Procurorii din Coreea de Sud au descins la sediul central al Samsung. Scandalul politic in care e implicata compania

Ultima actualizare: 11-11-2016 07:04
descindere la sediul central al Samsung

Dupa problemele tehnice ale modelului Galaxy Note 7, Samsung este implicat acum si intr-un scandal de coruptie de proportii.

Parchetul sud-coreean a efectuat marti o descindere la sediul central al Samsung Electronics in cadrul anchetei sale asupra unui scandal politic rasunator a carei protagonista este confidenta presedintei sud-coreene Park Geun-Hye, relateaza agentiile internationale de presa.

"Facem cercetari in birourile Samsung Electronics", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al parchetului, fara alte precizari.

Potrivit presei locale, compania sud-coreeana este suspectata ca i-a platit pana la 2,8 milioane de euro dnei Choi Soon-Sil, o prietena de 40 de ani a presedintei, pentru a finanta cursurile de echitatie ale fiicei sale in Germania.

Dna Choi a fost arestata pentru frauda si abuz de putere. Ea este acuzata ca ar fi profitat de relatiile sale de prietenie cu presedinta Park Geun-Hye pentru a constrange mari companii precum Samsung sa faca donatii unor fundatii dubioase, fonduri de care ea se servea apoi in scopuri persoanele.

Samsung a declarat ca colaboreaza cu autoritatile in toate anchetele, dar a refuzat orice fel de comentariu cu privire la descinderea de marti.

Dna Choi este acuzata de asemenea ca s-ar fi amestecat in probleme de stat, inclusiv ca ar fi influentat numirea unor inalti responsabili.

Scandalul a dus la apeluri pentru demisia presedintei sud-coreene si a afectat serios credibilitatea guvernului sau intr-un moment in care acestuia ii ramasese mai mult de un an de mandat.

Pentru a incerca sa recastige increderea opiniei publice, sefa statului a recurs la o vasta remaniere a ministrilor si a anturajului sau, desemnand un nou premier din afara formatiunii sale, partidul conservator Saenuri.

Functia de prim-ministru este mai mult onorifica in Coreea de Sud, dar este singurul post guvernamental care necesita aprobarea Adunarii Nationale (parlamentul). Iar opozitia parlamentara a anuntat ca va respinge optiunea presedintei, estimand ca nu a fost consultata suficient in aceasta problema.

In cursul unei reuniuni marti dimineata cu presedintele forului legislativ, dna Park a spus ca lasa la latitudinea deputatilor alegerea viitorului premier.

"Daca Adunarea Nationala recomanda un nou prim-ministru, il voi numi si il voi lasa sa preia conducerea guvernului", a declarat ea.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO