Razboiul din Libia a costat SUA cat 100 de kilometri de autostrada romaneasca

Ultima actualizare: 19-10-2012 04:31
Rebeli libieni

Operatiunile militare si umanitare din Libia au costat Statele Unite 715 milioane de dolari pana in prezent. Asta arata un raport trimis miercuri Congresului de administratia presedintelui Barack Obama.

Raportul este menit sa-i convinga pe congresmeni ca Obama nu si-a depasit prerogativele, declansand operatiuni militare in aceasta tara, in martie.

Raportul estimeaza ca aceste operatiuni vor costa in final 1,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii septembrie. Potrivit unor oficiali, care s-au exprimat sub protectia anonimatului, acest raport de 30 de pagini contine o argumentare juridica potrivit careia legislatia americana permite misiunea de protejare a civililor si de lupta impotriva fortelor liderului libian Muammar Gadhaffi, fara a avea nevoie de aprobarea Congresului.

Transmiterea acestui raport a fost decisa dupa ce presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, l-a avertizat marti pe Obama impotriva unei eventuale continuari a operatiunilor militare americane in Libia fara autorizarea Congresului.

Legea prevede ca, fara autorizarea Congresului, o retragere trebuie inceputa dupa 60 de zile si incheiata dupa 90 de zile. Aceasta limita va fi atinsa duminica.

Camera Reprezentantilor, controlata de republicani, a adoptat deja la 3 iunie o rezolutie care ii cerea presedintelui sa prezinte in termen de 14 zile un raport detaliat privind interventia militara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO