Sta 12 ani la inchisoare sau se marita si moare. Ce a ales o tanara, intr-o lume greu de inteles

Gulnaz

Chinul prin care a trecut Gulnaz, o tanara de 19 ani din Afganistan, nu s-a sfarsit cu violul pe care l-a suferit. Atacul sotului verisoarei ei a fost numai inceputul unui cosmar care continua si in ziua de astazi.

Dupa doi ani de cand a fost violata, Gulanz inca isi aminteste mirosul si starea in care se afla atacatorul atunci cand a intrat in casa, profitand ca mama tinerei plecase la spital.

“Purta haine murdare, pentru ca lucreaza cu metale si in constructii. Atunci cand mama mea a plecat, a intrat la mine in casa si a inchis toate usile si ferestrele. Am inceput sa tip, insa m-a adus la tacere dupa ce mi-a pus mainile la gura”, isi aminteste tanara.

Dupa viol, Gulnaz a incercat sa ascunda ce i s-a intamplat cat de mult a putut. Pana intr-o dimineata cand a inceput sa vomite si si-a dat seama ca este insarcinata cu copilul violatorului ei.

In Afganistan acest lucru nu a atras dupa sine mila celor din jur, ci blamarea. A fost gasita vinovata de adulter si condamnata la 12 ani de inchisoare.

Citește și
Femeie afgana
Executie publica! Vaduva afgana, biciuita si impuscata
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Acum se afla inchisa la centrul de detentie Badam Bagh din Kabul, impreuna cu copilul ei.

Cu bebelusul in brate si fata acoperita cu grija, le-a explicat reporterilor CNN care este singura optiune ce ar duce la eliberarea sa: singura varianta, in ochii afganilor, de a scapa de dezonoarea cauzata de viol sau adulter este ca femeia sa se casatoreasca cu violatorul. Acest lucru, cred multi, ii va reda onoarea si ii va oferi copilului o familie in cadrul careia sa creasca.

In mod de neconceput pentru femeile crescute in cultura vestica, Gulnaz ia in considerare acest lucru.

“Am fost intrebata daca imi doresc sa incep o noua viata in libertate. Raspunsul meu a fost ca un barbat m-a dezonorat si vreau sa raman alaturi de acest barbat”, a marturisit tanara in fata camerelor de luat vederi. 

“Fiica mea este un mic copil inocent. Cine a crezut ca voi avea un copil in acest fel. Multi mi-au spus ca dupa ce se naste sa o dau altcuiva, insa matusa mea mi-a spus sa o pastrez ca dovada a nevinovatiei mele”, a adaugat tanara afgana.

Alegerea lui Gulnaz este una a unui om puternic. Femeile aflate in situatia ei sunt de obicei condamnate la moarte pentru rusirea pe care chinul prin care au trecut a adus-o comunitatii. Tanara este in pericol, sunt de parere multi, care arata cu degetul spre familia violatorului ei.

Reporterii CNN l-au gasit pe barbatul care a violat-o pe Gulnaz intr-o inchisoare in cealalta parte a orasului. Desi a negat ca ar fi violat-o, a fost de acord ca este in pericol de a fi omorata daca alege libertatea. Insa isista ca nu familia lui, ci familia ei o va omori, din cauza rusinii pe care i-a adus-o. Asadar, inchisoarea este cel mai sigur loc in care tanara s-ar putea afla.

Chiar daca socant, cazul lui Gulnaz nu este singular in Afganistan.

CNN i-a cerut purtatorului de cuvant al procurorului care s-a ocupat de caz sa-l comenteze. Raspunsul a fost ca exista sute astfel de dosare si ca are nevoie sa se documenteze.

Insa cazul lui Gulnaz a atras atentia opiniei publice internationale din cauza unei dispune iscata intre reprezentantii Uniunii Europene si o echipa de documentaristi angajata sa faca un film despre drepturile femeilor in Afganistan.

Documentaristii au filmat-o pe Gulnaz, alaturi de alte femei, si au prezentat-o vorbind deschis despre acest subiect. Au aratat filmul oficialilor UE, care l-au si finantat. Dupa vizionarea materialului, acestia l-au pus in cui.

Oficialii europeni s-au declarat ingrijorati cu privire la siguranta femeilor care apar in documentar: ar putea fi identificate si ar putea suferi consecinte grave. Insa echipa care a realizat filmul banuieste ca UE e “motivata” in luarea acestei decizii de intretinerea relatiilor cu institutiile judiciare afgane, care nu sunt prezentate intr-o lumina favorabila.

Insa ambasadorul UE in Afganistan, Vygaudas Usackas, respinge orice motivatie politica atunci cand s-a votat interzicerea filmului.

Potrivit legii afgane, Gulnaz a fost judecata ca adultera. In ciuda controversei create in jurul cazului ei, incadrarea cazului nu a fost schimbata. Asadar, tanara trebuie sa aleaga intre a petrece 12 ani in inchisoare sau a se casatori cu violatorul ei si a risca moartea. Este o casatorie pe care spune ca o va accepta, pentru ca fetita ei sa poata avea o mama.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Fata afgana fara nas si fara urechi. Afla povestea fotografiei celebre
Fata afgana fara nas si fara urechi. Afla povestea fotografiei celebre

Fotografa sud-americana Jodi Bieber a castigat World Press Photo Award 2010, pentru fotografia care prezenta portretul unei femei afgane, desfigurata pentru ca parasise casa sotului sau.

Executie publica! Vaduva afgana, biciuita si impuscata
Executie publica! Vaduva afgana, biciuita si impuscata

Caz de-a dreptul socant in Afganistan, unde talibanii au executat o femeie banuita de adulter intr-o piata publica din districtul Qades. Presupusul ei amant a reusit sa scape.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.