Palestina respinge planul economic american: „Începeţi prin ridicarea asediului Gazei”


Ultimul update: Duminica 23 Iunie 2019 08:52
Data publicarii: Duminica 23 Iunie 2019 08:41
Categorie: Stiri externe
palestina

O înaltă responsabilă palestiniană, Hanan Ashrawi, a respins sâmbătă primele detalii ale unui plan de pace american a cărui componentă economică va fi prezentată săptămâna viitoare în Bahrein.

Planul vizează să genereze investiţii de 50 miliarde de dolari, estimând că Washingtonul trebuie în primul rând să pună capăt "furtului de către Israel" al teritoriilor palestiniene, informează France Presse și Reuters, conform Agerpres.

"Începeţi prin ridicarea asediului Gazei, să opriţi furtul teritoriilor noastre de către Israel, al resurselor şi banilor noştri, să ne daţi libertatea de mişcare şi controlul frontierelor noastre, al spaţiului nostru aerian, apelor noastre teritoriale (...) şi apoi să ne arătaţi cum să construim o economie dinamică şi prosperă ca un popor liber şi suveran", a declarat dna Ashrawi, consilier al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Statele Unite au anunţat sâmbătă pentru prima dată detalii ale planului lor de pace, declarând că propunerea economică va genera 50 de miliarde de dolari în investiţii pentru palestinieni şi că le va dubla Produsul Intern Brut (PIB) într-un deceniu.

Conferinţa de marţi şi miercuri la Manama, condusă de fiul şi consilier al preşedintelui american, Jared Kushner, va fi ocazia de a prezenta acest plan demult aşteptat, care va include mai târziu o componentă politică potrivit responsabililor americani.

Administraţia lui Donald Trump a declarat că iniţiativa va încerca să reformeze economia palestiniană şi să o lege de vecinii săi, pentru a obţine investiţii internaţionale imense.

Dar Autoritatea Palestiniană boicotează această conferinţă intitulată "De la pace la prosperitate", estimând că administraţia Trump, care afişează sprijinul său pentru Israel, încearcă să-i cumpere pe palestinieni şi să-i lipsească de un stat independent.

Casa Albă a numit planul "cel mai ambiţios şi mai cuprinzător efort internaţional pentru poporul palestinian până în prezent".

Planul nu clarifică o sursă de finanţare a investiţilor, care se axează pe infrastructură, turism, agricultură şi proiecte de educaţie pentru palestinieni în Cisiordania şi Gaza.

"Are capacitatea de a transforma fundamental Cisiordania şi Gaza şi să deschidă un nou capitol în istoria palestiniană - unul definit, nu de adversitate şi pierderi, ci de libertate şi demnitate", a declarat Casa Albă într-un comunicat, citat de DPA.

Administraţia Trump a anulat decenii de politică a Statelor Unite faţă de conflictul israeliano-palestinian, inclusiv prin mutarea ambasadei americane la Ierusalim şi tăierea ajutorului financiar acordat palestinienilor.

palestina Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Stena Impero
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat că au "confiscat" un petrolier britanic
Turista britanică a povestit cum a fost violată până la leșin de 12 tineri în camera de hotel
Atacul cu 33 de morți din Japonia. De ce a vrut criminalul să se răzbune
Orașul care impune limita de viteză de 30 km/h. Motivația autorităților
Franța o va susține pe Kovesi la Parchetul European. Scrisoarea trimisă de Macron lui Iohannis
VIDEO. 60 de tineri de culoare dau năvală într-un magazin și-l vandalizează
el chapo
Cum ar putea oamenii lui El Chapo să ia cu asalt cea mai securizată închisoare din SUA
Prima declarație a cancelarului Angela Merkel privind crizele de tremurat
Record absolut de temperatură în Franța. Anunțul făcut de meteorologi
Pasagera unui zbor low-cost, pusă să plătească peste 100.000 $. Ce a făcut în avion
Explozie uriaşă în Christchurch, oraşul unde a avut loc atacul armat din martie
Bilanțul victimelor exploziei din China. Geamurile s-au spart pe o rază de 3 km