Presupus autor al atacului de la Charlie Hebdo, arestat. E pe lista neagră a terorismului

23-12-2018 08:03


Peter Cherif

Peter Cherif a fost prins în statul african Djibouti şi extrădat în Franţa în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Jihadistul Peter Cherif, arestat în Djibouti, a fost îmbarcat sâmbătă seară într-un zbor al Air France cu destinaţia Paris, relatează AFP.

Acest apropiat al fraţilor Kouachi, autori ai atentatului de la redacţia ziarului satiric Charlie Hebdo în ianuarie 2015, purta un pulover cu glugă gri când a fost adus pe pista aeroportului.

El a urcat la bordul avionului în jurul orei 22.20 (19.20 GMT), mult înaintea pasagerilor acestui zbor comercial, flancat de două persoane care păreau să fie poliţişti în civil.

Fotoreporterul AFP de la faţa locului nu a putut vedea avionul decolând, dar potrivit site-ului Air France, avionul a decolat din Djibouti la 23.26 (20.26 GMT) şi urmează să aterizeze pe aeroportul Charles de Gaulle în jurul orei locale 05.20 (04.20 GMT).

Peter Cherif a fost arestat pe 16 decembrie în Djibouti. Potrivit preşedinţiei acestei ţări, el a ajuns în Djibouti pe cale maritimă în oraşul portuar Obock, venind din Yemen, în posesia unor acte de identitate false.

Francezul de 36 de ani, devenit în Yemen un cadru al Al-Qaida în peninsula arabică, este cunoscut drept un prieten intim al atacatorilor redacţiei săptămânalului satiric Charlie Hebdo, fraţii Said şi Cherif Kouachi.

Din cauza acestor legături, numele lui Peter Cherif a apărut în ancheta asupra atentatelor din ianuarie 2015, care s-au soldat în total cu 17 morţi.

Deşi a fost prezentat de unele media drept un "posibil comanditar" al acestor atentate, Peter Cherif nu face, potrivit unei surse judiciare din Franţa, obiectul niciunui mandat de arestare în acest dosar, în care parchetul din Paris tocmai a cerut trimiterea în judecată a 14 suspecţi, în mare parte pentru susţinerea logistică acordată atacatorilor.

Nu este exclus totuşi ca Peter Cherif să fie vizat de un alt mandat de căutare sau de arestare într-o altă anchetă din Franţa, potrivit AFP.

Cherif este o ţintă atât pentru antiterorismul francez, cât şi pentru SUA, care l-au plasat în septembrie 2015 pe lista neagră a "combatanţilor terorişti străini".

Potrivit unor surse apropiate dosarului, unul sau mai mulţi judecători de instrucţie din direcţia antiteroristă de la Paris speră să-l interogheze cât mai curând posibil.

Arestat pentru prima dată la Fallujah, în Irak, la sfârşitul lui 2004, atunci când lupta în rândurile Al-Qaida în Irak, Peter Cherif, condamnat la 15 ani de închisoare la Bagdad, a evadat apoi dintr-o închisoare irakiană în martie 2007 şi a fugit în Siria.

Extrădat apoi în Franţa, el a fost încarcerat timp de 18 luni. El a dispărut în martie 2011, în ultima zi a procesului său de la Paris şi a fugit în Yemen.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO