Oficiali americani: armata siriana se pregateste sa foloseasca arme chimice devastatoare

Ultima actualizare: 09-12-2012 06:40
Siria, ruine

Armata siriana a incarcat cu gaz sarin bombe destinate sa fie lansate din avion, a afirmat miercuri postul american de televiziune NBC, citand "oficiali americani" sub protectia anonimatului, relateaza AFP.

Aceasta informatie, daca se va dovedi adevarata, marcheaza o noua etapa in lupta disperata dusa de regimul lui Bashar al-Assad.

In acest stadiu, "bidoane" incarcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor si presedintele sirian nu a dat inca ordinul de a le utiliza, adauga NBC.

Conform CNN, serviciile de informatii israeliene, turce, libaneze si iordaniene sunt in prezent in legatura stransa cu omologii americani, pentru a defini actiuni viitoare.

Luni, un oficial american a declarat pentru AFP, sub protectia anonimatului, ca "mai multe indicii" sugereaza ca regimul sirian a inceput sa adune precursori chimici necesari unei utilizari militare a gazului sarin.

Oficiali americani au solicitat mereu protectia anonimatului cand au vorbit despre subiecte din domeniul informatiilor.

Aceste evolutii l-au determinat luni pe presedintele Barack Obama sa ii adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad.

"Astazi vreau sa ii transmit clar lui Assad si celor care ii respecta ordinele ca lumea intreaga (ii) priveste. Recurgerea la arme chimice este si va fi complet inacceptabila", a spus el.

"Daca veti face greseala tragica sa folositi aceste arme, vor fi consecinte si veti raspunde. Nu putem permite ca secolul XXI sa fie umbrit de groaznicele arme ale secolului XX", a subliniat acesta.

Miercuri, in cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a apreciat ca "miscari" in stocul de arme chimice siriene raman "sa fie confirmate".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO