Parlamentarii britanici au aprobat Acordul privind ieșirea Marii Britanii din UE

×
Codul embed a fost copiat

Parlamentarii britanici au aprobat acordul Brexit negociat de prim-ministrul Boris Johnson și liderii europeni, iar Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană în data de 31 ianuarie 2020.

Acordul a fost adoptat în Camera Comunelor cu 358 de voturi „pentru” și 234 „împotrivă”.

Deputaţii britanici încep vineri - după trei amânări ale Brexitului şi trei ani şi jumătate de criză politică - adoptarea acordului ieşirii Regatului Unit din UE încheiat de Boris Johnson, care deschide calea unui divorţ la sfârşitul lunii ianuarie, conform News.ro.

Ulterior, Parlamentul European (PE) va trebui să-l ratifice pentru ca Regatul Unit să iasă din UE la 31 ianuarie, după 47 de ani de viaţă comună.

Acordul pentru Brexit prevede, printre altele, faptul că perioada de tranziție- în care Marea Britanie nu mai e în UE, dar încă respectă mare parte dintre regulile Blocului comunitar- să nu fie extinsă mai târziu de anul 2020, relatează BBC.

Citește și
Boris
Boris Johnson anunță că Brexit-ul se va realiza înainte de Crăciun. „Este incontestabil”
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

UE consideră un „pas important” aprobarea acordului 

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a calificat drept un „pas important” votul dat vineri la Londra de Camera Comunelor în favoarea acordului privind Brexit şi i-a cerut premierului britanic Boris Johnson să caute stabilirea unei viitoare relaţii echilibrate între Londra şi Bruxelles.

„Votul din Camera Comunelor este un pas important în procesul de ratificare a Articolului 50 (din Tratatul UE). Un teren de joc egal rămâne indispensabil pentru orice viitoare relaţie” între UE şi Regatul Unit, a scris Charles Michel într-un mesaj pe social media.
 

Boris Johnson: E ziua realizării „promisiunii făcute poporului britanic”

 

Pentru Boris Johnson este ziua realizării „promisiunii făcute proporului britanic”, ca votul cu privire la Brexit să fie „împachetat de Crăciun”, potrivit unei declaraţii transmise de biroul său.

El prezintă textul la tribuna Camerei Comunelor vineri, după ce şi-a sărbătorit joi seara victoria la Downing Street printr-un karaoke în fostul birou al lui Margaret Thatcher, potrivit site-ului Politico.

„Este o zi istorică”, a declarat la BBC ministrul Brexirtului Steve Barclay, „o oportunitate, după trei ani de tergiversări, întârzieri, diseniuni”, „să mergem înainte” şi „să unim ţara”.

Şeful Guvernului conservator, aflat la putere din iulie, a făcut din Brexit prioritatea numărul unu a programului său, detaliat de regina Elisabeta a II-a joi, în cadrul tradţionalului discurs organizat cu ocazia deschiderii unei noi sesiuni parlamentare.

Data oficială a Brexitului lansează o perioadă de negocieri în ritm alert, în vederea încheierii unui acord de liber-schimb.

La 31 ianuarie începe o perioadă de tranziţie, până la sfârşitul lui 2020, menită să permită Londrei şi Bruxellesului să se despartă ordonat.

Britanicii vor continua să aplice reglementările europene şi să beneficieze de ele - fără să facă parte din instituţiile europene şi fără să aibă vreun cuvânt de spus în decizii.

Temeri cu privire la scenariul unui Brexit fără acord

 

Această perioadă poate fi prelungită o singură dată cu un an sau doi, iar orice solicitare trebuie formulată până la 1 iulie.

Boris Johnson vrea să închidă din oficiu uşa acestei posibilităţi şi să introducă în legea supusă aprobării Parlamentului vineri o dispoziţie care să interzică orice amânare.

Această poziţionare a relansat temeri cu privire la un „no deal”, cu consecinţe de temut pentru economie la sfârşitul lui 2020.

UE a subliniat că va face tot posibilul pentru a încheia un acord, avertizând însă că un „no deal” va avea „un impact mai mare asupra regatului Unit” decât asupra europenilor.

Ce prevede acordul negociat de Boris Johnson

 

Proiectul de lege prevede de asemenea să i se dea justiţiei britanice puterea de a reveni asupra deciziilor Curţii Europene de Justiţie (CEJ).

După ce şi-a încheiat noul acord al Brexitului care prevede o nouă soluţie în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între provincia britanică Iranda de Nord şi Republica Irlanda şi evitării unei puneri în pericol a Acordului de Pace din Vinerea Mare, Boris Johnson nu a reuşit să obţină ratificarea în Parlament.

El şi-a pierdut majoritatea în Legislativ, în urma unor dezertări şi expulzării unor deputaţi, care au sporit criza politică provocată de referendumul din iunie 2016, când aproape 52% dintre britanici care s-au prezentat la vot au ales Brexitul.

Pentru a pune capăt blocajului, el a reuşit, după mai multe eşecuri, să obţină consensul necesar organizării unor alegeri legislative anticipate. În aceste alegeri ale Brexitului, el a reuşit să smulgă opoziţiei laburiste fiefuri muncitoreşti şi un electorat popular.

În 2017, predecesoarea sa Theresa May, care a convocat alegeri legislative anticipate pentru a-şi consolida majoritatea absolută în Parlament, a pierdut atât de mult teren încât a fost nevoită să se alieze cu ultraconservatorii din partidul unionist nord-irlandez DUP, care au blocat Brexitul.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Brexit: Proiectul de lege privind retragerea Marii Britanii din UE va fi prezentat vineri
Brexit: Proiectul de lege privind retragerea Marii Britanii din UE va fi prezentat vineri

Prim-ministrul britanic Boris Johnson va prezenta, vineri, în Camera Comunelor, proiectul de lege privind retragerea ţării din Uniunea Europeană, declanşând procesul de adoptare parlamentară, astfel încât ieşirea din UE să se producă la 31 ianuarie 2020.

Boris Johnson anunță că Brexit-ul se va realiza înainte de Crăciun. „Este incontestabil”
Boris Johnson anunță că Brexit-ul se va realiza înainte de Crăciun. „Este incontestabil”

Parlamentarii britanici vor vota înainte de Crăciun acordul de Brexit pe care premierul conservator Boris Johnson l-a convenit cu Bruxellesul, a declarat acesta sâmbătă.

Revoltă în Marea Britanie după victoria lui Boris Johnson. Protestatarii furioși s-au bătut cu forțele de ordine
Revoltă în Marea Britanie după victoria lui Boris Johnson. Protestatarii furioși s-au bătut cu forțele de ordine

Nemulţumiţi de victoria lui Boris Johnson, în alegerile legislative anticipate, numeroşi opozanţi ai premierului britanic s-au bătut vineri seară cu forţele de ordine.

Iohannis: Rezultatul alegerilor din Marea Britanie, foarte bun pentru românii de acolo
Iohannis: Rezultatul alegerilor din Marea Britanie, foarte bun pentru românii de acolo

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că rezultatul alegerilor parlamentare din Marea Britanie este „foarte bun” pentru românii care locuiesc acolo, precizând că premierul britanic Boris Johnson a dorit un Brexit cu acord.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.