Persoane super-imune la COVID-19, descoperite în Italia. Numărul anticorpilor s-a dublat rapid

Dată publicare: 16-04-2021 12:53
Dată actualizare: 16-04-2021 13:18


Persoane super-imune la COVID-19, descoperite în Italia. Numărul anticorpilor s-a dublat rapid

Vo ’Euganeo, orașul în care a fost înregistrat primul deces provocat de Covid-19 în Europa, oferă medicilor o perspectivă neașteptată în lupta împotriva pandemiei.

Câteva femei discută pe străzile orașului din Italia. Nimic nu indică faptul că acestea – o pensionară, o fostă angajată a unui hotel și o funcționară a consiliului local – au o calitate specială, care le face fascinante pentru oamenii de știință și, posibil, invidiate de milioane de oameni.

Analizele de sânge arată că fiecare dintre ele are mai mult decât dublul numărului de anticorpi depistați în mod normal la cei care s-au vindecat de Covid-19.

„Să spunem că am ceva mai mulți anticorpi decât majoritatea”, a afirmat Maria Tosetto, de 59 de ani, conform The Times.

 

 

Prezența unor astfel de cazuri super-imune este cea mai recentă descoperire din Vo ’Euganeo – Vo’ pe scurt – orășelul cu 3.275 de locuitori, din apropiere de Padova, care a devenit între timp un fel de laborator de cercetare.

În februarie 2020, Covid-19 a erupt în nordul Italiei, iar Vo ’Euganeo a fost unul dintre numeroasele orașe închise de soldați timp de două săptămâni, dar singurul în care medicii au mers pentru a testa 2.812 localnici.

Militarii au plecat de mult, însă medicii au rămas, continuând să testeze. Astfel, ei au descoperit că anticorpii produși de localnici după criza Covid-19 continuă să fie eficienți cu nouă luni mai mult decât au prezis unii experți.

„Am constatat că, în unele cazuri, nivelul anticorpilor chiar a crescut, contrar așteptărilor”, a declarat Enrico Lavezzo, microbiolog la Universitatea din Padova, care efectuează testele.

Lavezzo și colegii săi au ajuns la această concluzie după ce în mai 2020 au fost testați 2.602 de oameni, iar 162 aveau imunitate după contaminări survenite în februarie sau la începutul lunii martie. Cei mai mulți dintre cei care au dobândit imunitate au făcut parte dintr-un grup de 156 de persoane testate din nou - nouă luni mai târziu – în noiembrie. 129 încă aveau anticorpi.

„Peste jumătate din cei 129 aveau un nivel mai mic al anticorpilor după nouă luni, dar suficient pentru a preveni virusul”, a spus Lavezzo.

Echipa a descoperit că foștii pacienți care au prezentat simptome în timpul infecării și-au menținut mai bine nivelul de anticorpi dacă aveau un indice de masă corporală mai mare. În unele teste, cu cât subiecții au fost mai în vârstă, cu atât au rămas cu niveluri mai mari de anticorpi.

 

16 cazuri speciale 

 

Cazurile speciale au fost, însă, cei 16 subiecți ai căror anticorpi au fost de două ori mai numeroși față de nivelul pe care îl aveau după prima testare, din mai 2020.

„Credem că se datorează faptului că au avut intrat din nou în contact cu virusul”, a declarat Lavezzo, apoi a adăugat: „Virusul a intrat în corpul lor, a infectat câteva celule, dar a fost rapid eliminat de anticorpii deja existenți. Dar virusul a stimulat producția de noi anticorpi. Niciunul nu a prezentat simptome”.

Între lunile mai și noiembrie, nouă dintre cei 16 au intrat în contact cu un pacient pozitiv: „Ce am observat în cazul Covid este că un contact poate să dubleze numărul de anticorpi pe care un vindecat îl are deja și astfel este prelungit intervalul de protecție”, a afirmat Lavezzo.

„Ceea ce nu știm este dacă în timpul acelei contaminari scurte și minore, devii contagios”, a mai spus acesta.

În opinia lui Lavezzo, producerea anticorpilor suplimentari, declanșată de un nou contact, va funcționa nu numai pentru persoanele care au avut Covid-19, ci și pentru cele care au fost vaccinate, ceea ce înseamnă că protecția oferită de vaccin poate fi consolidată și extinsă dacă destinatarul intră în contact cu un caz pozitiv.

Sursa: The Times


VIDEO PROTVPLUS.RO