Reactia violenta a autoritatilor in orasul din SUA unde a fost ucis un tanar de catre politie. Apelul presedintelui Oama


Ultimul update: Luni 18 August 2014 06:55
Data publicarii: Vineri 15 August 2014 08:16
Categorie: Stiri externe
proteste Ferguson

Politisti inarmati pana in dinti, arestari in forta, gaze lacrimogene - asa arata o suburbie a orasului St. Louis, din Missouri.

Locul este, de aproape o saptamana, scena unor proteste violente, dupa ce un politist a omorat un tanar de culoare cu probleme psihice. Insa, nici jurnalistii n-au scapat de brutalitatea fortelor de ordine. Iar presa americana protesteaza acum pentru modul in care politia a actionat.

Conduita politistilor din Ferguson, suburbia orasului Saint Louis, este "total incalificabila si o agresiune impotriva libertatii presei, care a incercat sa relateze aceste evenimente", a rezumat redactorul sef de la Washington Post.

De miercuri seara, dupa ce doi jurnalisti au fost retinuti si altii au fost "tratati cu gaze lacrimogene", mass media cere o ancheta privind violarea Primului Amendament, cel referitor la libertatea presei.

Corespondentul de la Washington Post si cel de la Huffington Post au fost luati pe sus dintr-un restaurant fast food, unde isi pregateau relatarile. In apropiere, erau demonstratii, dar pasnice, in momentul respectiv.

Ryan Reilly, jurnalist Huffington Post: "Politistul mi-a pus mainile la spate, mi-a apasat gatul cu degetul ca sa nu ma zbat, mi-a pus catuse, de fapt legatura aceea de plastic pe care a strans-o foarte tare, mi-a indesat toate lucrurile intr-o punga si apoi m-a scos afara, lovindu-ma cu capul de usa."

"Bagdad - Statele Unite", a titrat Huffington Post, care a scris pe larg despre brutalitatea si agresivitatea politistilor, inarmati pana in dinti, de parca era zona de razboi.

Barack Obama, presedintele SUA: "Aici, in Statele Unite, politia nu trebuie sa brutalizeze sau sa aresteze jurnalisti care isi fac doar meseria, aceeea de a transmite poporului american ceea ce vad pe teren."

Nu exista nicio scuza nici pentru violentele impotriva fortelor de ordine, a mai spus Obama, care a lansat un apel la calm si retinere. Guvernatorul din Missouri a ordonat ca politia statala sa preia securitatea orasului. Cel care comanda de acum operatiunile este un capitan de culoare, originar din Ferguson. Politia locala e formata aproape in exclusivitate din albi si acesta e unul dintre motivele revoltei.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO