Occidentul a reacționat prompt după delirul lui Vladimir Putin. SUA: ”Nimeni nu amenință Rusia”

×
Codul embed a fost copiat

Un val de proteste s-a pornit după primul discurs către naţiune al lui Vladimir Putin, după invadarea Ucrainei. Liderul de la Kremlin a anunţat mobilizarea parţială, prin care vor fi chemați sub arme, pentru început, până la 300 de mii de rezerviști.

Totodată, Putin a ameninţat din nou cu armele nucleare, după ce a pretins că Occidentul şantajează nuclear Rusia. „Nu este o cacealma!” a avertizat el.

„Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie niciodată purtat”, i-a transmis însă aseară președintele american Joe Biden.

Vladimir Putin: "Celor care își permit astfel de afirmații cu privire la Rusia, vreau să le reamintesc că țara noastră are diverse mijloace de distrugere, iar unele sunt mai moderne decât cele de care dispun țările NATO. Iar atunci când integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, pentru a proteja Rusia și poporul nostru, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Aceasta nu este o cacealma".

Așa a amenințat Putin în prima sa adresare către națiune de la invadarea Ucrainei, acum șapte luni. Și parcă a fost ecoul discursului din 24 februarie, spun experții. Din nou halucinant, și pe alocuri paranoic, vorbind din realitatea sa paralelă.

Citește și
Ucraina
Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Occidentul vrea să distrugă Rusia și Vestul este cel care s-a angajat într-un șantaj nuclear împotriv Rusiei - pretinde Putin.

Putin: ”Șantajul nuclear a intrat în acțiune. Vorbim nu doar despre bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, încurajată de Occident, care ar putea duce la o catastrofă nucleară; ci și despre declarațiile unor reprezentanți de rang înalt ai principalelor state NATO privind posibilitatea utilizării armelor de distrugere în masă împotriva Rusiei - arme nucleare”.

Mobilizare parțială în Rusia

Pe de altă parte, Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială în Rusia.

Vladimir Putin: "Pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a asigura securitatea națiunii și poporului nostru în teritoriile eliberate, consider că este necesar să susțin propunerile Ministerului Apărării și ale Statului Major General de a organiza o mobilizare parțială în Rusia."

Atât președintele Putin - în adresarea sa către națiune, cât și ministrul apărării, Serghei Shoigu, s-au străduit să sublinieze că mobilizarea decretată este strict parțială.

Doar rezerviștii vor fi chemați, a insistat Putin. 300.000 pentru început, a completat Shoigu.

Putin: "Repet, vorbim despre mobilizare parțială, adică vor fi supuși conscripției doar cetățenii care se află în prezent în rezervă, în primul rând cei care au servit în forțele armate, au o anumită specialitate militară și experiență relevantă".

Îi vom apăra pe "oamenii noștri" din Donbas - a declarat Vladimir Putin, după ce separatiştii pro-ruși au anunțat organizarea unor așanumite referendumuri, în acele părți din teritoriul Ucrainei aflate sub control rusesc.

Putin: "Parlamentele republicilor populare din Donbas și, de asemenea, administrațiile militaro-civile ale regiunilor Herson și Zaporojie au luat decizia de a organiza referendumuri privind viitorul acestor teritorii. Și ne-au cerut să sprijinim un astfel de pas. Voi sublinia că vom face totul pentru a oferi condiții sigure în timpul referendumurilor, astfel încât oamenii să își poată exprima voința. Vom sprijini decizia pe care o iau privind viitorul lor".

Cât de multe ar fi amenințările și propaganda rusă, acestea nu pot ascunde faptul că invazia în Ucraina eșuează - a fost reacţia guvernului de la Londra.

SUA: ”Nimeni nu amenință Rusia”

Joe Biden: "Un proeminent membru al Consiliului de securitate ONU și-a invadat vecinul încercând să șteargă un stat suveran de pe hartă. Președintele Putin a făcut noi amenințări nucleare la adresa Europei. Și acum Rusia cheamă noi soldați să meargă la război. Iar Kremlinul organizează așa-zise referendumuri, încercând să anexeze părți din Ucraina, într-o nouă încălcare flagrantă a Cartei ONU. Putin a pretins că acționează pentru că Rusia este amenințată. Dar nimeni nu amenință Rusia."

La fel ca Statele Unite, Germania și Franța au spus că nu vor recunoaște niciodată asemenea referendumuri fabricate și rușinoase. Întregul proces este o parodie - a declarat Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: "După India, China a fost cea care, în ultimele ore, a cerut o încetare a focului și, prin urmare, în momentul de față, Rusia este din ce în ce mai izolată și este pe cale să se implice mai mult într-un război pe care doar ea și-l dorește, (un război) care este ilegal și ilegitim".

Olaf Scholz: "Putin va renunța la război și la ambițiile sale imperialiste doar dacă își dă seama că nu poate câștiga. Nu vom accepta o pace dictată de Rusia."

 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Putin privind mobilizarea
Reuniune de urgenţă a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană după anunţul lui Putin privind mobilizarea

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor avea, mierucuri, o întâlnire de urgenţă la New York, transmite Reuters.

 

Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin
Ce înseamnă pentru Ucraina mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială pentru a-și întări trupele în Ucraina, după eșecurile majore pe care le-a suferit armata rusă în această lună.

Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială
Bogdan Aurescu a condamnat „ferm”, la New York, anunţul lui Putin privind mobilizarea parţială

Bogdan Aurescu a condamnat ferm acţiunile recent anunţate de conducerea Rusiei privind mobilizarea parţială, susţinerea aşa-ziselor referendumuri din zonele separatiste ocupate ilegal şi ameninţarea cu folosirea forţei prin utilizarea armelor nucleare.

Recomandări
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului.
Israelul a decis să riposteze în forţă împotriva Iranului. "Lansarea atâtor rachete şi drone va primi un răspuns"

Cabinetul de război din Israel a luat decizia de a riposta "clar şi puternic" împotriva Iranului pentru atacul cu rachete şi drone de sâmbătă seara, informează postul de televiziune israelian Canal 12, citat de The Times of Israel.

Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak
Noi detalii despre intervenția avioanelor britanice din România în sprijinul Israelului. Precizările lui Rishi Sunak

O parte dintre avioanele Typhoon pe care Marea Britanie le avea în România - la Mihail Kogalniceanu - au fost trimise în Orientul Mijlociu pentru apărarea Israelului.

România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat
România fierbe sub un val de căldură. Au început să moară peștii în lacuri, Dunărea a secat

Valul de căldură din ultimele zile aduce, dincolo de bucuria verii, și vești proaste, mai ales pentru agricultori. Rezerva de apă din sol, și așa puţină, după o iarnă fără zăpadă, este din ce în ce mai scăzută.