Pagubele produse de inundatii in Bosnia si Serbia se ridica la peste 3 miliarde de euro

22-05-2014 10:43


inundatii balcani

Serbia si Bosnia au inceput sa evalueze pagubele dupa cele mai grave inundatii din ultimul secol, care au afectat cateva milioane de oameni si au luat vietile a cel putin 50.

Reconstructia zonelor afectate de inundatiile din Balcani va costa Bosnia si Serbia miliarde de dolari, bani pe care niciuna dintre cele doua tari nu-i are, au marturisit miercuri oficialii sarbi si bosniaci, relateaza AP.

Cu toate ca nu s-a realizat un bilant final al daunelor, un grup bancar a estimat ca pagubele produse de inundatii in Bosnia se ridica la cel putin 1.3 miliarde de euro. Si presedintele Bakir Izetbegovic a confirmat ca daunele finale vor fi de ordinul miliardelor.

In tara vecina, Serbia, premierul Aleksandar Vucic a estimat pagube de 1.5 miliarde de euro. Ambele tari au cerut ajutor de la UE pentru a putea reface zonele distruse de ape.

Bosnia a fost afectata de inundatii in proportii de 40%, terenurile agricole din nordul tarii fiind complet distruse. Cele 6 zile de inundatii au provocat cel putin 2100 de alunecari de teren si au afectat aproape un sfert din populatia de 4 milioane a tarii.

"Acest cataclism natural este unic in istoria tarii" a declarat premierul sarb Zlatko Lagumdzija. Totalul victimelor se ridica la 51: 27 de morti in Serbia, 22 in Bosnia si 2 in Croatia.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO