Număr record de cazuri în SUA. Trump, acuzat pentru pandemie: ”Toți știu că ai greșit”

Dată publicare: 02-07-2020 20:33
Dată actualizare: 02-07-2020 20:34


Aproape 53.000 de americani au fost testați pozitiv, un record pentru 24 de ore. În aceste condiții, anumiți guvernatori au revenit la restricţii.

În California, sunt închise plajele, iar în New York, se amână redeschiderea restaurantelor în interior.

''Trebuie să ținem situația sub control, altfel va fi o criză și mai gravă decât cea din primăvară'', a avertizat principalul expert epidemiolog, Anthony Fauci.

Doar președintele Trump crede în continuare că virusul "va dispărea de la sine". Însă, a schimbat tonul în privința purtării măștii.

Aproape 6.000 de cazuri noi în California

 

Gavin Newsom, guvernator California: ”Virusul se răspândește în continuare la un nivel care ne preocupă în mod deosebit.”

Aproape 6.000 de cazuri noi de infectare au fost raportate ieri în California. Și au fost reimpuse restricții în 19 comitate unde trăiesc aproape trei sferturi dintre locuitorii celui mai populat stat federal american.

În ultimele două săptămâni, oamenii s-au înghesuit pe plaje și în baruri.

Gavin Newsom, guvernator California: Nu închidem plajele la acest sfârșit de săptămână, dar închidem parcările și traficul pe anumite șoselele din California de sud care duc la plaje.”

Altfel spus, nu mai aveți cum să ajungeți la plajă, chiar înaintea week-end-ului cu ziua Americii, 4 iulie.

”Trebuie să luăm situația mult mai în serios. Cred că închiderea plajei și a pontonului este încă un semnal de alarmă”, a spus unul dintre locuitori.

În Arizona, peste 90% din locuri sunt ocupate la Terapie Intensivă

 

Statul vecin Arizona a solicitat încă 500 de cadre medicale pentru a face față unui nou val de infectări pe care autoritățile locale îl numesc "dramatic". Peste 90% din locurile de la terapie intensivă sunt ocupate, în Arizona.

Mike Pence, vicepreședinte SUA: Am discutat cu guvernatorul despre încă două spitale de campanie, care vor deveni operaționale cu ajutorul geniștilor armatei.”

Texas, California de Nord și Tennessee au raportat, la rândul lor, bilanțuri record în privința noilor cazuri depistate.

Optimism la Casa Albă

 

Dar Casa Albă încearcă să păstreze optimismul.

Donald Trump, președinte SUA: ”Cred că va fi bine cu acest coronavirus. Cred că la un moment dat va dispărea, sper...
Reporter: ”Credeți încă asta?”
Donald Trump, președinte SUA: ”Ei bine, chiar cred.”

Kayleigh McEnany, secretar de presă Casa Albă: ”Am sporit numărul de teste efectuate, suntem conștienți de creșterea numărului cazurilor de infectare, de aceea doctorul Brix este mereu pe teren. Cred, însă, că suntem pregățiți să gestionăm ce se vede la orizont.”

Peste 30 de state federale americane au impus folosirea măștii sanitare. Până și președintele Trump a schimbat tonul în aceasta privință.

Trump: ”Măștile sunt utile”

 

Donald Trump, președinte SUA: ”Sunt cu totul de acord cu purtarea măștii. Cred că măștile sunt utile.”

Asta după ce chiar și un proeminent politician republican i-a cerut președintelui Trump să poarte mască la aparițiile publice ca să dea un exemplu. Iar guvernatorul democrat al New York-ului nu a ezitat să-l atace direct.

Andrew Cuomo, guvernator New York: Trebuie să fii sincer cu poporul american. Recunoaște amenințarea virusului. Recunoaște că ai greșit. Nu este doar o recunoaștere. Toți știu că tu ai greșit. Trebuie să faci un mic pas, dar care va transmite un mesaj puternic: Poartă mască! Poartă mască!"

Nu doar portul măștii, însă, poate preveni explozia cazurilor de coronavirus, atrag atenția specialiștii.

Dr. Jonathan Reiner, cardiologist: ”Ceea ce trebuie să facem acum este ca fiecare american să poarte mască, fiecare american să păstreze distanțarea socială, să anulăm orice adunare cu mulți oameni în aer liber și să intensificăm, nebunește testarea.”

Tags: coronavirus, sua, trump,


VIDEO PROTVPLUS.RO