Primele imagini în cazul femeii ucise de o mașină autonomă. VIDEO

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Poliția americană a difuzat imagini de la accidentul fatal de zilele trecute, când o mașină aflată pe pilot fără șofer a lovit și a omorât o femeie în Pheonix, Arizona. Ea traversa șoseaua printr-un loc nemarcat, fără să fie atentă la trafic.

 Dar imaginile ridică semne serioase de întrebare în privința felului în care ar fi trebuit să acționeze sistemele mașinii. Poate sau nu să frâneze în timp util, la apariția unui pieton?

Elaine Herzberg, de 49 de ani, traversa şoseaua prin loc nepermis, ţinându-şi bicicleta de ghidon, când a fost lovită de o maşină Uber, care era testată în modul autonom. În imaginile filmate de camera de bord se vede cum apare din întuneric, traversează benzile şoselei şi se opreşte chiar înaintea momentului fatal.

Vehiculul circula pe banda din dreapta, aşa că femeia a traversat trei benzi înainte să fie lovită. Sistemele de frânare nu au intrat în acţiune.

Tom Krisher, analist auto, Associated Press: „În acest caz, mașina Uber avea un operator uman pe scaunul șoferului, pentru situații de urgență, dar acesta nu a reușit să preia controlul și să frâneze la timp.”

Elaine Herzberg a devenit primul pieton care îşi pierde viaţa într-un accident în care a fost implicată o maşină care se conduce singură. Ea apare în luminile SUV-ului cu doar câteva secunde înainte să fie lovită, iar anchetatorii încearcă acum să afle dacă putea sau nu să fie reperată de senzori, astfel încât vehiculul să oprească într-o astfel de situaţie limita.

James Arrowood, avocat: „Dacă este să fie o veste bună în această tragedie, avem mai multe informaţii decât am avut vreodată într-un accident auto: senzori, camere video, imagini. Avem toate datele.”

Mai mulţi constructori auto, în colaborare cu companii de tehnologie, dezvoltă maşini care se conduc singure. Iar autorităţile sunt presate să dea undă verde, cât mai curând, pentru servicii cu maşini autonome.

Nu exista, însă, proceduri care să determine dacă un vehicul este suficient de sigur pentru a se conduce în modul autonom. Şi, potrivit mai multor studii, majoritatea şoferilor nu ar avea curaj să se urce într-o maşină care se conduce singură.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO