Prima tara din Orientul Mijlociu disponibila pe Google Street View. Nu le mai pasa de teroristi

Ultima actualizare: 15-09-2012 17:45
Tel Aviv

Dupa luni de consultari cu oficialii israelieni din domeniul securitatii, Google si-a lansat popularul serviciu Street View in trei dintre cele mai mari orase ale Israelului.

Acest serviciu online ofera imagini din viata de zi cu zi, dar si zone atacate si site-uri religioase din Tara Sfanta. Din motive de siguranta, anumite zone - precum cea a ministerului Apararii din Tel Aviv si locuinta premierului din Ierusalim - au fost cenzurate.

Google Street View este un serviciu disponibil in peste 30 de tari si nu s-a lansat pana acum in Israel din cauza temerirlor ca imaginile de pe strazi ar putea fi folosite de teroristi. De exemplu, grupul militant Jihadul Islamic din Fasia Gaza a sustinut ca a folosit imagini din Google Earth, pentru a ataca cu rachete Israelul. Anul trecut insa, in luna august, dupa ce reprezentantii guvernului israelian au discutat timp de 6 luni pe baza chestiunilor legate de securitate, s-a ajuns la un acord cu Google.

Fara publicitate, serviciul a fost lansat in urma cu o saptamana, iar duminica s-a anuntat oficial, potrivit Bloomberg Businessweek. Imaginile folosite la Street View au fost realizate cu ajutorul unor camere speciale montate pe niste autoturisme.

Israelul este prima tara din Orientul Mijlociu care "isi ofera" strazile si cladirile pe internet. De asemenea, Muzeul National al Irakului este disponibil pe Street View. Imaginile date publicitatii duminica au aratat scene specifice din viata unui oras - biciclete parcate langa cladirile din Tel Aviv, turisti care se bucura de soare pe plajele din Haifa si aglomerari pe Via Dolora, drumul pe care se spune ca a mers Isus inainte de a fi crucificat in vechiul oras al Ierusalimului.

In plus, primarul Tel Avivului, Ron Huldai, a spus ca nu exista motive de ingrijorare in orasul sau, care, in trecut, a fost tinta atacurilor sinucigase in autobuze si restaurante. El a declarat ca militantii extremisti cunosc oricum Tel Aviv-ul, fara sa aiba nevoie de Google Street View.

Nu toti israelienii s-au aratat fericiti. Locotenent-colonelul in rezerva Mordechai Kedar, care a lucrat 25 de ani in serviciul de informatii al Israelului, este de parere ca acest serviciu online va constitui in avantaj pentru cei care vor sa atace Israelul. "Il vor folosi zilnic. In fiecare zi in care Street View este online, creeaza probleme". Reprezentantul diviziei Google in Israel, Meir Brand, a anuntat ca si alte orase vor fi incluse in Street View in curand, printre care Beersheba, Nazaret si Eilat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO