Războiul cu Iran este mama tuturor războaielor, avertizează liderul de la Teheran


Ultimul update: Marti 06 August 2019 13:27
Data publicarii: Marti 06 August 2019 11:54
Categorie: Stiri externe
Hassan Rouhani

Pacea cu Iranul este mama păcii şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor, a declarat marţi preşedintele iranian Hassan Rouhani, avertizând încă o dată că transportul maritim ar putea să nu fie sigur în Strâmtoarea Ormuz.

„Republica Islamică Iran este în favoarea negocierilor şi, dacă Statele Unite doresc într-adevăr să discute, în primul rând trebuie să ridice toate sancţiunile”, a menţionat Hassan Rouhani.

El a subliniat că ţara sa trebuie să exporte din nou petrol, informează Agerpres, care citează Reuters.

În discursul rostit la Ministerul de Externe, preşedintele Rouhani l-a salutat pe ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, căruia SUA i-au impus sancţiuni la 31 iulie.

Tensiunile au crescut între Iran şi Occident de anul trecut, când Statele Unite s-au retras din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015, care prevedea încetarea programului nuclear al Republicii Islamice în schimbul unei reduceri a sancţiunilor economice.

Alimentând temerile unui război în Orientul Mijlociu cu repercusiuni globale, Gardienii Revoluţiei din Iran au sechestrat luna trecută petrolierul britanic Stena Impero în apropierea Strâmtorii Ormuz, pentru o presupusă încălcare a legislaţiei maritime, după ce infanteria marină britanică participase la reţinerea în Gibraltar a unui petrolier iranian suspectat că transporta ţiţei spre Siria.

„O strâmtoare pentru o strâmtoare. Nu se poate ca Strâmtoarea Ormuz să fie gratuită pentru voi, iar Strâmtoarea Gibraltar să nu fie gratuită pentru noi”, a spus Rouhani.

Aproximativ o cincime din traficul petrolier mondial trece prin strâmtoarea strategică Ormuz.

Corpul Gardienilor Revoluţionari din Iran (IRGC) a reţinut duminică un petrolier străin în Golf care transporta ilegal combustibil pentru unele state arabe şi a reţinut şapte membri ai echipajului, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Regatul Unit a anunţat luni că se va alătura unei misiuni de securitate maritimă în Golful Persic, sub conducerea Statelor Unite, pentru a asigura protecţie navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Ormuz.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO