Orașul care ar putea deveni curând fantomă. Forța de muncă, amenințată de automatizare

Ultimul update: Miercuri 04 Aprilie 2018 10:21
Data publicarii: Miercuri 04 Aprilie 2018 08:22
Categorie: Internaţional

Roboții îi lasă pe mulți britanici fără un loc de muncă, arată studiile. Și cum automatizarea este inevitabilă, cei fără o pregătire în domeniu, mai ales tinerii, riscă să îngroașe rândurile șomerilor.

O anchetă Sky News a arătat cât de dramatice sunt schimbările pe piața muncii și care sunt zonele cele mai afectate de supremația roboților.

Folosirea roboţilor presupune o reducere a cheltuielilor pentru companii. Şi nici productivitatea nu este de ignorat. Dar în noua epocă a automatizării nu toată lumea are de câştigat.

"Se spun cuvinte mari despre cum va arăta munca în viitor, despre efectele benefice ale automatizării. Datele noastre arată, însă, unde există riscul cel mai mare ca roboții să-i lase pe oameni fără locuri de muncă. Riscul cel mai mare, în Regatul Unit, este în ținutul Northamptonshire. Iar Corby, va fi, probabil orașul cel mai afectat", explică Tom Cheshire, Sky News.

Un tânăr în vârstă de 19 ani din Corby a găsit câte ceva de lucru ca muncitor necalificat în ultimii doi ani. Dar, spune el, astfel de locuri de muncă dispar.

Savanţii britanici au creat un robot care imită expresiile umane

"Am încercat să mă angajez la un depozit, dar acolo singurul job disponibil presupune cunoștințe despre roboți. Nu mă pricep la asta, pentru că n-am nicio calificare. Ceea ce înseamnă că nu pot să lucrez la ei", spune un tânăr.

Corby ar putea deveni, în curând, un oraş fantomă. Gradul înalt de automatizare ameninţă 31 la sută din forţa de muncă de acolo, arată statisticile. În timp ce media pentru întreg Regatul Unit este de 17, 6 la sută.

Iar în East Midlands, de exemplu, din cele 230 de mii de locuri de muncă din industria manufacturieră, doar mai puţin de jumătate nu solicită o calificare legată de procesul de automatizare.

La aproximativ 65 de kilometri sud de Corby se afla depozitul ultra-modern al unui cunoscut lanţ de magazine din Regatul Unit. Acolo se vede că viitorul a început deja.

Caroline a început să lucreze în urmă cu 14 ani ca vânzătoare în magazin. După şase ani s-a mutat într-un centru de distribuţie, automatizat aproape complet.

"Clienții vor servicii de încredere, eficiență, confort, iar noi putem să le satisfacem aceste cerințe prin livrările de aici. Probabil că în viitor se vor reduce locurile de muncă nou create, dar, în același timp, ne asigurăm că vor fi noi oportunități pentru angajare", explică Caroline.

Iar automatizarea vine în valuri. Chris este manager la o companie de taximetrie din Northampton. Acolo, comenzile şi traseele taximetrelor sunt gestionate de computer.

"E mult mai liniște acum, fără hârțoage, telefoane peste telefoane. Acum 2 - 3 ani am fost în schimb vreo 10 oameni. Acum suntem 4, cel mult 5", spune Chris.

Aşadar, automatizarea este inevitabilă, iar specialiştii atrag atenţia că, fără calificare, tinerii riscă să intre în şomaj imediat după ce ies de pe băncile şcolii.

Robotul din Rusia care angajează oameni. Ce știe să facă Vera

Robotul din Rusia care angajează oameni. Ce știe să facă Vera

criminal in serie

Un fost poliţist din SUA, arestat pentru comiterea a 12 crime și 45 de violuri

Macron a ironizat gesturile de afecțiune ale președintelui Donald Trump

Femeie cu scleroză multiplă, legată cu o pătură de angajații unei companii aeriene

Academia Suedeză ar putea să nu mai decerneze premiul Nobel pentru literatură în 2018

Reacția Moscovei după ce Trump și Macron au anunțat că vor un nou acord în dosarul nuclear iranian

Cercetător rus, implicat în crearea neurotoxinei Novichok, rănit în urma unui accident rutier

Jay

Un băiețel a supraviețuit unei operații în urma căreia a primit 5 organe

Cutremur de 4,2 în Italia. Seismul, resimțit în regiunea Abruzzo

Pedeapsa dură primită de inventatorul danez care a ucis pe submarinul său o jurnalistă suedeză

Femeia care seamănă extrem de bine cu Donald Trump. Internauții spun că ar putea fi frați gemeni

Italian, în comă, după ce a fost tâlhărit de un român. Reacții violente după publicarea imaginilor

Două surori riscă închisoarea după ce au agresat o polițistă din Dubai și au înjurat femeile arabe