Protest în Viena. 20.000 de oameni au ieșit în stradă împotriva coaliției cu extrema dreaptă la putere
Cel puţin 20.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Viena împotriva coaliţiei dintre dreapta şi extrema dreaptă la putere de aproape o lună în Austria, pe care o critică pentru poziţiile privind imigraţia şi programul său social, relatează AFP.
Sub lozinca "comitetul de primire a Noului An", 20.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, au format un lung cortegiu din centrul oraşului spre cartierul ministerelor.
Estimările organizatorilor, care se aşteptau la aproximativ 10.000 de participanţi, au variat între 25.000 şi peste 50.000 de persoane.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Condus de tânărul conservator Sebastian Kurz, câştigător la 31 de ani al alegerilor din 15 octombrie, noul guvern austriac format la mijlocul lunii decembrie a integrat şase miniştri de extremă dreaptă în posturi cheie, printre care Heinz-Christian Strache, liderul Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ) şi vicecancelar.
Organizată la chemarea organizaţiilor de stânga şi mişcării antirasiste, mobilizarea, prima de o asemenea amploare de la instalarea guvernului, a adunat oameni de toate vârstele, inclusiv multe familii.
Multe sloganuri făceau referire la istoria ţării, 80 de ani de la Anschluss, anexarea Austriei de către Germania nazistă în martie 1938 şi instalarea unui regim autoritar fascist.
"Vă rog, nu încă", proclama o pancartă în timp ce un banner avertiza că "cei care îi tolerează pe Kurz şi Strache ar fi aplaudat în 1938".
Aceasta este a doua coaliţie formată între conservatorii ÖVP (Partidul Popular Austriac n.r.) şi FPÖ în Austria, după o primă experienţă guvernamentală la începutul anilor 2000.
Alianţa celor două partide a declanşat atunci dezaprobare internaţională şi a condus la sancţiuni europene. Multe demonstraţii au avut loc în Austria, cea mai mare dintre acestea adunând până la 250.000 de persoane.
Noua majoritate a obţinut aproape 60% din voturi în alegerile legislative din octombrie, după zece ani de coaliţie centristă între dreaptă şi social-democraţi.