Republica Moldova: Cine este Valeriu Strelet, noul candidat al PDLM la functia de premier

27-07-2015 23:29


Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a avansat luni o noua propunere pentru functia de premier dupa ce candidatura ministrului in exercitiu al educatiei, Maia Sandu, nu a fost agreata de partenerii de coalitie.

Noul candidat al PDLM este Valeriu Strelet, vicepresedinte al formatiunii si deputat in parlamentul Republicii Moldova. Un anunt in acest sens a fost facut de liderul PLDM, Vlad Filat, dupa consultarile ce au avut loc la sediul presedintiei intre seful statului Nicolae Timofti si liderii Aliantei pentru Integrare Europeana-3, dupa cum transmite Unimedia.

''Maia Sandu a avut toata sustinerea PLDM, dar din pacate nu a fost agreata de catre partidele din cadrul Aliantei. Eu regret ca nu a atins acest consens. Valeriu Strelet va avea tot sprijinul necesar'', a declarat Vlad Filat, potrivit sursei citate.
PLDM, formatiune careia ii revine functia de premier conform acordului de constituire a Aliantei pentru Integrare Europeana-3, a propus-o saptamana trecuta pe Maia Sandu, dar negocierile cu Partidul Democrat si Partidul Liberal au intrat in impas dupa ce ea a inaintat o serie de conditii, intre care schimbarea conducerii Bancii Nationale, demiterea procurorului general, un plan de masuri anticriza.

Noul candidat Valeriu Strelet (45 de ani) si-a inceput cariera politica in 1994, cand a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat, precizeaza publika.md. Sapte ani mai tarziu, numele politicianului se regaseste pe lista electorala a Blocului 'Plai Natal'.

In perioada 1994-2001, Valeriu Strelet a detinut functia de presedinte al Ligii Nationale a Tineretului din Moldova, iar in 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politica a lui Valeriu Strelet isi continua ascensiunea si in decembrie 2002 este ales vicepresedinte al Partidului Social Liberal, functie pe care o detine pana in 2007, cand devine vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat.

In 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar in 2011 ajunge sa conduca fractiunea parlamentara a liberal-democratilor.
Valeriu Strelet a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii de Stat din Moldova, dar si pe cea de Economie Generala si Drept de la Academia de Studii Economice. In 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice.

Cunoaste limbile rusa, engleza si franceza.Este casatorit si are patru copii.

VIDEO PROTVPLUS.RO