ONU, in alerta: "Iranul isi pregateste armele nucleare". Care este reactia Statelor Unite

Ultima actualizare: 24-02-2013 07:12
Iran, paza, centrala nucleara Natanz

Reprezentantii ONU sustin ca Iranul a inceput instalarea unor centrifuge pentru imbogatirea uraniului, la centrala nucleara de la Natanz. Statele Unite considera aceasta actiune drept o "provocare".


Update 21:40

Departamentul de Stat american a catalogat drept "provocare" actiunea Iranului de a instala noi centrifuge la complexul nuclear de la Natanz, informeaza AFP, citat de Mediafax.

"Instalarea noilor centrifuge moderne este o noua escaladare a crizei nucleare şi o încalcare a obligatiilor internationale asumate de Iran. Este vorba de un nou pas provocator", a reactionat Victoria Nuland, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat.

Iranul a inceput sa instaleze noi centrifuge moderne la uzina de la Natanz, la inceputul lunii februarie, arata un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) publicat joi.

"Pe 6 februarie 2013, inspectorii AIEA au observat ca Iranul a inceput instalarea de centrifuge de tip IR-2m la Natanz", conform raportului.

"Este prima oara cand centrifuge avansate de tip IR-1 sunt instalate la acest complex", adauga raportul.

 

Potrivit IAEA (Agentia Internationala pentru Energie Atomica), Iranul ar fi realizat si unele teste cu explozibili, in vederea construirii de arme nucleare.

Aceste actiuni sunt deosebit de importante, avand in vedere ca saptamana viitoare vor fi organizate negocieri la Teheran cu marile puteri ale lumii, referitor la acest delicat subiect, scrie BBC.

Deocamdata, autoritatile iraniene neaga aceasta acuzatie, sustinand in continuare ca imbogatirea uraniului este facuta numai in scopuri pasnice.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO