Regele Thailandei a murit dupa o domnie de 7 decenii. Guvernul a decretat UN AN de doliu national

13-10-2016 12:34

Bhumibol Adulyadej

Bhumibol Adulyadej al Thailandei a murit joi, in urma unor grave probleme de sanatate, dupa o domnie de 70 de ani.

Printul mostenitor al Thailandei Maha Vajiralongkorn, in varsta de 64 de ani, ii va succeda tatalui sau, Bhumibol Adulyadej, in onoarea caruia a fost decretata o perioada de un an de doliu national, a anuntat joi premierul thailandez Prayut Chan-ocha, relateaza AFP si Reuters.

Seful guvernului a afirmat ca in Thailanda a fost decretata o perioada de un an de doliu national dupa moartea regelui Bhumibol Adulyadej. El a precizat ca un succesor al regelui Bhumibol Adulyadej a fost desemnat din 2002 si ca guvernul va informa parlamentul cu privire la alegerea facuta.

'Guvernul va informa Adunarea Nationala Legislativa ca Majestatea Sa Regele si-a desemnat deja succesorul', a afirmat Prayuth intr-un discurs televizat, cerandu-le cetatenilor thailandezi sa-si iubeasca si sa-si protejeze tara. Parlamentul thailandez se va reuni joi seara intr-o sesiune speciala.


 

Monarhul Thailandei a murit dupa o lunga agonie. Oficialii au anuntat si ei decesul ulterior, dupa ce informatia a aparut pe surse. Doliul ar putea insa dura pana la 999 de zile, potrivit traditiei, ceea ce ar afecta grav economia tarii.

Fiul sau, printul Vajiralongkorn, in varsta de 63 de ani ar trebui sa-i urmeze la tron, dar nu se bucura nici pe departe de popularitatea fostului monarh. Orice comentariu privind succesiunea e insa aspru pedepsit cu inchisoarea, in baza legii de lez-masjestate. 

Starea de sanatate a regelui Bhumibol Adulyadej al Thailandei, monarhul in viata cu cea mai lunga domnie, s-a deteriorat grav, a confirmat buletinul emis de palatul regal de la Bangkok, la capatul unei zile de speculatii pe retelele de socializare, transmit AFP si Reuters.

Suveranul, in varsta de 88 de ani, 'este asistat respirator si se afla sub dializa', se precizeaza in comunicatul palatului, dupa anuntul privind suspendarea unei deplasari a premierului si o intalnire a acestuia cu printul mostenitor, revenit special din strainatate. 'La 11 octombrie tensiunea sa arteriala a coborat, iar respiratia i s-a accelerat', mentioneaza aceeasi sursa, indicand ca starea de sanatate a regelui 'nu s-a stabilizat inca'.

Anterior, guvernul ceruse populatiei sa ignore zvonurile de pe retelele de socializare si sa astepte anunturile oficiale.

Cateva sute de persoane s-au adunat miercuri in fata spitalului Siriraj din Bangkok, unde Bhumibol si-a petrecut o mare parte din anul trecut, pentru a se ruga pentru sanatatea monarhului, o personalitate foarte respectata in tara sa.

In cele sapte decenii de domnie, regele a fost considerat o forta unificatoare si a intervenit atunci cand evenimentele amenintau sa arunce Thailanda in criza. Bhumibol a fost vazut ultima data in public pe 11 ianuarie, cand a petrecut cateva ore la palatul sau din capitala.

Potrivit unui reporter al agentiei Reuters, toti cei patru copii al regelui, printre care si printul mostenitor Maha Vajiralongkorn, si-au vizitat miercuri tatal la spital. Prim-ministrul Prayuth Chan-ocha, seful juntei aflate la putere, si-a anulat miercuri angajamentele oficiale in provincia Chonburi.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO