Povestea preotului obligat să facă bombe pentru islamiști. ”Am supraviețuit doar fizic”

07-09-2019 09:28

Cea mai mare executie ISIS din 2017

Militanții islamiști au preluat puterea asupra orașului filipinez Marawi, timp de 5 luni, în anul 2017. Printre prizonierii islamișitolor s-a aflat și părintele Chito, un preot catolic, ce a fost forțat să confecționeze bombe.

Părintele Chito a fost luat ostatic pe 23 mai 2017, ziua în care orașul Marawi a fost asediat de militanții Statului Islamic. Înainte, Marawi era un oraș frumos, situat pe insula sudică din Filipine, cu o majoritate musulmană.

Experiența a fost una traumatizantă pentru preot, mai ales că era mereu amenințat cu tortura, în cazul în care refuza să producă armanetul, potrivit BBC

Părintele Chito a fost ținut ostatic mai bine de două luni. Acesta spune că a dezvoltat un fel de ”apropiere umană” față de ceilalți prizonieri, pentru că ”erau o comunitate mică”. Părintele a muncit pentru militanți, gătind și curățând și chiar făcând bombe.

”Suntem aici pentru că am dori să curățăm Marawi. Acesta este numit oraș islamic, dar există droguri, există corupție, aici există vin și muzică. Suntem aici pentru a stabili califatul”, au fost cuvintele militanților ISIS, potrivit părintelui.

”Simțul umorului este un instrument care poate face viața mai ușoară. Mi-am pierdut deja echilibrul psihic, am fost devastat. Am supraviețuit doar fizic”, a mai spus părintele.

Mai mult, după aproape doi ani, orașul este încă o ruină, iar peste 100.000 de oameni trăiesc și acum în tabere sau la rude. 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO