Revoluția din Rusia, marcată la Sankt Petersburg prin „traseele roșii”
Au trecut exact 100 de ani de la aşa-numita Revoluţie, care i-a adus la putere pe Vladimir Lenin şi boşevici, schimbând dramatic cursul istoriei în Rusia, dar şi în partea noastră de Europă.
La 7 noiembrie 1917, insurecţia armată de la Petrograd, Sankt Petersburg-ul de astăzi, a fost momentul culminant al unui an în care a abdicat ţarul Nicolae al II-lea, iar Rusia imperială s-a destrămat, lăsând locul la ceea ce avea să fie URSS.
La Sankt Persburg, istoria e reînviată pentru turiştii străini printr-un tur intitulat „Trasee roşii".
Bolşevicii au pus din nou stăpânire pe Piaţa Palatului din Sankt Petersburg, din fericire numai sub forma unor proiecţii luminoase, cu imagini de arhivă, din vremea când Vladimir Lenin devenea primul lider al Rusiei Sovietice.
Magnificul oraş ridicat de Petru cel Mare atrage o mulţime de turişti din toată lumea. Pentru ei, gazdele au pregătit tururi speciale, prin care vizitatorii au ocazia să afle câte ceva despre evenimentele de acum un veac.
Dmitri Gerascenko, ghid: „Nu promovăm doar o opinie, o versiune a faptelor. Încercăm să oferim o perspectivă asupra evenimente din mai multe unghiuri, ce credeau liberalii în epocă, sau care erau convingerile bolşevicilor.”
Crucişătorul Aurora este unul dintre obiectivele obligatorii ale turului intitulat Trasee roşii. Se spune că salvele de la tunurile acestei nave de luptă au dat semnalul începerii revoltei.
Nikolai Simakov, ghid: „Adesea turiştii au doar cunoştiinţe superficiale despre Rusia şi evenimentele revoluţionare. De exemplu, pentru cei mai mulţi chinezi nu e nicio diferenţă între Revoluţia burgheză din februarie şi Revoluţia din octombrie, pe care o marcăm pe 7 noiembrie, pentru că s-a schimbat calendarul. Oamenii cred că Lenin l-a omorât pe ţarul Nicolae al II-lea, la Ermitaj.”
De fapt, ţarul Nicolae al II-lea şi familia lui au fost excutaţi de bolşevici mai târziu, la Ecaterinburg. Şi muzeul de istorie din acest oraş s-a pregătit pentru centenarul Revoluţiei. Vizitatori au ocazia să înveţe cum se tipăreau manifeste în ilegalitate şi ce însemnă să fii agitator marxist.
Probabil că nimeni nu le spune, însă, cum Lenin a transformat promisa dictatură a poporului, în dictatura nomenklaturii comuniste sau cum a omis s desemneze urmaşi la comandă, lăsând loc unei încrâncenate lupte pentru putere, din care avea să iasă învingător sângerosul Stalin.