Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a ordonat asasinarea lui Khashoggi. Raport al serviciilor secrete SUA

Dată publicare: 27-02-2021 10:01
Dată actualizare: 27-02-2021 10:22


Prinţul moştenitor al Arabiei Saudite a ordonat personal asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Este concluzia la care au ajuns serviciile de informaţii americane, făcând publice mai multe documente clasificate.

În raportul dezvăluit de administrația Biden scrie că prințul a aprobat un plan de "capturare sau de ucidere" a lui Khashoggi.

Riad-ul a respins documentul, numindu-l "negativ, fals și inacceptabil".

Și prinţul Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, a negat orice implicare în această crimă. Khashoggi a fost ucis în toamna anului 2018, în timp ce vizita consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.

Anthony Blinken: SUA nu doresc o "ruptură" cu Arabia Saudită

 

Guvernul preşedintelui american Joe Biden doreşte "să recalibreze" relaţiile cu Arabia Saudită, dar nu doreşte o "ruptură", a declarat vineri şeful diplomaţiei de la Washington, Antony Blinken, conform AFP.

Mai mulţi congresmeni democraţi au deplâns faptul că Statele Unite nu l-au pedepsit direct pe tânărul lider în lumina acestor dezvăluiri.

"Raportul vorbeşte de la sine", a spus Antony Blinken.

"Relaţia cu Arabia Saudită este importantă, avem interese reciproce importante. Rămânem hotărâţi să apărăm regatul", a adăugat el.

"Dar vrem să ne asigurăm""relaţia reflectă mai bine interesele şi valorile noastre", a continuat secretarul de stat.

"Ceea ce am făcut cu măsurile pe care tocmai le-am luat este pentru a nu avea o ruptură în relaţiile noastre, ci pentru a le recalibra", a insistat Antony Blinken.

"Relaţia cu Arabia Saudită depăşeşte problemele dintre persoane", a mai spus ministrul american.

"Această recalibrare se referă la politicile şi acţiunile Arabiei Saudite", a adăugat el.

Washingtonul sancţionează un fost înalt responsabil saudit şi o unitate specială subordonată prințului

 

Statele Unite au anunţat vineri sancţiuni financiare împotriva unei unităţi de intervenţie specială şi a fostului număr doi al serviciilor saudite de informaţii, Ahmad Asiri, apropiaţi prinţului moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, pentru rolul lor în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, conform AFP.

Generalul Asiri, un militar influent, fusese pus sub acuzare, dar achitat de justiţia saudită. Justiţia turcă îl acuză la rândul său că este unul dintre cei care au ordonat uciderea jurnalistului saudit în octombrie 2018 în consulatul ţării sale la Istanbul.

El nu fusese sancţionat de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.

Sancţiunile au fost anunţate de Trezoreria SUA în urma publicării unui raport al serviciului american de informaţii care îl acuză pe prinţul moştenitor că a "validat" asasinarea jurnalistului.

Ele vizează, de asemenea, Forţa de intervenţie rapidă, prezentată în acest document ca o unitate de elită a Gărzii Regale însărcinată cu protecţia prinţului. Această unitate "răspunde doar" la ordinele lui Mohammed bin Salman, zis MBS, "şi a participat direct la operaţiuni anterioare împotriva unor disidenţi, în regat şi în străinătate", a scris serviciul american de informaţii.

Şapte dintre membrii săi au participat la echipa de comando care l-a ucis pe Jamal Khashoggi, potrivit raportului.

Forţa de intervenţie rapidă era supervizată de Saud al-Qahtani, fost consilier apropiat al lui MBS la curtea regală, de asemenea inculpat de justiţia din Turcia ca instigator al asasinatului, dar împotriva căruia instanţele saudite nu au reţinut nicio acuzaţie.

Saud al-Qahtani a primit deja interdicţia de a intra pe teritoriul american.

Dacă i-au sancţionat colaboratorii apropiaţi, Statele Unite nu au anunţat însă nicio sancţiune care să îl vizeze direct pe prinţul moştenitor saudit.