GRAFICĂ. Planul în trei pași prin care Putin ar vrea să cucerească Ucraina

×
Codul embed a fost copiat

Tensiunea creşte la graniţa de est a Ucrainei, iar analiştii consideră că un atac al Rusiei este iminent. Zeci de mii de militari ruşi au fost dislocaţi în regiune, iar informaţiile din teren spun că aceştia ar fi gata de luptă.

S-a conturat chiar şi un plan de atac în baza unor informaţii confidenţiale şi potrivit acestuia ofensiva militară rusă ar putea ajunge până la graniţa României.

Între 70.000 şi 90.000 de militari au fost comasaţi deja în apropierea graniței cu Ucraina, consideră analiştii militari care au analizat imaginile surprinse de satelit în regiune.

Potrivit unor imagini surprinse de sateliți, ruşii şi-au instalat tabere militare în patru puncte strategice de-a lungul frontierei la Yelnia, Boyevo, Persianovska şi Novoozernoye în Crimeea, aflată sub ocupaţie din 2014. În aceste poziţii au fost dislocate, conform estimărilor specialiştilor militari americani, 50 de batalioane compuse din grupuri tactice cu tehnica şi echipamentele militare aferente.

Vedeți imaginile din satelit cu trupele rusești în galeria foto de la finalul articolului.

Citește și
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ministrul Agriculturii, o nouă declarație controversată

Într-o imagine surprinsă de sateliți lângă Yelnia, în nordul Ucrainei, au fost instalate unităţi blindate cu tancuri şi elemente de artilerie autopropulsată.

Tancuri şi transportoare blindate au fost localizate şi în zona Boyevo, din nord-est, în vreme ce în Crimeea pot fi observate corturi militare şi tehnica de luptă.

Iar acesta este doar începutul. Potrivit datelor obţinute de la serviciile secrete americane, mişcările de trupe ruseşti vor creşte în intensitate iar numărul militarilor dislocaţi în zona s-ar putea dubla în scurt timp. Până la 100 de batalioane tactice ar urma să fie poziţionate de-a lungul frontierei cu Ucraina.

Aceste manevre au sporit îngrijorarea occidentalilor că Rusia pregăteşte o invazie a Ucrainei. Potrivit unor informaţii confidenţiale obţinute de cotidianul german Bild de la surse din NATO şi din serviciile secrete, autorităţile de la Kremlin au stabilit deja un calendar şi un plan de atac.

Planul în trei pași prin care Putin vrea să cucerească Ucraina

Cotidianul Bild scrie aşadar că Rusia ar urma să ocupe Ucraina în trei faze. În prima etapă, ruşii şi-ar fi propus să cucerească sudul ţării vecine, pentru a asigura aprovizionarea directă a Crimeei, devenita teritoriu rusesc, dar şi pentru a tăia accesul Ucrainei la mare. Dacă o astfel de manevră îndrăzneaţă va reuşi, atunci Putin îşi va crea practic un coridor până la gurile Dunării, adică la graniţa cu România, ceea ce înseamnă de fapt graniţele NATO.

În paralel, avioanele de luptă ruseşti şi rachetele balistice vor slăbi capacităţile militare ucrainene iar unităţile de tancuri ruseşti vor trece graniţa prin regiunile Harkov şi Lugansk pentru a înainta spre marile oraşe.

În fine, ultima redută ar urma să fie capitala Kiev şi astfel Rusia va reuşi să pună stăpânire pe două treimi din ţară.

SUA și NATO exclud orice reacţie militară

De cealaltă parte, Statele Unite şi aliaţii din NATO exclud orice reacţie militară, dar pe lângă sancţiunile financiare fără precedent care ar putea fi impuse Rusiei, dacă invadează Ucraina, ar putea totuşi să îşi suplimenteze prezența militară americană pe flancul estic. Aliaţii din această regiune, inclusiv România, au cerut asta deja în mod repetat.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe: „Este esențial să abordăm Flancul Estic în întregimea sa, să creștem prezența militară Aliată în regiune și să nu permitem unor actori terți să folosească Marea Neagră drept instrument de influență și destabilizare. Deci ceea ce putem să facem, în mod concret, este să ne coordonăm și să răspundem unitar și credibil, la nivel Aliat și la nivelul Uniunii Europene. Este esenţială acordarea unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică."

Statele Unite ale Americii au în momentul de faţă 60.000 de militari la bazele sale din Europa. În plus, pentru apărarea ţărilor membre NATO, SUA au amplasat două sisteme antiracheta în Polonia şi în România, la baza de la Deveselu.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Elon Musk spune că se droghează pentru binele investitorilor. Ce doză ia mogulul tehnologiei
Elon Musk spune că se droghează pentru binele investitorilor. Ce doză ia mogulul tehnologiei

Elon Musk a spus într-un nou interviu că ketamina pe bază de reţetă a fost utilă în tratarea episoadelor sale depresive ocazionale şi a sugerat că administrarea medicamentului este benefică pentru investitorii din companiile sale, transmite CNBC.

 

Coreea de Nord a tras cu lansatoare multiple de rachete
Coreea de Nord a tras cu lansatoare multiple de rachete "super-large" cu capacitate nucleară, concepute pentru a lovi Seoul

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un exercițiu de tragere în direct a unor lansatoare multiple de rachete "super-large" cu capacitate nucleară, concepute pentru a ținti capitala Coreei de Sud.

Mai mulți români au fost evacuați din Gaza. Câți conaționali au fost scoși până acum din zona de război
Mai mulți români au fost evacuați din Gaza. Câți conaționali au fost scoși până acum din zona de război

11 cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați luni din Fâșia Gaza.  

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.