Oamenii de stiinta britanici au primit unda verde sa modifice ADN-ul embrionilor umani. Care sunt implicatiile
Aceasta tehnica revolutionara ne-ar putea ajuta sa intelegem si sa eradicam mai multe boli transmisibile genetic.
Pentru prima data in istorie, cercetatorii din Marea Britanie vor avea voie sa modifice structura genetica a embrionilor umani. Autoritatea pentru fertilizare umana si embriologie, care a dat acordul, impune totusi trei conditii principale: modificarile pot fi facute exclusiv in primele sapte zile de viata ale embrionului, acesta nu poate fi inseminat unei femei, ci va fi folosit doar in scop stiintific, iar fiecare caz are nevoie de un aviz individual din partea unei comisii de etica.
“Acest proiect, prin faptul ca ne ajuta sa intelegem cum se dezvolta un embrion uman, va spori informatiile de baza, de care avem nevoie pentru a spori feritilitatea la oameni si a reduce numarul de sarcini pierdute.” a declarat entuziasmat Bruce Whitelaw, de la Universitatea din Edinburgh.
Alegeri 2024
13:32
Statele în care au votat cei mulți români din diaspora. Imagini inedite surprinse în secția de votare din Zanzibar
13:29
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat 4 milioane de români la secțiile din țară
13:20
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 - prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave
13:17
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. AEP: Până la ora 13:00, au votat 133.931 de cetăţeni - 15,56%
Crispr-Cas9 este numele tehnologiei revolutionare prin care unor bucati din catena de ADN li se poate da “cut and paste” cu ajutorul unor “foarfece moleculare”.
Oamenii de stiinta vor putea sa izoleze diferite segmente de ADN si sa vada cum influenteaza acestea dezvoltarea fatului. Astfel pot intelege din ce cauza apar pierderile de sarcina si cum sa le previna. Proiectul va folosi embrionii in exces rezultati in urma fertilizarilor in vitro nereusite. Femeilor li se va cere sa isi dea acordul ca materialul lor genetic sa fie folosit pentru teste. Pana acum acesta se arunca.
Criticile au aparut imediat. Sunt voci care avertizeaza ca aceste schimbari se produc mult prea rapid. Oamenii se tem ca utilizarea gresita a unei astfel de tehnologii poate duce la copii “de plastic” si tratamente periculoase.