Ucrainenii pot calatori de duminica fara vize in UE daca au pasaport biometric. "A cazut cortina de hartie"

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00

Presedintele tarii s-a deplasat la granita cu Slovacia, unde a deschis in mod simbolic usa Uniunii Europene.

Ucrainenii pot calatori fara vize in Uniunea Europeana daca au pasaport biometric. Drept urmare, au organizat tot felul de evenimente speciale. Presedintele Porosenko a salutat "caderea unei cortine de hartie", si a deschis, simbolic, usa spre Europa. Iar calatorii care au plecat spre destinatii din Uniune, de pe aeroportul din Kiev, s-au delectat, cu dansuri populare.

Piotr Porosenko a decshis o usa care simboliza un pasaport ucrainean, la granita dintre Ucraina si Slovacia. De partea cealalta, il astepta presedintele slovac, care l-a imbratisat si i-a urat bun venit. Festivitati pline de euforie au avut loc, de asemenea, in aeroportul international de la Kiev, de unde au plecat doua curse speciale spre Bruxelles si Vilnius.

Si autocarele si trenurile i-au dus in Europa, prin Polonia, pe primii ucraineni care au avut ocazia sa calatoreasca fara viza. Controlorul a verificat biletele. Apoi, aproape de granita, in vagoane au urcat politistii de frontiera, ucraineni si polonezi. Pentru calatorii ucraineni, aceste proceduri de rutina au parut momente de sarbatoare

Ucraina, tara cu 42 de milioane de locuitori, a semnat in 2014 un Acord de Asociere cu Uniunea Europeana. Presedintele prorus de atunci a incercat sa-l anuleze, generand revolta supranumita Maidan si o serie de evenimente care au culminat cu anexarea Crimeei de catre Rusia si rebeliunea prorusa din estul tarii.

Ridicarea vizelor de calatorie in Uniunea Europeana nu le da ucrainenilor si dreptul de a lucra in tarile europene.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO