Poroșenko l-a demis pe unul din apropiații săi, cu scurt timp înainte de alegeri

Ultima actualizare: 04-03-2019 17:27
Petro Porosenko
Getty

Președintele ucranean Pero Poroșenko l-a demis, luni, pe unul dintre apropiații săi, cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, după ce presa a scris că acesta ar fi fost implicat într-un caz de deturnare de fonduri din armată.

Pus în dificultate de acest scandal izbucnit în plină campanie electorală, în condiţiile în care este acuzat că nu face suficient pentru combaterea corupţiei, Poroşenko a anunţat că a semnat un decret privind destituirea lui Oleg Gladkovski din funcţia de secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare pentru a asigura o „anchetă onestă, imparţială şi obiectivă”, informează AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele ucrainean a cerut Biroului Naţional Anticorupţie (NABU) şi parchetului specializat în acest tip de cazuri să „pună punctul pe i”.

„Nici funcţia sa, nici relaţiile sale, nici faptul că îl cunoaşte pe preşedinte de mult timp nu îl vor salva”, a asigurat Petro Poroşenko, care s-a pronunţat cu privire la cazul lui Gladkovski într-o vizită efectuată în sudul ţării şi care a fost prezentată live pe pagina sa de Facebook.

Acuzat de mult timp de detractorii săi că îşi acoperă fidelii corupţi, Poroşenko - unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi care a ajuns la conducerea statului în urma mişcării prooccidentale din Piaţa Independenţei din Kiev (Maidan Nezaliojnosti) - candidează pentru al doilea mandat prezidenţial, al cărui prim tur urmează să aibă loc la 31 martie, dar nu este sigur ca va câştiga acest scrutin.

Potrivit jurnaliştilor de investigaţie în cadrul proiectului „Naşi Groşi” („Banii Noştri”), partenerul său de afaceri Oleg Gladkovski, precum şi fiul acestuia, Igor Gladkovski, au fost implicaţi într-o vastă operaţiune de deturnare de fonduri publice în anii 2015-2017.

Ei - conform sursei menţionate - au utilizat societăţi paravan, între care o uzină din Kiev care îi aparţinuse lui Poroşenko la data producerii faptelor, pentru a vinde armatei ucrainene la preţuri artificial mărite piese de schimb pentru echipamente militare importate ilegal din Rusia în Ucraina.

Aceste dezvăluiri, între care o nouă serie este aşteptată luni seara, au generat critici virulente în Ucraina, care se confruntă din 2014 cu un război cu separatiştii proruşi în estul ţării. Situaţia este cu atât mai jenantă cu cât Kievul şi Occidentul acuză Rusia de susţinerea militară a rebelilor din regiunea Donbas.

Fostul premier Iulia Timoşenko, rivala lui Poroşenko în cursa prezidenţială, a cerut începerea unei proceduri de destituire a şefului statului pentru „înaltă trădare”, acuzându-l de „colaborare cu inamicul” şi de 'asistenţă acordată ţării ocupant'.

Oleg Gladkovski a respins aceste acuzaţii şi a declarat că va coopera cu anchetatorii.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO