Ordin de evacuare pentru o tabără ilegală de români din Frankfurt: ”O să ajungem pe străzi”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Sursa: fr.de
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 14:34
Categorie: Stiri externe
tabără ilegală de români

Zeci de români locuiesc într-o tabără ilegală amenajată într-o zonă industrială din Frankfurt. Proprietarii terenului pe care s-au instalat românii au făcut plângeri penale și au depus documente pentru obținerea ordinului de evacuare.

În ultimele luni, în zona Gutleutviertel din Frankfurt a apărut o nouă tabără a românilor fără adăpost. Pe o rampă de încărcare, situată la marginea unei zone industriale dezafectate, oamenii au construit din resturi din lemn și cartoane mai multe adăposturi. Lângă acestea sunt depozitate tone de gunoaie de tot felul, de la alimente până la biciclete stricate, scaune, paturi și coșuri de cumpărături, scrie Frankfurter Rundschau.

În dimineața de 3 aprilie, doar un bărbat și o femeie se aflau în tabăra plină de gunoaie. Cei doi au spus că aici locuiesc peste 30 de persoane, toate din Romania. Jumătate dintre ei au un loc de muncă, dar nu-și pot permite o chirie. 

Bărbatul, care muncește în construcții, spune că situația din tabără este foarte problematică: “Fără apă, fără toalete, nu e bine.”

Nu poate închiria un apartament în Frankfurt. Deși el este în măsură să plătească până la 500 de euro chirie, nu are rezerve pentru garanție, sumă cerută de aproape toți proprietarii. Singurul sprijin pe care el și ceilalți l-au primit a fost de la organizațiile de ajutorare a persoanelor fără adăpost.

Nimeni nu știe cât timp grupul poate rămâne în acele cocioabe, spune românul. Deja cineva le-a spus că vor trebui în curând să părăsească rampa de încărcare. Unde ar trebui să se ducă, ei nu știu. “Pe străzi”, spune bărbatul ridicând din umeri.

Proprietarul zonei este compania chimică Ferro, care produce în principal vopsele pentru industria ceramicii. Managerul acesteia Stefan Pfeifer a declarat pentru Frankfurter Rundschau că societatea a aflat de tabăra oamenilor fără adăpost de la angajații care au parcat în apropiere.

Zona si clădirea unde se află rampa de încărcare nu ar fi în prezent folosite, a spus Pfeifer. Cu toate acestea, nu se pot tolera adăposturile pe termen lung. “Condițiile de igienă nu sunt de așa natură încât cineva să poată sta acolo”. Prin urmare, compania a apelat la avocați care vor să obțină rapid un ordin de evacuare. În plus, aceștia au depus plângeri penale la poliție pentru violare de proprietate.

În oraș, noua tabără fără adăpost este deja cunoscută. Serviciilor sociale le este însă dificil să stabilească contacte cu locuitorii taberei pentru că aproape niciunul nu vorbește bine limba germană.

Faptul că românii fără adăpost, în special romi, trăiesc în adăposturi improvizate construite din resturi, nu este ceva nou în Frankfurt. La sfârșitul anului 2013, mai multe persoane fără adăpost din România s-au stabilit în condiții îngrozitoare în zona industrială din Gutleutviertel. În luna februarie a anului trecut, autoritățile au desființat tabăra și i-au găzduit temporar într-un adăpost de urgență. Unii dintre ei s-au întors în România, alții se află în noua tabără.

Sursa: fr.de

VIDEO PROTVPLUS.RO