Politica, istorie si traditie: ce se ascunde in spatele numelui Printului George Alexander Louis

Printul George Alexander Louis

Palatul Regal al Marii Britanii a anuntat miercuri ca fiul printului William si al ducesei de Cambridge se va numi George Alexander Louis. Istoricii britanici s-au apucat imediat sa analizeze ce se "ascunde" in spatele acestui nume.

Prenumele George era apreciat de istorici si sustinatori ai Casei Regale drept unul dintre numele favorite pentru noul mostenitor al tronului Marii Britanii. A fost numele tatalui reginei Elisabeta a II-a (strabunica sa), Regele George al VI-lea care a murit in 1952. "Regina Elisabeta l-a iubit foarte mult" a declarat istoricul Andrew Roberts pentru Today.com adaugand ca "aceasta este o referinta impresionanta si emotionanta la adresa sa."

George al VI-lea, care a fost portretizat de Colin Firth in filmul castigator de Oscar "Discursul Regelui" a fost pe tronul Regatului Unit de-a lungul Celui De-al Doilea Razboi Mondial.

Tatal sau, George al V-lea a fost Monarhul Marii Britanii in timpul Primului Razboi Mondial. Al treilea monarh britanic al Casei de Hanovra (George al III-lea) a avut si el domnia marcata de conflicte militare ca Razboiul de sapte ani si Razboiul American de Independenta. Cu toate acestea, numele noului print nu este o referire la "regele care a pierdut America". In total 6 regi cu numele de George au urcat pe tronul Marii Britanii: primul a fost George I in 1714.

"Numele George reprezinta o combinatie intre nou si vechi", spune expertul in Casa Regala britanica Camilla Tominey pentru NBC News. "Este un nume vechi, insa la moda in UK in ultimii ani", spune aceasta. Alexander, al doilea sau nume nu este unul regal, unii specialisti apreciind ca acesta a fost ales de catre ducele si ducesa de Cambridge pentru a-l folosi in familie.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Al treilea nume al bebelusului regal, Louis face trimitere la un nume secundar al tatalui sau (Printul William Arthur Philip Louis - pe numele complet). Lordul Louis Mountbatten, in onoarea caruia i-a fost dat numele, a fost un unchi al Printului Charles, a avut o cariera militara si a fost ucis de Armata Republicana Irlandeza in 1979.

Kate si Will au ales doar 3 nume pentru primul lor fiu, desi puteau alege de la 4 nume pana la 8. "Decizia lor de a nu folosi mai multe prenume sugereaza modernitate. Acesta este cel mai scurt nume al unui potential rege de la inventia multiplelor prenume", este de parere istoricul Andrew Roberts. Acesta crede ca alegerea numelor nu a fost o sarcina doar a cuplului princiar. "Stabilirea numelor este o decizie profund politica" sustine el.

Dovada este oferita de istorie: in 1930, ducele si ducesa de York au vrut sa o numeasca pe cea de-a doua fiica a lor - Ann Margaret, insa si-au schimbat planurile dupa ce au aflat ca Regele George al V-lea detesta numele Ann. "A numi un viitor rege dupa monarhi precedenti este un semn de respect fata de istorie, un semn de recunoastere a traditiei si a realizarilor acestor monarhi" concluzioneaza istoricul. 

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Printul George Alexander Louis: Kate si William au dezvaluit NUMELE bebelusului regal
Printul George Alexander Louis: Kate si William au dezvaluit NUMELE bebelusului regal

Ducele si Ducesa de Cambridge au anuntat la o zi de la iesirea din spital ca numele primului lor copil este Printul George Alexander Louis.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.