"Razbunarea lui Kim Jong Un". Motivul pentru care studiourile Sony Pictures ar fi ajuns victima hackerilor nord-coreeni

Ultima actualizare: 04-12-2014 07:01
hacker

Recentele atacuri informatice asupra studiourilor Sony Pictures ar avea o explicatie geopolitica, potrivit unor surse din echipa care investigheaza agresiunea cibernetica

Studiourile Sony Pictures sunt victima razbunarii dictatorului de la Phenian. Aceasta este concluzia la care ar fi ajuns specialistii care investigheaza recentele atacuri cibernetice asupra serverelor companiei, care au dus la piratarea a cinci filme, majoritatea inca nelansate in cinematografe, si la furtul unor date personale ale vedetelor.

Potrivit recode, surse din interiorul echipei care ancheteaza atacurile hackerilor spun ca acestea ar putea avea drept sursa Coreea de Nord. Iar motivul este imininenta lansare a productiei Sony Pictures „The Interview”, o comedie care il ironizeaza pe dictatorul de la Phenian, Kim Jong Un.

Filmul, cu Seth Rogen si James Franco in rolurile principale, prezinta povestea imaginara a doi jurnalisti, care ajung sa se implice intr-un plan ultra-secret de asasinare a lui Kim Jong-Un. Lezate, autoritatile nord-coreene au reactionat furios dupa ce trailerul peliculei a aparut pe internet. Un purtator de cuvant a declarat chiar ca toti cei implicati in proiect sunt bolnavi mintal.

Atacul asupra servelor Sony a fost revendicat de o grupare de hackeri autointitulata „Gardienii Pacii”. Acestia au piratat 5 filme noi produse de Sony Pictures – celebrul „Fury” si inca 4 filme care inca nu ajunsesera pe marile ecrane – dar au atacat si bazele de date ale companiei. Sistemele informatice ale Sony Pictures au fost compromise intr-un atac care a avut loc pe 24 noiembrie si au aparut informatii potrivit carora piratii cibernetici ar fi publicat o lista cu fisierele furate din reteaua companiei, inclusiv dosare intitulate "Angelina Jolie " si "Diaz, Cameron Passport". Potrivit ziarului britanic The Times, printre fisierele furate de la Sony se afla si detalii despre parole, bugete si protocoale de securitate, iar o sursa a declarat pentru publicatia amintita ca angajatii din Londra ai companiei Sony Pictures au fost instruiti sa nu isi foloseasca computerele pana ce nu vor fi informati despre acest lucru.

Phenianul a mai fost acuzat si in trecut de atacuri informatice similare, insa tinta acestora ar fi fost Coreea de Sud. Potrivit New York Times, in 2013 hackeri, cel mai probabil nord-coreeni, au paralizat retelele de calculatoare din Sud, blocand sistemul bancar si posturile nationale de televiziune. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO