Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit pe întuneric, ignorând o decizie constituțională


Ultimul update: Sambata 08 Iunie 2019 16:38
Data publicarii: Sambata 08 Iunie 2019 16:25
Categorie: Stiri externe
Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul din Republica Moldova a început sâmbătă la ora 13:00 o şedinţă extraordinară, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat, relatează Ziarul de Gardă, potrivit News.ro. 

Conform programului, sâmbătă ar fi urmat să fie alese conducerea, precum şi organele de lucru ale Parlamentului.

Curtea Constituţională a cerut dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova pentru că vineri, 7 iunie, a expirat termenul pentru crearea unei majorităţi pentru a forma astfel guvernul după alegerile din 24 februarie 2019.

Curtea susţine că termenul de 90 de zile de la data validării alegerilor – 9 martie 2019 - a expirat la 7 iunie 2019, ora 00:00. Astfel, preşedintele Igor Dodon este obligat acum să dizolve Parlamentul şi să convoace alegeri anticipate, conform Deutsche Welle (DW).

Anunţul vine după ce Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) - cel care deţine cele mai multe locuri în Parlament după alegerile din februarie – a decis să nu formeze o alianţă nici cu PDM, nici cu blocul ACUM.

Cu toate acestea, Parlamentul moldovean s-a întrunit pe întuneric, deoarece angajaţii tehnici nu au venit la serviciu, sâmbătă.

Deputaţii ACUM şi PSRM au semnat un acord intitulat „Înţelegere politică temporară”.

Documentul prevede demiterea imediată a şefilor instituţiilor de forţă şi instituirea comisiilor de anchetă pentru investigarea fraudei bancare şi a spălătoriei ruseşti, conform DW.

Conform Pro TV Chișinău, liderul PSRM Zinaida Greceanîi a fost numită preşedinta Parlamentului.

Potrivit Unimedia, acordul prevede că liderul PAS Maia Sandu va fi prim-ministru al Republicii Moldova.

Secretarul Parlamentului, Igor Clipii, şi-a anunţat demisia.

Unimedia informează şi că la şedinţa Parlamentului este prezent şi preşedintele Igor Dodon, precum şi ambasadorul UE, Peter Michalko, cel al SUA, Derek J. Hogan precum şi cel al Rusiei, Oleg Vasneţov.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO