Obama dezamageste! A redeschis tribunalele militare de exceptie


Ultimul update: Sambata 27 Octombrie 2012 15:45
Data publicarii: Sambata 16 Mai 2009 00:00
Categorie: Stiri externe

Una a promis si alta a facut! Presedintele american Barack Obama a comis prima sa greseala majora de cand a preluat mandatul.

Spre crunta dezamagire a militantilor pentru drepturile omului, el a decis sa mentina tribunalele militare de exceptie, pe care in timpul campaniei electorale le califica drept "un esec enorm" al administratiei Bush. Probabil ca intre timp si-a mai schimbat opiniile.

Abia instalat la Casa Alba, Barack Obama s-a grabit de altfel sa ordone suspendarea acestor instante controversate, create in 2006. Suspendarea, salutata la unison drept un gest puternic si promitator, nu a durat decat patru luni. Acum lucrurile s-au schimbat.

Consilierii presedintelui au decis ca nu e posibila judecarea tuturor suspectilor de terorism de catre tribunale obisnuite.

"Este dezamagitor. Guvernul recunoaste acum deschis ca ratiunea pentru care tribunalele sunt mentinute este aceea ca ar fi foarte greu sa se obtina condamnari in instante de drept comun. Asta e prima oara in istoria republicii noastre cand cream un sistem judicar cu scopul declarat de a obtine condamnari," este de parere Brian Mizer, avocat militar.

Obama a promis totusi sa reformeze sistemul. Mai precis, el s-a angajat ca utilizarea probelor obtinute sub tortura ori constrangere va fi interzisa, iar acuzatii vor dispune de mai multa libertate in alegerea avocatilor.

Obama despre soldatul american ucigas:
Barack Obama a facut stand-up comedy la dineul corespondentilor!
Vezi discursul lui Barack Obama, fara prompter!
VIDEO PROTVPLUS.RO