Peste 45.000 de decese în Turcia și Siria, în urma cutremurului. Autoritățile încep munca titanică de curățare a molozului

×
Codul embed a fost copiat

Încă se întâmplă miracole, în sudul Turciei. Patru oameni, printre care şi un baiat de 12 ani, au fost salvaţi vineri de sub dărâmături, la peste 260 de ore de la cutremurul care a devastat regiunea.

Cei mai mulţi dintre cei care așteaptă în jurul clădirilor prăbușite primesc însă doar vești rele. Majoritatea echipelor străine de salvare au părăsit țara, iar autoritățile încep munca titanică de curățare a molozului.

Bilanţul, încă provizoriu - de peste 45 de mii de morți - face ca seismul din 6 februarie să fie cel mai grav dezastru natural din istoria modernă a Turciei.

Încă o operațiune s-a încheiat cu bucurie în orașul Antakia: un bărbat de 40 de ani a fost scos în viață de sub un morman de moloz - la 278 de ore de la cutremurul care a devastat Turcia și Siria. Salvatorii l-au dus imediat la ambulanță și de acolo la spital, pentru îngrijiri medicale.

Mustafa mai avea 3 ceasuri până să împlinească 11 zile încheiate, petrecute sub ruinele din orașul Hatay. A fost, însă, salvat după 261 de ore. De pe patul de spital, a vorbit la telefon cu un prieten.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Mustafa Avci: "Kadiyet, ce mai faci, viața mea?"

Kadiyet: "Frate, unde ești?"

Mustafa Avci: "Sunt la spital... Mă tratează, mă vor trimite oriunde e necesar. Nu este nicio problemă acum."

Kadiyet: "Ești fratele soției lui Abdulkadir?"

Mustafa Avci: "Chiar el, fratele meu minunat...".

Kadiyet: "Frate, unde ești, la care spital?"

Mustafa Avci: "Ce fac mama și toți ceilalți?"

Kadiyet: "Toți te așteaptă... Toți sunt bine… Te așteaptă... Eu vin la tine."

Fratele lui Mustafa Avci: "Nu vă pierdeți credința în Atotputernicia lui Allah! Noi nu ne-am pierdut speranța nicio clipă. Le mulțumim salvatorilor care au făcut să ni se împlinească speranțele!"

Cu doar o oră mai puțin - adica 260 - a îndurat chinul un băiat de 12 ani, tot în provincia Hatay. A fost găsit stând în șezut, într-un "buzunar" al mormanului de grinzi și moloz. Băiatul le-a spus salvatorilor că în apropiere a auzit încă o persoană.

Și Neslihan a supraviețuit 258 de ore sub dărâmăturile în care s-a transformat blocul ei de șapte etaje, din Karaman-maraş.

Neslihan: „Am dat de un pat și am văzut brusc o mână mișcând. M-am și speriat..”

Cumnatul lui Neslihan: „Îi săpasem mormântul...”

Speranța se însuflețește, urmează alte momente de așteptare tensionată și o liniște înfricoșătoare. După atâtea zile, șansele să mai fie cineva găsit în viață sunt aproape nule.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
A doua echipă de salvatori români din Turcia s-a întors acasă. „Am avut în față o imagine apocaliptică”
A doua echipă de salvatori români din Turcia s-a întors acasă. „Am avut în față o imagine apocaliptică”

A doua echipă de salvatori români, trimisă în zonele grav afectate de cutremure din Turcia, a ajuns cu bine acasă după o misiune dificilă de 10 zile.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.