Oficiali din Ucraina: Un grup din serviciile secrete rusești vrea să-l elimine pe Putin

Vladimir Putin, arma, pusca
Getty

Un grup format din membri ai serviciilor secrete rusești ar plănui să-l elimine pe președintele Vladimir Putin și să ”restabilească legăturile economice” cu Occidentul.

Potrivit unor informații furnizate de Direcția Generală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, citate de New York Post, metodele luate în considerare ar fi: ”Otrăvire, boală bruscă, accident”.

Ministerul Apărării din Ucraina susține că în Rusia s-ar fi format un grup de „oameni influenți” care doresc „să-l scoată pe Putin de la putere cât mai curând posibil și să restabilească legăturile economice cu Occidentul, care au fost distruse de războiul din Ucraina”.

Informațiile susțin că grupul ar fi pus ochii deja pe Alexander Bortnikov, directorul rus al Serviciului Federal de Securitate și membru al cercului interior al lui Putin, ca succesor al președintelui.

Directoratul mai afirmă că Bortnikov și Putin ar fi avut o ceartă după ce președintele ar fi dat vina pe el pentru ”greșeli fatale” care s-au făcut în invazia lentă și costisitoare a Ucrainei.

Citește și
Putin
Patronul companiei Loro Piana: "Ruşinaţi de faptul că geaca noastră de 12.000 de euro a fost purtată de Putin”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Bortnikov și departamentul său sunt responsabili pentru analizarea stării de spirit a populației Ucrainei și a capacității armatei ucrainene”, susține Direcția Generală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei.

Ucrainenii mai spun că informațiile lor provin de la surse rusești, care „au în vedere diverse opțiuni pentru înlăturarea lui Putin de la putere”, inclusiv un potențial asasinat.

Schimbarea conducerii poate fi, de asemenea, „o încercare de a stabili o cooperare cu autoritățile ucrainene”, pe măsură ce războiul se prelungește, se arată în mesajul postat pe Facebook.

Economia Rusiei a fost lovită greu de sancțiunile impuse de Statele Unite și aliații săi din NATO.

Sancțiunile pun o presiune din ce în ce mai mare asupra lui Putin, care credea că invazia sa din Ucraina – aflată acum la a treia săptămână – se va termina în câteva zile.

În toată lumea, oligarhii ruși influenți s-au trezit cu averile confiscate de către țările occidentale, iar mulți dintre ei au fugit înapoi în patria-mamă sau în țări mai prietenoase.

Senatorul american Lindsey Graham a fost certat la începutul acestei luni după ce a cerut asasinarea lui Putin din interior.

„Dacă [Putin] continuă să fie liderul, atunci sunteți complice la crime de război. Sunteți un popor bun, nu veți avea niciodată un viitor, veți fi izolați de lume și veți trăi într-o sărăcie extremă. Așa că sper că cineva din Rusia va înțelege că el distruge Rusia și că trebuie să-l eliminați pe tipul ăsta prin orice mijloace posibile.” - a transmis Graham, adresându-se poporului rus.

Ulterior, a scris pe Twitter: ”Există un Brutus în Rusia? Există un colonel Stauffenberg mai de succes în armata rusă? Singura modalitate prin care se termină asta este ca cineva din Rusia să-l elimine pe tipul ăsta. Ați face țării voastre – și lumii – un serviciu grozav.”

Graham a fost criticat de politicieni de ambele părți pentru aceste mesaje. Secretarul de presă al Casei Albe, Jenn Psaki, a denunțat comentariile incendiare ale lui Graham.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 26. Zelenski insistă asupra unei întâlniri cu Putin pentru a opri conflictul

Citește și...
Corespondent BBC: Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski „la un moment dat”
Corespondent BBC: Vladimir Putin a acceptat să se întâlnească cu Volodimir Zelenski „la un moment dat”

Vladimir Putin ar fi acceptat să se întâlnească față în față cu Volodimir Zelenski, în viitorul apropiat, pentru a negocia un acord de pace, potrivit corespondentului BBC Lyse Doucet, citată de Express.

Patronul companiei Loro Piana:
Patronul companiei Loro Piana: "Ruşinaţi de faptul că geaca noastră de 12.000 de euro a fost purtată de Putin”

Imaginea lui Vladimir Putin care a vorbit în faţa naţiunii, îmbrăcat cu o geacă marca Loro Piana, "este o chestiune care provoacă o situaţie neplăcută din punct de vedere uman", a comentat, întrebat de La Reppublica, antreprenorul Pier Luigi Loro Piana.

Război în Ucraina, sinteza celor mai noi evenimente. Rușii nu reușesc să facă progrese
Război în Ucraina, sinteza celor mai noi evenimente. Rușii nu reușesc să facă progrese

Bombardamentele Rusiei continuă să distrugă țara vecină, dar trupele Kremlinului încă nu reuşesc să îşi revendice vreo victorie importantă. 

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.