Ororile comise de gruparea terorista Statul Islamic. Un raport ONU vorbeste despre crucificari si decapitari in masa

Ultima actualizare: 09-02-2015 07:01
Statul Islamic

Jihadistii din cadrul gruparii Stat Islamic (SI) tortureaza si ucid copii in Irak, fapte care pot fi catalogate drept crime de razboi, anunta Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului intr-un raport citat joi de Euronoews, relateaza Mediafax.

Potrivit raportului, baieti din zonele controlate de SI sunt antrenati pentru a servi ca soldati-copii, fetele sunt folosite ca sclave sexuale, in timp ce sute de copii au fost torturati si executati.

Raportul mentioneaza, de asemenea, mai multe cazuri de executii in masa de baieti, precum si de decapitari, de crucificari si de ingropare de vii.

Copiii apartinand minoritatilor sau categoriilor vulnerabile sunt in special vizati de aceste fapte, afirma Renate Winter, care a participat la redactarea raportului.

"Am avut parte de relatari despre copii, in special cu probleme mentale, care au fost folositi pentru comiterea de atentate sinucigase cel mai probabil fara a intelege ceea ce se intampla sau la ce sa se astepte", adauga Winter.

Cea mai recenta inregistrare video a SI, care prezinta executarea prin incendiere a unui pilot iordanian, a fost aratata pe ecrane gigant multimii, alcatuite inclusiv din copii.
ONU acuza SI ca recurge la tortura ca metoda de control si pentru a-i obisnui pe copii cu violenta si brutalitatea.

SI este o grupare extremista sunnita care actioneaza separat de reteaua terorista Al-Qaida si care a anuntat in vara anului trecut infiintarea unui califat islamic in teritorii din Siria si Irak. Aceasta grupare a ucis mii de persoane si a fortat alte cateva sute de mii sa-si paraseasca locuintele, instituind, potrivit Natiunile Unite, un "regim de teroare" in zonele aflate sub controlul sau.

Cei 18 experti independenti care au lucrat la redactarea raportului le-au cerut autoritatilor irakiene sa ia toate masurile necesare pentru "salvarea copiilor" din zonele aflate sub controlul SI.

"Un stat are datoria de a-si proteja copiii", a conchis Renate Winter.

Barack Obama a cerut "folosirea fortei impotriva ISIS"

Presedintele american Barack Obama a anuntat joi ca va cere Congresului sa aprobe folosirea fortei impotriva gruparii extremiste sunnite Stat Islamic (SI), relateaza Le Figaro, in editia electronica.

Totodata, Barack Obama a insistat asupra accelerarii acordarii de asistenta Iordaniei, dupa executarea prin incendiere a pilotului iordanian Maaz al-Kassasbeh de catre SI.
Cererea sa urmeaza sa fie examinata in cursul saptamanii viitoare in Senat si in Camera Reprezentantilor.

Pe 21 ianuarie, in discursul pivind Starea Natiunii, Barack Obama a afirmat ca Statele Unite si aliatii sai vor invinge organizatia Stat Islamic (SI), cu toate ca lupta va dura mult timp.

"Indemn Congresul sa arate lumii ca suntem uniti in aceasta misiune, adoptand o rezolutie care autorizeaza folosirea fortei impotriva SI", a solicitat atunci presedintele Statelor Unite, tara care conduce o coalitie internationala formata din aproximativ 60 de state angajate intr-o interventie militara impotriva SI in Siria si Irak.

La ora actuala, Washingtonul conduce actiunea armata din Siria si Irak in baza unor texte adoptate sub George W. Bush, imediat dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO