Peisaj de infern în California. O parte din autostrăzi "înghițite" de flăcări

Ultima actualizare: 12-10-2019 10:46

Incendii uriaşe de vegetaţie fac prăpăd în California. Peste o mie de pompieri duc o luptă aprigă cu flăcările, iar autorităţile dau permanent semnale de alarmă pentru populaţie. Zeci de case au fost făcute scrum şi cel puţin o persoană a murit.

Reporter CBS: "Ceea ce am văzut în ultimele minute de când suntem aici este felul în care acest incendiu se extinde tot mai mult după cum vedeţi. Vântul bate foarte tare şi nu face altceva decât să extindă flăcările. Se apropie foarte mult de liniile de înaltă tensiune, ceea ce ne îngrijorează. Am văzut cum s-a întrerupt curentul în incinta de lângă noi în urmă cu doar câteva minute. Dar cred că cea mai mare problemă este puterea foarte mare cu care bate vântul. Este incredibil!"

Primele focare au izbucnit lângă Los Angeles. Viteza uluitoare a vântului de aproape 80 de kilometri pe oră a propagat flăcările foarte repede.

Cu un aşa peisaj de infern, zeci de mii de oameni au primit ordin de evacuare.

Poliţist: "Oamenii trebuie să plece acum cât mai pot."

Pompierii mobilizaţi în număr foarte mare în zonă aleargă de la o casă la alta. Fac eforturi disperate pentru că numărul victimelor să fie cât mai mic, dar când pericolul e prea aproape, bat în retragere.

Incendiile violente aproape că au înghiţit o parte din autostrăzile care traversează sudul Californiei.

Chiar dacă sunt la câţiva paşi de flăcări, unii localnici nu vor să îşi caute un alt adăpost.

Ralph Terrazas, departamentul de pompieri din Los Angeles: "În prezent nu avem sub control niciun incendiu. Nu mai aşteptaţi să plecaţi. Dacă vă cerem să evacuaţi zona, vă rugăm să plecaţi."

Paul Vercammen, corespondent CNN: "După cum puteţi vedea în planul îndepărtat, pompierii inspectează pagubele. Suntem în cartierul Granada Hills, devastat noaptea trecută de incendiile aţâţate de vântul puternic. După cum puteţi vedea vis a vis această casă a fost complet distrusă. Autorităţile erau îngrijorate de acum câteva zile că vor avea loc incendii în sudul Californiei şi una dintre probleme iscate este umiditatea care a scăzut foarte mult şi se simte asta. Este un aer foarte uscat aici, ceea ce a făcut ca lupta cu flăcările să fie una foarte grea."

California era deja afectată de o uriaşă pană de curent produsă, în mod voluntar, de principalul distribuitor de energie electrică. Prin măsura luată, autorităţile au vrut să evite tragedia de anul trecut, când 86 de oameni au murit în timpul mai multor incendii care au fost declanşate de scânteile produse la liniile de înaltă tensiune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO