Producatorul Nurofen, dat in judecata in Australia. Ce au descoperit in tablete pentru dureri de spate sau migrene


Ultimul update: Duminica 08 Martie 2015 10:41
Data publicarii: Joi 05 Martie 2015 14:04
Categorie: Stiri externe
Nurofen

Tablete Nurofen pentru dureri de spate, dureri mentruale sau migrene. Toate sunt vandute in ambalaje diferite si, cateodata, sub preturi diferite, chiar daca sunt acelasi produs, sustine consiliul concurentei din Australia.

Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain si Nurofen Tension Headache contin aceeasi cantitate de ibuprofen lysine - 342 de miligrame, acesta fiind si ingredientul activ, scrie guardian.co.uk. Cu toate acestea, producatorul Reckitt Benckiser Australia vinde tabletele in ambalaje si sub preturi diferite. Consiliul concurentei din aceasta tara s-a sesizat in acest caz si a dat in judecata compania producatoare.

Reprezentanti ai Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) au declarat, joi, ca au cerut sanctiuni, inclusiv de tip financiar, in acest caz. In plus, a aratat consiliul concurentei, se doreste ca producatorul, cu sediul in Marea Britanie, sa "publice corecturile" necesare.

In ciuda initiativei, experti in sanatate si reprezentanti ai grupurilor de consumatori au declarat ca autoritatea australiana in domeniu s-a dovedit lipsita de putere in fata companiilor farmaceutice care isi vand produsele sub afirmatii care induc in eroare publicul. In schimb, au cerut protejarea consumatorilor prin masuri legislative in domediul advertising-ului.

"Pretul de retail al produselor Nurofen pentru dureri specifice este semnificativ peste cel al analgezicelor similare", a spus directorul ACCC, Rod Sims.

Toate cele patru tipuri de Nurofen - Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain si Nurofen Tension Headache - au fost inregistrate in Australian Register of Therapeutic Goods ca fiind destinate unei palete largi de dureri, a mai spus Sims.

"Studiul de piata facut de ACCC a scos la iveala faptul ca aceste produse erau vandute la preturi de retail aproape duble decat pretul produselor standard Nurofen pe baza de ibuprofen sau cel al produselor competitorilor sai", a mai declarat Sims.

Intr-un comunicat de presa, compania Reckitt Benckiser a negat ca ar fi incalcat legile privind protectia consumatorilor in relatie cu ambalajele sub care a fost vandut Nurofen.

Toate ambalajele Nurofen sunt aprobate si raspund standardelor impuse, se arata in comunicat.

"Produsele Nurofen pentru dureri specifice ofera o navigare mai usoare printre optiunile oferite pentru alinarea unui anumit tip de durere", isi explica Reckitt Benckiser optiunea de a vinde acelasi produs sub diferite ambalaje.

Dr. Ken Harvey, expert in politici privind sistemul sanitar din Australia, a declarat ca firmele producatoare de medicamente ignora regulile impuse de Therapeutic Goods Administration (TGA). Harvey a depus, in 2012, o plangere catre TGA in legatura cu aceste produse. Iar in 2013, TGA a cerut Reckitt Benckisersa retraga orice referire la faptul ca medicamentul este destinat unui anumit tip de durere.

"Compania nu a dorit sa faca nimic. TGA elibereaza ordine care sunt ignorate. (...) Este minunat ca ACCC preia acest caz, insa inainte ca astfel de cazuri sa ajunga in atentia ACCC trec ani in care sunt formulare plangeri inutile si sunt impuse sanctiuni fara efect. In tot acest timp, companiile de medicamente rad in drum spre banca", a spus Harvey.

Harvey a mai spus ca TGA are un cod dur de procedura in ceea ce priveste reclama la medicamente, insa nu si puterea de a aplica penalizari atunci cand acest cod este incalcat.

Guvernul trebuie sa ofere TGA puteri similare cu cele ale Food and Drug Administration din SUA - organism care poate emite amenzi si obliga companiile sa schimbe ambalaje, a mai spus Harvey.

Un purtator de cuvant de-al ministrului Sanatatii din Australia, Fiona Nash, a spus pentru Guardian Australia ca aceasta urmareste cu atentie cazul ACCC contra Nurofen. Acesta nu a raspuns insa atunci cand a fost intrebat daca ministrul Nash crede ca TGA ar trebui sa aiba puteri sporite.

Cazul ACCC contra Nurofen se va judeca in data de 31 martie, la curtea federala din Sydney.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO