Acuzatie fara precedent: "Noul Testament e plin de falsuri. Petru n-a scris nimic, era analfabet"

Ultima actualizare: 24-10-2012 18:47
Biblie

O fi Biblia cea mai vanduta carte, dar contine o multime de minciuni. Asta sustine un cercetator pe numele sau Bart Ehrman, in noua sa carte intitulata "Forged: Writing in the Name of God — Why the Bible’s Authors Are Not Who We Think They Are".

Potrivit lui Ehrman, cel putin 11 din cele 27 de carti ale Noului Testament sunt falsificate, si numai un numar de 7 din cele 13 epistole atribuite lui Pavel au fost scrise de el. Nici una din scrierile apostolului Petru nu puteau fi scrise de el.  Chiar si scrierile lui Matei sau Ioan sunt puse sub semnul intrebarii. 

Doi olandezi si-au scos fetita de 8 ani la produs, ca sa achite un credit

Ehrman, profesor de religie in cadrul Universitatii din Carolina de Nord, Chapel Hill, a analizat stilul in care sunt scrisele textele si a observat anumite discrepante in limbaj. De exemplu, intr-un text atribuit apostolului Pavel propozitiile scrise in limba greaca sunt lungi, adica total diferite de stilul pe care l-a folosit Paul in alte scrieri.

Bunica Sudoku a fost jefuita. Memoria ei infailibila i-a ajutat pe politisti sa prinda talharii

In acelasi timp, Ehrman sustine ca autenticitatea cartii care i-a fost atribuita lui Petru trebuie pusa la indoiala, devreme ce Petru a fost probabil un om care nu stia sa scrie, ca majoritatea pescarilor crescuti in Palestina rurala. Si totusi cine a scris aceste carti? Ehrman sustine ca anumite secte crestine, in lupta lor pentru a se legitima, ar fi putut fabrica aceste texte religioase.

Cartea lui Ehrman a creat o adevarata furtuna in randul comunitatii crestine: cartea este mai degraba provocatoare, sustine un site crestin, in timp ce ziarul The Herald il critica pe Ehrman si asta deoarece nu ia in considerare traditia orala. Adica, chiar daca Petru sau Pavel nu au scris propriu-zis cartile, textele lor s-ar fi putut transmite pe cale orala.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO