Pragul de 500.000 de decese provocate de Covid-19, depășit în SUA. Ceremonii organizate la Casa Albă

23-02-2021 19:19


Pragul de 500.000 de decese provocate de Covid-19,...
Pragul de 500.000 de decese cauzate de COVID, dep...

Statele Unite au trecut de pragul de 500 de mii de decese provocate de COVID-19, moment sumbru marcat de ceremonii la Casa Albă.

"Să facem ca asta să nu fie o poveste despre prăbușirea noastră, ci despre cum ne-am ridicat de la pământ!", a îndemnat președintele american Joe Biden.

America are de departe şi cele mai multe cazuri de infectare depistate, peste 28,1 milioane. Dar, în termenii raportării la suta de mii de locuitori, se află în spatele unor ţări ca Marea Britanie, şi Italia.

Clopotele catedralei naționale din Washington au răsunat tânguitor în amintirea victimelor pandemiei. La Casa Albă au fost aprinse 500 de lumânări și au fost coborâte în bernă drapelele, iar cei mai înalți demnitari ai țării au ținut momente de reculegere. Tot atâtea gesturi menite să sublinieze amploarea tragediei care a răpus mai mulți americani decât Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam, laolaltă.

Joe Biden, președintele SUA:
„Luptând de atâta timp cu această pandemie, nu trebuie să devenim nepăsători la durere. Nu trebuie să ajungem să vedem fiecare viață drept simpla statistică ori detaliu la știri. Pentru cei rămași în urmă, știu foarte bine cum e să nu fii alaturi de cel drag când moareâGaura neagra din piept, vinovăția și furia supraviețuitorului, credința zdruncinată.”

Jalea nemărginită este simțită în toate colțurile Americii, în toate mediile sociale.

Joe Biden: „Să facem ca asta să nu fie o poveste despre prăbușirea noastră, ci despre cum ne-am ridicat de la pământ!”

Însă viață, așa cum o știm, s-ar putea să nu se întoarcă vreodată.

Dr. Celine Gounder, CNN Medical Analyst: „Nu cred că ne vom mai strânge mâinile vreodată. Sper. Iar în sezonul rece, de gripă, de răceli, purtarea măștilor vă rămâne norma.

SUA, cea mai afectată de pandemie

 

La nivel mondial, Statele Unite sunt cea mai afectată ţară de pandemie în termeni absoluţi.

Aceste peste 500.000 de decese sunt "o aducere aminte tragică a gravităţii acestei pandemii şi suferinţelor provocate" în viaţa noastră de zi cu zi, a declarat luni Rochelle Walensky, directoarea Centrelor Americane de Prevenire şi Control al Bolilor, principala agenţie federală de sănătate publică.

"Nu am mai cunoscut aşa ceva de peste 100 de ani, de la pandemia din 1918", a declarat duminică imunologul Anthony Fauci, consilierul preşedintelui american Joe Biden.

"Este ceva ce va rămâne în istorie", a adăugat el.

Pragul de 400.000 de decese a fost depăşit în urmă cu numai o lună, în ianuarie, cu o zi înainte de instalarea lui Joe Biden la Casa Albă. Preşedintele american a făcut din lupta împotriva pandemiei una dintre priorităţile sale la începutul mandatului său.

Primul mort de COVID-19 în Statele Unite a fost anunţat la sfârşitul lui februarie 2020.

Au trecut aproximativ trei luni înainte ca ţara să depăşească pragul de 100.000 de morţi, încă patru luni până la 200.000 şi alte aproape trei luni până la 300.000.


VIDEO PROTVPLUS.RO