Protestele la adresa premierului bulgar continuă la Sofia. Gestul sfidător făcut de Boiko Borissov

Dată publicare: 30-07-2020 12:46
Dată actualizare: 30-07-2020 14:02


Situație tensionată la Sofia, unde continuă protestele la adresa premierului Boiko Borissov.

Șeful guvernului este acuzat de corupție și contestat chiar de președintele țării. Totuși, în pofida valului național de nemulțumire, Borissov refuză să își prezinte demisia. Spune că oricum vor avea loc alegeri parlamentare anul viitor.

Zeci de mii de bulgari au ieșit pe străzile din Sofia și din alte mari orașe pentru a treia săptămână la rând. Cer demisia premierului și a Procurorului General al Bulgariei. Guvernanții sunt acuzați de legături fățișe cu lumea interlopă, dar și că refuză să combată corupția, care este din ce în ce mai evidentă. Protestatarii solicită o reformă a justiției.

Radoslav Yordanov, protestatar: „Ceea ce se întâmplă - corupția, care duce la polarizarea societății - câțiva bogați și mulți săraci, provoacă o disproporție uriașă în Bulgaria”.

Angel Todorov, protestatar: „Vrem să se schimbe totul. Nu a mai rămas nimic bun în țara asta - nu a mai rămas nimic bun în nici un domeniu. În primul rând, sperăm că guvernul să plece, astfel încât la conducere să vină oameni mai capabili și mai competenți”.

Chiar dacă majoritatea instituțiilor de presă sunt controlate de apropiații premierului, în fiecare zi apar noi dovezi de corupție la nivel înalt.

Slavena Prodanova, protestatară: „Sunt multe materiale compromițătoare care ne bombardează zilnic. Cred că guvernul trebuie să fie mai etic, mai curat și mai adecvat”.

În fața acestui val de proteste și ca un gest de sfidare, premierul a decis să se adreseze națiunii pe pagina să de Facebook, în timp ce conduce mașina, cu spatele spre cel care filma.

Boiko Borissov, premierul Bulgariei: „Nimeni nu este împotriva demonstrațiilor, grevelor, acestea sunt forme ale democrației. Dar să nu fie blocate drumuri și intersecții. Vin alegerile, toți vor putea vota. Aceasta este democrația. Imaginați-vă că vom pierde alegerile și vom începe să blocăm drumurile. Este asta democrație?”

Borissov este la putere din 2009 și se află la al treilea mandat de premier. Alegerile parlamentare din Bulgaria sunt programate pentru martie anul viitor.


VIDEO PROTVPLUS.RO