Premierul Armeniei, Serj Sargszya, a demisionat


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 23 Aprilie 2018 15:50
Categorie: Stiri externe
premier armenia

Premierul Armeniei, Serj Sargszya, a demisionat, a anunțat presa de stat armeană.

Demisia sa a survenit după aproape două săptămâni de proteste împotriva noii sale numiri în funcția de conducere a Executivului armean, potrivit Agerpres.

"Mișcarea de stradă este împotriva mandatului meu. Îți îndeplinesc cererea", a afirmat el, într-o declarație de presă.

Liderul protestelor 'Nikol Pashinyan avea dreptate. Iar eu, eu am greşit', a adăugat Sargsyan, care a fost numit recent premier, după ce a deţinut vreme de zece ani funcţia de preşedinte al Armeniei.

Zeci de mii de manifestanţi protestează de mai multe zile în Armenia, la apelul liderului de opoziţie şi deputat Nikol Pashinyan, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestaţiile au început vinerea trecută la Erevan şi s-au extins de atunci şi în alte două mari oraşe din Armenia, Gyumri şi Vanadzor. Pashinyan a anunţat "începutul unei revoluţii paşnice de catifea" şi a făcut apel "la paralizarea activităţii tuturor agenţiilor guvernamentale".

Deputatul Nikol Pashinyan (42 de ani) este un fost jurnalist şi un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sargsyan în 2008 şi care s-au soldat cu 10 morţi.

Serj Sargsyan, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Noul preşedinte armean, Armen Sargsyan, care are acelaşi nume de familie ca predecesorul său, însă nu şi vreo legătură de rudenie, a depus jurământul săptămâna trecută, după ce a fost ales de parlament la începutul lunii martie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

Zeci de răniți, în Armenia. Mii de oameni au protestat față de fostul președinte
Lider al opoziției din Armenia, condamnat la zece ani de închisoare
VIDEO PROTVPLUS.RO