Prima reactie a lui Fettulah Gulen, dupa ce Turcia a cerut extradarea sa. Erdogan: Poporul vrea uciderea pucistilor

Fetullah Gulen

Opozantul presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fethullah Gulen, a dat asigurari luni ca nu se ingrijoreaza in legatura cu eventuala sa extradare, reclamata de autoritatile de la Ankara care il considera responsabil al tentativei de puci.

Cititi in articol:
Erdogan: Poporul vrea uciderea pucistilor
Erdogan va aproba orice decizie a Parlamentului privind pedeapsa capitala
Pilotii care au doborat avionul rus, la inchisoare

"Personal, nu sunt ingrijorat", a explicat el intr-un interviu acordat mai multor media, printre care AFP, in proprietatea sa de la Saylorsburg, in Pennsylvania, in nord-estul Statelor Unite unde locuieste din 1999.

Intrebat de CNN, presedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca, in urmatoarele zile, Ankara va trimite Washingtonului documentele oficiale pentru a cere extradarea predicatorului din SUA in baza "acordului reciproc de extradare a criminalilor".

Fethullah Gulen a reamintit ca guvernul de la Ankara a mai incercat, fara succes, sa obtina extradarea sa, dupa izbucnirea scandalului de coruptie care a zguduit Turcia in 2013 si a dus la demisia a trei ministri.

Citește și
Angela Merkel - Agerpres
Merkel, discutie la telefon cu Erdogan: "Reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia impiedica aderarea tarii la UE"
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

SUA "sunt un stat de drept", a explicat fostul imam in varsta de 75 de ani, vizibil foarte obosit, suferind de complicatii cardiovasculare si de diabet, potrivit anturajului sau.

"Aici, legea este mai presus de toate. Nu cred ca acest guvern va acorda atentie la ceva ce nu se bazeaza pe lege", a subliniat el.

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat luni ca extradarea lui Fethullah Gulen nu este posibila in absenta dovezilor, iar guvernul turc are obligatia sa le furnizeze.

Daca predicatorul nu se ingrijoreaza de propria soarta, el s-a aratat, in schimb, preocupat de viitorul relatiilor dintre Turcia si Statele Unite.

El a reamintit ca trupe turce au luptat alaturi de armata americana in timpul Razboiului din Coreea si ca cele doua tari colaboreaza de mai multe decenii in cadrul NATO, la care Turcia a aderat in 1952.

"Daca va trebui sa paraseasca NATO, Turcia se va confrunta cu un haos de probleme. Se va evapora. Va fi terminata", a mai afirmat Fethullah Gulen.

Erdogan declara la CNN ca poporul turc vrea uciderea 'teroristilor' care au organizat puciul

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seara intr-un interviu la CNN ca poporul turc doreste pedeapsa cu moartea - abolita in urma cu mai bine de un deceniu - pentru cei implicati in tentativa esuata de lovitura de stat de la sfarsitul saptamanii trecute, transmite Reuters.

"Oamenii din strada au formulat aceasta cerere", a spus Ergodan, potrivit unui fragment de interviu difuzat de CNN. "Oamenii sunt de parere ca acesti teroristi trebuie ucisi... De ce sa-i tin si sa le dau de mancare in inchisori in anii care vor urma, asta spun oamenii", a sustinut presedintele turc.

Potrivit CNN, Erdogan a mai spus ca in urmatoarele zile urmeaza sa fie completate documentele oficiale pentru a cere extradarea din SUA a liderului religios musulman Fethullah Gulen. Autoritatile turce il acuza pe Gulen ca s-a aflat in spatele loviturii de stat esuate, acuzatie dezmintita de liderul religios, autoexilat in statul Pensylvania.

Erdogan anunta ca va aproba orice decizie a parlamentului privind pedeapsa capitala

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seara, pentru postul de televiziune CNN Turk, ca orice decizie cu privire la pedeapsa capitala va trebui sa fie adoptata de parlament si ca el va aproba respectiva decizie, indiferent care va fi ea, relateaza Reuters.

Erdogan a afirmat duminica, dupa tentativa de puci esuata din noaptea de 15 iulie, ca o decizie privind reintroducerea pedepsei capitale - abolita in 2004 - 'nu poate fi intarziata' si ca guvernul va discuta acest subiect cu partidele de opozitie.

"Ca guvern si stat, cunoastem si auzim cererea voastra. Nu putem ignora aceasta cerere", le-a raspuns seful statului simpatizantilor sai care au reclamat executarea pucistilor. "Cred ca guvernul va discuta cu opozitia despre acest lucru si fara indoiala va fi luata o decizie", a adaugat el intr-un discurs la Istanbul, pe malul asiatic al orasului. seful statului turc a raspuns astfel multimii care scanda "Vrem pedeapsa cu moartea", dupa funeraliile victimelor puciului esuat din cursul noptii de vineri spre sambata.

Reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia ar fi contrara criteriilor de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Negocierile dintre Ankara si Bruxelles privind aderarea la UE treneaza de mai multi ani.

Pilotii care au doborat un avion rus se afla in inchisoare dupa puciul esuat

Cei doi piloti turci care au participat la operatiunea pentru a dobori un bombardier rus in noiembrie la frontiera cu Siria se afla in inchisoare, suspectati de implicare in tentativa de puci esuata in Turcia, a informat luni seara un oficial de la Ankara, potrivit AFP.

La 24 noiembrie 2015, avioane F-16 turce au doborat deasupra frontierei siriene un bombardier rus, acuzat de Turcia ca a violat spatiul sau aerian.

Acest incident, considerat de presedintele rus, Vladimir Putin, ca "un pumnal infipt in spate", a provocat o criza profunda intre cele doua tari.

Dupa ce presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin in care exprima scuze pentru doborarea avionului, relatiile bilaterale s-au normalizat.

"Cei doi piloti care au facut parte din operatiunea pentru doborarea bombardierului Su-24 in noiembrie 2015 sunt in detentie", a declarat oficialul turc jurnalistilor, adaugand ca ei sunt banuiti de implicare in tentativa de puci.

Vladimir Putin a avut duminica o convorbire telefonica cu Recep Tayyip Erdogan in cursul careia a afirmat ca tentativa de puci este inacceptabila, exprimandu-si dorinta privind ''o revenire rapida la stabilitate''.

Presedintii rus si turc urmeaza sa se intalneasca in prima saptamana din luna august, pentru prima lor intrevedere dupa normalizarea relatiilor bilaterale.

Articol recomandat de sport.ro
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Citește și...
Recep Erdogan, interviu la CNN:
Recep Erdogan, interviu la CNN: "Voi aproba orice decizie a parlamentului privind pedeapsa CAPITALA"

In Turcia lucrurile sunt departe de a se linisti. Viceprimarul unui district din Istanbul a fost impuscat in cap, politia turca a facut perchezitii in baza militara de la Incirlik, iar Erdogan nu renunta la ideea pedepsei capitale.
 

Merkel, discutie la telefon cu Erdogan:
Merkel, discutie la telefon cu Erdogan: "Reintroducerea pedepsei cu moartea in Turcia impiedica aderarea tarii la UE"

Cancelarul german Angela Merkel i-a spus luni presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca Berlinul se opune ferm reintroducerii pedepsei cu moartea in Turcia si ca un astfel de pas va impiedica aderarea tarii la UE.

Legaturile indirecte cu Romania ale lui Fettulah Gulen, inamicul lui Erdogan. In Germania, o scoala a sa a fost atacata
Legaturile indirecte cu Romania ale lui Fettulah Gulen, inamicul lui Erdogan. In Germania, o scoala a sa a fost atacata

Fettulah Gulen, predicatorul turc in varsta de 75 de ani acuzat de liderii de la Ankara ca s-ar afla in spatele tentativei de lovitura de stat - are legaturi si in Romania. Indirecte.

Recomandări
Cum se vor împărți voturile Dianei Șoșoacă. Ce strategii au partidele și care sunt cei mai avantajați candidați. ANALIZĂ
Cum se vor împărți voturile Dianei Șoșoacă. Ce strategii au partidele și care sunt cei mai avantajați candidați. ANALIZĂ

Diana Şoşoacă va influenţa cursa prezidenţială chiar şi în absenţă, după ce Curtea Constituţională i-a respins candidatura pentru Cotroceni.  

Un an de război în Gaza, în imagini. Greşelile Mossadului au făcut posibilă ziua de 7 octombrie | GALERIE FOTO
Un an de război în Gaza, în imagini. Greşelile Mossadului au făcut posibilă ziua de 7 octombrie | GALERIE FOTO

La 7 octombrie 2023, Israelul a fost victima unui atac terorist al Hamas de o amploare fără precedent. A fost o ofensivă pentru care statul israelian nu era pregătit, serviciile sale de informaţii respingând din start ameninţarea.

CTP îl compară pe Mircea Geoană cu Vadim Tudor, după ce a spus că alegerile vor fi fraudate. „Se teme”
CTP îl compară pe Mircea Geoană cu Vadim Tudor, după ce a spus că alegerile vor fi fraudate. „Se teme”

Gazatarul Cristian Tudor Popescu (CTP) a criticat reacția lui Mircea Geoană la investigația internațională în care se spune că un coordonator al campaniei sale a fost un partener de afaceri cu un propagandist rus și l-a comparat cu Vadim Tudor.