei” de catre Trump.

Astfel, faptul ca a continuat sa fie proprietarul unui imperiu de afaceri global a facut ca presedintele sa aiba legaturi “cu o legiune de actori guvernamentali straini si interni”, subminand integritatea sistemului politic american.

SUSPICIUNI DE CONCURENTA NELOIALA

Printre elementele-cheie ale anchetei figureaza Trump International Hotel, deschis anul trecut de Trump in apropoere de Casa Alba. Pe langa problema platilor din strainatate, noua plangere subliniaza ca acest hotel reprezinta o problema de concurenta pentru hotelurile invecinate.

Washington Post citeaza mai multe exemple de tari straine care manifesta o preferinta pentru acest hotel, precum Kuwaitul, care a transferat acolo un eveniment prevazut initial la Four Seasons.

Trump a mers personal sa primeasca invitatii la hotel, dupa investirea in functie.

Arabia Saudita, destinatia primei vizite in strainatate a lui Trump, a inchiriat de asemenea camere la hotel, prin intermediar, dupa investirea in functie a liderului de la Casa Alba.

Turcia a organizat un eveniment sponsorizat de stat acolo luna trecuta, iar ambasadorul Georgiei a stat la hotel in aprilie.

In consecinta, hotelul ar putea atrage evenimente care ar fi fost organizate altfel la centrul de conventii din Washington sau la cel din Maryland detinute de stat, ale caror venituri merg la buget, spun procurorii.

In ianuarie, ONG-ul anticoruptie Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, sprijinit de juristi si specialisti in drept constitutional, au depus o plangere similara la un tribunal federal din New York, bazandu-se pe aceeasi clauza. Insa noua plangere este prima prezentata de entitati guvernamentale.

Dupa ce a fost investit in functie, in luna ianuarie, Trump le-a incredintat fiilor sai controlul asupra functionarii afacerilor sale, dar si-a pastrat toate activele din cadrul Trump Organization. Mai mult, fiul sau, Eric, a dezvaluit ca il tine la curent pe tatal sau cu situatia grupului.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO