Premierul olandez Mark Rutte, mesaj clar pentru toti cetatenii: Daca nu va place, plecati

Dată publicare: 23-01-2017 22:50
Dată actualizare: 26-01-2017 06:59


mark rutte

Premierul olandez Mark Rutte a facut apel luni la cetateni sa voteze pentru 'normalitate' la viitorul scrutin legislativ, intr-o incercare de a atrage alegatorii extremei-drepte, transmite AFP.

Intr-o scrisoare deschisa adresata 'tuturor olandezilor', aparuta pe o pagina intreaga in mai multe ziare, Rutte, care vrea sa obtina al treilea mandat, a lansat sloganul de campanie al formatiunii sale, Partidul Popular Liberal si Democrat (VVD): 'Sa actionam. Normal'. Sloganul face referire la o expresie cunoscuta din societatea olandeza.

Rutte, care se prezinta ca un candidat al statu-quo-ului, a promis la mijlocul lunii ianuarie ca nu va forma o coalitie cu Partidul Libertatii (PVV) al deputatului anti-islam Geert Wilders, care conduce in sondaje.

In scrisoarea sa deschisa, insotita de o fotografie in care zambeste, el se adreseaza "persoanelor care refuza sa se adapteze, criticand obiceiurile noastre si respingand valorile noastre" si le spune: "Actionati normal sau plecati".

"Uneori, pare ca nimeni nu mai actioneaza normal", a scris el, vorbind de asemenea despre "persoanele asociale, care au impresia ca au intotdeauna prioritate, care lasa gunoiul pe strada, care scuipa conductorii de tren sau de tramvai".

"Dar solutia nu este de a pune toata lumea in acelasi sac, de a insulta sau expulza din tara grupuri intregi", a adaugat el.

In vara, Mark Rutte a starnit o polemica spunandu-le la televiziune tinerilor de origine straina ca daca nu accepta valorile olandeze, atunci pot sa plece.

Cu doua luni inainte de alegerile legislative, PVV al lui Geert Wilders conduce in sondaje, insa, in ultimul timp, VVD a redus diferenta, conform ultimelor date disponibile, publicate la 18 ianuarie.

Olandezii vor da startul la 15 martie unui an plin de alegeri cruciale in Europa, printre are scrutinul prezidential din Franta si cel legislativ din Germania, organizate pe fondul amplificarii pozitiilor populiste si anti-UE

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO