Proteste în Israel. Mii de oameni au înconjurat reședința premierului Netanyahu

Ultima actualizare: 09-08-2020 11:24

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă în faţa locuinței din Ierusalim a premierului Benjamin Netanyahu, cerându-i să demisioneze, pe fondul acuzaţiilor de corupţie şi al răspunsului guvernului său la criza provocată de noul coronavirus. 

Potrivit Russia Today, autoritățile au anunțat că la proteste au participat aproximativ 5000 de oameni, în timp ce jurnaliștii de la Canal 12 au afirmat că au fost aproximativ 15.000 de protestatari.

„Timpul tău s-a scurs” și ”Crime minister” (”Premierul crimei”), au fost câteva dintre sloganele protestatarilor, care au înconjurat reședința lui Netanyahu.

Demonstraţiile s-au intensificat în ultimele săptămâni, iar oamenii îl acuză pe Netanyahu că este distras de cazul de corupţie în care este implicat, acuzaţii pe care el le neagă.

Netanyahu, care a depus în luna mai jurământul pentru al cincilea mandat, a acuzat protestatarii că strivesc democraţia şi presa israeliană pentru că încurajează opoziţia.

Partidul lui, Likud, a transmis sâmbătă că protestele sunt „revolte de stânga” şi a acuzat postul de ştiri Channel 12 că „face tot ce poate pentru a încuraja demonstraţiile de extremă stângă” ale oponenţilor prim-ministrului.

Netanyahu luptă pentru a readuce economia Israelului la normal şi pentru a transfera fonduri şi granturi cetăţenilor israelieni”, a transmis partidul într-un mesaj publicat pe contul de Twitter al prim-ministrului, potrivit News.ro.

Protestele s-au întins în mai multe zone ale Ierusalimului şi în ţară - israelienii s-au adunat pe poduri şi pe autostrăzi, unde au fluturat steaguri şi au scandat.

În luna mai, autorităţile israeliene au ridicat, parţial, restricţiile impuse în încercarea de a preveni răspândirea noului coronavirus. Însă apariţia celui de-al doilea val de contaminări şi ulterioarele restricţii au făcut ca popularitatea lui Netanyahu să înregistreze sub 30% în sondaje.

De atunci au fost ridicate mai multe restricţii, pentru a permite firmelor să îşi reia activitatea, însă şomajul a ajuns la 21,5% şi este aşteptat ca economia să scadă cu 6% anul acesta.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO