Preparatul simbol din Amatrice a devenit semnul campaniei de sprijin pentru sinistrati. Marii bucatari ai lumii, implicati


Ultimul update: Miercuri 31 August 2016 07:21
Data publicarii: Duminica 28 August 2016 07:52
Categorie: Stiri externe

Daca pastele sunt simbolul culinar al Italiei, spaghetti all'Amatriciana, create in oraselul distrus de cutremur - Amatrice - au devenit semnul campaniei de sprijin pentru sinistrati.

Maestrii bucatari italieni, dar si cei din alta tari - se folosesc de aceasta specialitate culinara pentru a strange bani care sa-i ajute pe supravietuitori. Fiecare portie vanduta inseamna o donatie de 2 euro catre Crucea Rosie italiana.

Inainte de cutremurul devastator de miercuri, pitoreasca asezare montana, Amatrice, era cunoscuta pentru specialitatea sa culinara, spaghetti all'Amatriciana - cu sos de tomate, bucati de costita de porc, vin alb, chili si branza pecorino.

Sute de restaurante din Italia si multe din strainatate au pus in meniu acest fel de paste. Iar fiecare portie servita inseamna o donatie de 2 euro catre Crucea rosie italiana, intr-un fond destinat victimelor cutremurului.

Campania a fost pornita, miercuri, de un blogger din Roma si a castigat rapid o multime de adepti. Printre ei si faimosul chef britanic Jamie Oliver: "Toti suntem gata sa preparam un fel de paste din zona unde s-a produs cutremurul. E un preparat clasic numit Bucatini Amatriciana. Cred ca putem aduna mii si mii de lire sterline."

Pe un pat de spital, Luca Palombini, ajutor de bucatar, din Amatrice, isi imbratiseaza sora. Si el a fost ranit la cutremur: "Sa speram ca Amatrice va renaste, iar spaghettii all'Amatriciana vor fi si mai bune."

Mai mult ca niciodata, aceste spaghetti au mare cautare in micile restaurante de la Roma.

"Vrem sa participam pentru ca ne simtim solidari cu Amatrice. Acesta este un restaurant cu specific Roman, iar Amatrice este o parte a culturii noastre culinare. E dureros pentru noi sa vedem muntii aceia de moloz", spune un italian.

Spaghete all'Amatriciana au fost create ca preparat culinar pe la 1700. Si fiindca au devenit atat de populare, orasul tinea, in fiecare an, un festival consacrat pastelor sale.

Inaintea cutremurului, Amatrice se pregatea de sarbatoare. Chiar in acest week-end urma sa aiba loc editia jubiliara, a 50-a, a festivalului. Era si un prilej pentru care, in oraselul bijuterie mediavala din Apenini, se aflau atat de multi turisti.

VIDEO PROTVPLUS.RO