Rusia a trimis rachete antiaeriene S-400 in Siria, la 30 de Km de Turcia. Erdogan: L-am sunat pe Putin, dar nu mi-a raspuns

×
Codul embed a fost copiat

Moscova trece la represalii impotriva Turciei pe care o acuza ca i-a doborat intentionat avionul militar ce participa la operatiunile militare din Siria.

Marti, un avion de vanatoare rusesc de tip Suhoi-24 a fost doborat de doua avioane de vanatoare F-16, turcesti. Dupa ce pilotul supravietuitor a negat ca ar fi primit somatii sa se indeparteze, armata turca a difuzat ceea ce prezinta drept dovada ca pilotii rusi au fost avertizati sa schimbe traiectoria. Greu de crezut ca 17 secunde, cat a durat prezenta bombardierului rusesc in spatiul aerian al Turciei, au cantarit atat de greu pentru Ankara. Potrivit analistilor, turcii puteau aborda si altfel situatia, de pilda prin interceptarea avionului ori focuri de avertisment.

In alta ordine de idei, avioanele rusesti au mai facut asemenea incursiuni in Turcia, cu alte cuvinte Moscova si-a asumat consecintele. Asa stand lucurile, criza trimite la interesele diferite ale Turciei si Rusiei in razboiul civil din Siria. Turcia, dar si statele occidentale imputa Moscovei ca bombardamentele sale in Siria nu vizeaza Statul Islamic, ci gruparile de rebeli ostile regimului Assad. Una peste-alta, Rusia si-a trimis baterii de rachete anti-aeriene S-400 in Siria, miscare interpretata de experti drept un avertisment explicit pentru Turcia sa nu cumva sa repete figura. 

Cititi in articol:
Rusia si Turcia, in pragul unui razboi economic

Turcia il convoaca pe ambasadorul rus dupa violentele contra ambasadei sale de la Moscova
Rusia a amplasat in Siria rachete antiaeriene S-400

Erdogan: L-am sunat pe Putin, dar nu mi-a raspuns
Armata rusa afirma ca a “distrus grupurile teroriste” care au actionat in zona prabusirii avionului rus Su-24
Putin, suparat ca Turcia nu si-a cerut scuze pentru doborarea avionului
MAE rus le recomanda rusilor care se afla in Turcia sa se intoarca in tara
Russia Today: Raidurile ruse perturba afacerile ISIS cu intermediari turci, intre care si fiul lui Erdogan
39 de afaceristi turci, retinuti si expulzati din Rusia
Medvedev: Doborarea avionului Su-24 de catre Turcia, echivalenta cu un act de agresiune impotriva Rusiei
Putin: Este absolut inexplicabila 'lovitura perfida data in spate' de Turcia
Kremlinul asteapta 'explicatii realiste' din partea Ankarei
Rusia inaspreste controalele asupra produselor importate din Turcia

Rusia si Turcia, in pragul unui razboi economic

Citește și
pilot rusia - cover
Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului: "Nu atacam Turcia!" Prima declaratie a pilotului supravietuitor
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Armata rusa a anuntat astazi ca inchide toate caile de comunicatii cu cea turca. Nu va functiona nici macar linia fierbinte folosita pentru coordonarea in spatiul aerian sirian. Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca Statele Unite erau la curent cu misiunea avionului doborat de turci, desi Ankara a sustinut din urma sustin ca nu cunosteau provenienta bombardierului lovit. Totodata, Moscova a facut uz din nou de arma economica. Premierul rus a anuntat ca in cateva zile vor fi gata un set de sanctiuni ce vizeaza importurile din Turcia, dar si proiectele de dezvoltare comune. In acest context tensionat, Putin l-a primit la Moscova pe presedintele francez Francois Hollande. Cei doi lideri au cazut de acord sa isi intensifice colaborarea in lupra contra gruparii Stat Islamic.

Turcia il convoaca pe ambasadorul rus dupa violentele contra ambasadei sale de la Moscova

Turcia l-a convocat joi pe ambasadorul rus la Ankara, pentru a denunta violentele care au vizat ambasada sa de la Moscova, dupa ce armata turca a doborat un bombardier rus la frontiera cu Siria, a anuntat Ministerul Afacerilor Externe turc, informeaza AFP. “In ultimele zile, suntem consternati sa vedem ca reprezentantele noastre in Rusia si intreprinderile turce din aceasta tara sunt victime ale unor atacuri psihice, sub pretextul unor manifestatii”, a notat ministerul turc intr-un comunicat, denuntand o situatie “inacceptabila”.

Ankara a cerut Rusiei sa ia “masuri de securitate suplimentare urgente”, pentru a asigura protectia misiunilor sale diplomatice pe teritoriul rus, se mai spune in document. Cateva sute de protestatari s-au adunat miercuri in fata Ambasadei Turciei la Moscova, pentru a-si manifesta indignarea fata de doborarea unui avion militar rus de catre aviatia turca. Potrivit serviciului BBC in limba rusa, protestatarii au aruncat in cladirea misiunii diplomatice cu pietre, sticle, oua si cutii cu vopsea, mai multe ferestre ale sediului ambasadei fiind sparte, insa politia nu a intervenit pentru a opri actiunile protestatarilor.

Rusia a amplasat in Siria rachete antiaeriene S-400

Rusia a amplasat joi in Siria rachete antiaeriene S-400 pentru a-si proteja avioanele ce desfasoara misiuni in aceasta tara, decizie luata in urma doborarii unui avion de bombardament Suhoi Su-24 de catre aviatia turca, relateaza agentia EFE. “Sistemele de rachete antiaeriene S-400 sunt deja operationale. (...) Acum vom putea garanta mai eficient securitatea escadrilelor noastre in timpul actiunilor impotriva teroristilor din (gruparea) Statul Islamic “, a declarat joi in fata presei purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov.

Televiziunea publica rusa a difuzat apoi imagini cu aceste sisteme amplasate la baza aeriana de la Latakia, situata la circa 30 de kilometri de frontiera turca. Rachetele S-400 sunt o varianta modernizata a sistemelor S-300, fiind in prezent cele mai perfectionate mijloace de aparare antiaeriana ale armatei ruse. Raza lor de actiune este de circa 250 de kilometri.

In cursul zilei de miercuri, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca nava amiral a flotei de la Marea Neagra, crucisatorul Moscova, se afla in apropierea coastelor provinciei siriene Latakia. Nava este echipata cu rachete antiaeriene Fort si are ca misiune principala protejarea avioanelor de atac ruse ce participa la raidurile din Siria. Rusia a mai precizat ca va trimite in Siria inca 12 avioane de vanatoare tot pentru a consolida protectia bombardierelor in timpul misiunilor.

Erdogan: L-am sunat pe Putin, dar nu mi-a raspuns

Recep Tayyip a dezvaluit ca l-a sunat pe Vladimir Putin, dar ca acesta nu a raspuns la apelurile sale telefonice dupa ce armata turca a doborat avionul rusesc, relateaza AFP

Armata rusa afirma ca a “distrus grupurile teroriste” care au actionat in zona prabusirii avionului rus Su-24

“Grupurile teroriste” care au actionat in zona unde s-a prabusit avionul rus Su-24, doborat de aviatia turca, si unde s-au desfasurat ulterior operatiuni de cautare si salvare a pilotului care a supravietuit, “au fost distruse”, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii rus, general-maiorul Igor Konasenkov, informeaza RIA Novosti si AFP. “Imediat ce pilotul nostru a fost adus intr-un loc sigur, bombardiere ruse si artileria reactiva a fortelor armatei siriene au initiat lovituri asupra zonei indicate, o perioada lunga de timp. Teroristii care actionau in aceasta zona si alte grupuri “misterioase” au fost distruse”, a spus Konasenkov.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului rus al Apararii, pilotul supravietuitor de pe aparatul rus doborat de aviatia turca a fost “vanat” de combatanti si o serie de alte unitati “dotate cu aparatura speciala moderna de detectare”.  Konasenkov a amintit ca operatiunea pentru gasirea si salvarea pilotului rus a durat mai mult de 12 ore, in noapte din 24 spre 25 noiembrie. “Din motive intemeiate, nu putem dezvalui toate amanuntele acestei operatiuni”, a spus purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii rus.

Putin, suparat ca Turcia nu si-a cerut scuze pentru doborarea avionului

Rusia este cea care ar trebui sa prezinte scuze pentru incalcarea spatiului aerian al Turciei, a declarat joi presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, la doua zile dupa ce aviatia turca a doborat un avion militar rus in apropierea granitei cu Siria, transmite agentia de presa Reuters.  “Cei care au violat spatiul nostru aerian sunt cei care trebuie sa-si ceara scuze. Pilotii si fortele noastre armate pur si simplu si-au facut datoria, care consta in a raspunde incalcarilor regulilor de angajare militara. Cred ca aceasta este esenta”, a spus Erdogan, citat de canalul de televiziune american CNN.

Presedintele rus Vladimir Putin criticase Ankara pentru ca nu a prezentat scuze dupa ce aviatia turca a doborat marti dimineata un bombardier rus Su-24 care participa la operatiunile aeriene lansate de Rusia in sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Latakia (nord-vestul Siriei), in apropiere de frontiera cu Turcia. “Nu ne-a fost prezentata nicio scuza de la cel mai inalt nivel al Turciei si nici propuneri pentru despagubiri sau promisiuni de pedepsire a autorilor crimei comise”, a spus Putin, citat de agentia de presa rusa TASS.

MAE rus le recomanda rusilor care se afla in Turcia sa se intoarca in tara

Ministerul de Externe al Federatiei Ruse le-a “recomandat” cetatenilor rusi sa evite calatoriile in Turcia, iar celor care se afla deja pe teritoriul turc sa revina cat mai repede in tara, informeaza agentia de presa RIA Novosti. “In conditiile mentinerii de amenintari teroriste pe teritoriul Turciei, le recomandam cetatenilor rusi sa evite calatoriile in Republica Turcia, iar celor care se afla deja acolo sa revina in patrie”, se spune in comunicatul MAE rus.

Statului Major al armatei ruse sustine ca avionul Su-24 a fost doborat marti de armata turca in spatiul aerian al Siriei, fara nicio somatie, si a cazut la patru kilometri de frontiera cu Turcia. Ankara sustine contrariul, afirmand ca avionul rus incalcase spatiul aerian al Turciei si a fost avertizat “de zece ori timp de cinci minute” inainte de a fi doborat de o racheta lansata de un F-16.  Imediat dupa incident, MAE rus le-a “recomandat” rusilor sa evite in viitorul apropiat calatoriile in Turcia, iar la scurt timp agentia federala pentru turism, Rosturism, le-a recomandat operatorilor din domeniu sa retraga de la vanzare pachetele turistice in aceasta tara.

Turcia acuza Rusia de calomnie dupa ce Moscova a acuzat Ankara ca ia petrol ieftin de la ISIS si-l vinde mai departe

In urma incidentului de marti, Rusia a acuzat Ankara prin postul TV de propaganda Russia Today ca apara jihadistii Statului Islamic pentru ca oficialii turci au interese in comertul cu petrol. Moscova a acuzat Turcia ca are afaceri cu Statul Islamic in comertul ilegal de petrol, finantand astfel gruparea terorista. Potrivit rusilor, raidurile aeriene rusesti in Siria strica afacerile profitabile ale intermediarilor turci, inclusiv ale unor oficiali de la Ankara. In plus pe Twitter au inceput sa circule fotografii in care Necmettin Bilal, fiul presedintelui turc Recep Erdogan, ar aparea insotit de presupusi lideri ISIS. Liberation scrie insa ca in imaginea distribuita de presa rusa pe retelele de socializare nu apar lideri sau membri ai Statului Islamic.

Recep Tayyip Erdogan a raspuns ca angajamentul tarii sale contra gruparii Statul Islamic este “incontestabil”. “Cei care ne acuza ca achizitionam petrol de la Daesh (acronimul in araba al Statului Islamic) au obligatia de a aduce dovezi in sprijinul acuzatiilor lor”, a accentuat seful statului turc, referindu-se implicit la acuzatia Moscovei conform careia Turcia colaboreaza cu gruparea jihadista. Presedintele turc a apreciat ca reactiile celor care, dupa doborarea unui avion militar rus de catre fortele turce, solicita anularea unor proiecte comune ale Turciei si Rusiei sunt “emotionale si nepotrivite pentru politicieni”, transmite Reuters.

Seful statului turc a afirmat ca avionul rus a fost doborat intr-o “reactie automata” care a respectat instructiunile in vigoare date militarilor turci. “Regulile de angajare militara din Turcia sunt o chestiune separata de dezacordurile noastre cu Rusia privind criza din Siria”, a precizat Erdogan, potrivit caruia Ankara va continua sa-i sprijine pe rebelii moderati din Siria si pe turkmenii sirieni care lupta contra fortelor fidele lui Bashar al-Assad.

39 de afaceristi turci, retinuti si expulzati din Rusia

39 de afaceristi turci care participau la un Targ Internatial de Agricultura in Krasnodar au fost retinuti miercuri si condamnati joi la plata unor amenzi de cate 4000 de ruble fiecare. In plus, afaceristii turci urmeaza sa fie expulzati dupa ce au fost acuzati de "declaratii false despre calatoria lor in Rusia" sustine hurriyetdailynews.com, precizand ca acestia au sustinut ca au intrat in Rusia in scopuri "turistice" si nu "de afaceri".

Medvedev: Doborarea avionului Su-24 de catre Turcia, echivalenta cu un act de agresiune impotriva Rusiei

Federatia Rusa va adopta masuri diplomatice si militare dupa incidentul cu Su-24, a avertizat Dmitri Medvedev, potrivit caruia 'crima' impotriva avionului rus nu va ramane nepedepsita. Ca reactie la avionul doborat, Rusia a adoptat deja o serie de masuri diplomatice si militare si altele vor urma, a subliniat Medvedev.

Masurile guvernului rus fata de Turcia ar putea viza operatiuni vamale si financiare, precum si proiecte investitionale, a indicat seful executivului de la Moscova, adaugand ca restrictiile ar putea afecta importurile ruse de produse alimentare din Turcia.

Intr-o prima reactie la incidentul legat de avionul rus, presedintele Vladimir Putin a declarat marti ca bombardierul Su-24 a fost doborat cu o racheta 'aer-aer' lansat de un F-16 al aviatiei turce si a cazut pe teritoriul Siriei, unde era implicat in campania aeriana a Rusiei, la patru km de frontiera cu Turcia

Putin: Este absolut inexplicabila 'lovitura perfida data in spate' de Turcia

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este absolut inexplicabila 'lovitura perfida data in spate' de Turcia, afirmatiile liderului de la Kremlin intervenind in contextul unor tensiuni accentuate intre Moscova si Ankara dupa ce aviatia turca a doborat marti un avion militar rus la frontiera cu Siria. ''Consideram absolut inexplicabile loviturile date in spate de cei pe care i-am vazut ca parteneri si aliati in lupta impotriva terorismului'', a afirmat Vladimir Putin, in cadrul unei ceremonii la Kremlin de primire a scrisorilor de acreditate din partea unor noi ambasadori la Moscova, dupa cum relateaza agentiile TASS si Interfax.

In context, presedintele rus a lasat sa se inteleaga ca asteapta scuze din partea Turciei si propuneri pentru compensarea daunelor provocate in urma doborarii avionului rus.

''Pana acum nu am auzit nici scuze clare din partea conducerii politico-militare a Turciei, nici propuneri pentru compensarea daunelor provocate si nici promisiuni pentru pedepsirea celor care au comis aceasta crima'', a afirmat Putin.

Seful statului rus a adaugat ca "ceea ce s-a intamplat acum doua zile deasupra Siriei contravine dreptului international, intrucat avionul a fost doborat pe teritoriul sirian", in timp ce Ankara sustine ca aparatul a incalcat spatiul sau aerian.

Kremlinul asteapta 'explicatii realiste' din partea Ankarei in cazul avionului rus doborat

Kremlinul nu exclude o amenintare terorista din partea Turciei si asteapta in continuare explicatii din partea Ankarei cu privire la avionul de vanatoare rus Su-24 doborat marti de aviatia turca, a declarat joi Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

'Desigur, asteptam in continuare explicatii, explicatii realiste de la partea turca', a reiterat Peskov, potrivit caruia 'va fi foarte, foarte dificil de reparat un prejudiciu atat de devastator adus relatiilor bilaterale'.

'Acesta este un incident foarte grav, cu consecinte grave, inevitabile. Noi pretuiam foarte mult relatiile noastre bilaterale, care erau intr-adevar relatii de parteneriat, reciproc avantajoase si foarte promitatoare', a afirmat purtatorul de cuvant al presedintelui rus. In pofida inaspririi joi a controalelor autoritatilor sanitare ruse asupra produselor agricole importate din Turcia, Rusia nu intentioneaza sa impuna un embargo pentru produsele turcesti, a spus Dmitri Peskov, adaugand ca o astfel de posibilitate nu a fost deocamdata luata in dezbatere de Kremlin.

'Nu se introduce niciun fel de embargo. Sunt luate doar masuri suplimentare de control' din cauza mai multor factori, inclusiv o posibila amenintare terorista, a explicat acelasi purtator de cuvant, citat de RIA Novosti. 'Acest lucru este destul de firesc, mai ales in conditiile in care Turcia actioneaza in mod imprevizibil', a adaugat el.

In acelasi timp, Kremlinul spera in inviolabilitatea normelor vizand navigatia libera prin stramtorile din Marea Neagra. Moscova spera ca tensionarea relatiilor cu Turcia nu va influenta transportul maritim prin stramtorile Bosfor si Dardanele, reglementat de Conventia de la Montreux, a afirmat Peskov.

Rusia inaspreste controalele asupra produselor importate din Turcia

'Avand in vedere incalcarile repetate ale standardelor rusesti de catre producatorii turci, Guvernul rus a cerut Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federala Sanitar-Veterinara din Rusia - n.r.) sa instituie un control mai strict strict asupra produselor agricole si alimentare din Turcia, precum si sa demareze controale suplimentare atat la frontiera cat si la locuri de productie directa din Turcia', a declarat ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev. Potrivit acestuia, aproximativ 15% din produsele agricole turcesti nu respecta standardele rusesti, iar de la inceputul anului au fost 40 de cazuri in care in produsele turcesti de origine animala au fost indentificate reziduuri de substante interzise si nocive.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut Rusia a importat din Turcia produse agricole si alimentare in valoare de 1,7 miliarde de dolari, in timp ce exporturile rusesti de produse agricole si alimentare spre Turcia au crescut cu 30% pana la 2,4 miliarde de dolari. Marti, avioane F16 ale Fortelor aeriene turce au doborat un avion militar rus Su-24 in zona frontierei dintre Turcia si Siria. Ankara sustine ca aparatul a intrat de mai multe ori in spatiul aerian turc inainte de a fi lovit. In schimb, Rusia sustine ca avionul era in spatiul aerian sirian, iar presedintele rus, Vladimir Putin a calificat gestul drept o "lovitura de cutit in spate".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Cum arata
Cum arata "camera de razboi" a lui Vladimir Putin, de unde coordoneaza, impreuna cu generalii, atacurile impotriva ISIS

Camera de razboi, de unde presedintele Putin controleaza atacurile militare aeriene impotriva Siriei este coplesitoare.

Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului:
Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului: "Nu atacam Turcia!" Prima declaratie a pilotului supravietuitor

NATO a chemat Turcia si Rusia la dialog, pentru detensionarea crizei, dupa incidentul aviatic ce a tulburat relatiile dintre cele doua tari. Kremlinul continua insa atacurile dure la adresa Turciei si ia primele masuri concrete.

Erdogan: Turcia a facut tot posibilul sa evite doborarea avionului rus. Reactia sefului NATO dupa reuniunea de la Bruxelles
Erdogan: Turcia a facut tot posibilul sa evite doborarea avionului rus. Reactia sefului NATO dupa reuniunea de la Bruxelles

Un incident deosebit de grav ameninta sa arunce in aer relatiile dintre Rusia si Turcia. Un avion militar rusesc, de tip Suhoi-24, a fost doborat de aviatia turca. Vladimir Putin a numit incidentul o lovitura in spate, avertizand Ankara.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.